UE: Premierul polonez cere majorarea bugetului destinat politicii agricole comune

UE: Premierul polonez cere majorarea bugetului destinat politicii agricole comune

Polonia a cerut Uniunii Europene să majoreze cu 10% bugetul destinat politicii agricole comune (PAC) în următorii şapte ani, informează joi AFP.

Premierul Mateusz Morawiecki a declarat miercuri că a făcut această propunere într-o scrisoare trimisă în ajun liderilor statelor membre UE şi preşedintei Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

În 2018, CE a propus o alocare globală de 324.2 miliarde de euro pentru PAC, cel mai mare buget european, deosebit de important mai ales pentru Franţa, Polonia şi Spania.

"Polonia încearcă să îşi convingă partenerii să asigure cel mai mare buget (UE) posibil", a declarat presei Morawiecki. Şeful executivului de la Varşovia a adăugat că "lupta împotriva paradisurilor fiscale" este o metodă bună pentru a finanţa politica agricolă comună europeană.

Morawiecki a subliniat că agricultura, afectată de îmbătrânirea populaţiei din zona rurală şi de dispariţia unor ferme, a jucat un rol crucial în timpul crizei noului coronavirus.
Acest sector "a garantat livrări stabile de produse alimentare în regiunile afectate de pandemie. Acest lucru a fost posibil datorită muncii grele şi angajamentului fermierilor europeni şi asistenţei financiare oferite de UE", a scris Morawiecki în scrisoarea menţionată anterior.

Dar, a adăugat premierul polonez, este probabil ca programele naţionale de ajutor public lansate pentru combaterea consecinţelor pandemiei să agraveze disparităţile deoarece "unele ţări membre nu vor putea oferi ajutor public la scară largă".

"Având în vedere această analiză, Polonia propune creşterea bugetul PAC cu 10% (mai puţin de 0.03% din PIB-ul UE) comparativ cu suma recomandată în 2018".

Această creştere ar urma să aibă consecinţe în cazul tuturor ţărilor beneficiare, care ar primi fiecare cu 10% mai mult decât este prevăzut.

"Uniunea Europeană poartă întreaga responsabilitate pentru sectorul agricol ... Dacă nu sunt asigurate resurse financiare adecvate, acest sector se poate prăbuşi în mod real" a mai susţinut premierul Poloniei.

Comisarul european pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, a declarat la Bruxelles că susţine propunerea premierului Morawiecki.

CE urmează să prezinte în curând o propunere revizuită a următorului buget multianual, care trebuie să ţină seama de consecinţele crizei provocate de noul coronavirus. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 Șeful tătarilor din Crimeea după „sabotaje”: „Podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă”

4 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

5 Rușii pregătesc măcelul? / Transporturi uriașe de rachete și sisteme S-300 către Ucraina