Udrea și Bica, arestate preventiv pentru două luni în Costa Rica

Udrea și Bica, arestate preventiv pentru două luni în Costa Rica

Tribunalul penal din San Jose, Costa Rica, a decis joi arestarea preventivă pentru două luni a fugarelor Elena Udrea și Alina Bica, reținute miercuri de polițiștii Interpol, transmite publicația ameliarueda.com

Potrivit sursei citate, România are la dispozitie aceste 2 luni pentru a depune toate actele necesare extradarii. Dacă Romania depune toate actele, în cele două luni un alt tribunal costarican va judeca cererea de extrădare.

Potrivit publicației Amelia Rueda, daca justiția costaricană decide extrădarea celor două, România mai are la dispoziție înca două luni pentru a realiza extradărea propriu-zisă. Toate costurile cu extrădarea ar urma să fie suportate de România.

Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute miercuri de Interpol în orașul San Jose din Costa Rica, transmite publicația spaniolă El Pais, care citează un comunicat al instituției. Cele două, condamnate în România pentru corupție, au fost arestate în timp ce se plimbau. Ambele femei au fost puse la dispoziția Tribunalului Penal de San Jose pentru procedurile legale necesare, mai arată comunicatul citat de El Pais.

Comunicatul oficial arată că cele două au fost arestate în urma colaborării biroului Interpol local cu serviciul de informații din Costa Rica.

În imaginile postate pe Youtube, Elena Udrea apare flancată de ofițeri Interpol. În imagini se vede și un cărucior de copil – Elena Udrea anunțase în urmă cu o lună că a născut o fetiță. (Vezi detalii aici)

Șansele de extrădare sunt zero, a declarat, joi dimineață avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, după ce aceasta a fost reținută de Interpol care a pus în executare mandatul internațional de arestare. Avocatul susține că legea din Costa Rica interzice despărțirea copilului de părinții ei. Rădulescu a precizat că fetița Elenei Udrea se află în grija bunicii ei și a tatălui Adrian Alexandru la domiciliul ei din Costa Rica.

”Este posibil să se impună o măsură preventivă pe perioada cererii de extrădare”, a mai declarat avocatul, care a adăugat că va fi luată în discuție și cererea de azil. Despre o eventuală extrădare a Alinei Bica, reținută și ea de Interpol, avocatul a declarat că fapta pentru care a fost condamnată nu-și are corespondent în Costa Rica.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat joi dimineață la sediul CSM că extrădarea Elenei Udrea din Costa Rica, unde a fost arestată miercuri noapte, ”nu este un subiect pentru el”. Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, a fost condamnată definitiv pentru acte de corupție săvârșite în mandatul ministerial și este judecată în alte dosare de corupție.

“Haideţi să nu facem din personajul de care vorbiți un subiect naţional. Un Ministru al Justiției vorbește despre toți în mod egal. Nu ăsta e rolul Ministrului Justiției. Procedura de extrădare va parcurge etapele legale. Pentru mine nu este un subiect Elena Udrea. Un condamnat e un personaj pentru țară? Nu mă provocați, că nu este un personaj pentru țară. Da, este un cetăţean care a comis infracţiuni, un cetăţean condamnat definitiv şi dat în urmărire. De ce nu veniţi şi pentru alţi condamnaţi din străinătate care au același parcurs?”, a declarat joi ministrul Justiţiei ziariștilor care îl așteptau la intrarea la CSM.

 
 




Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA