UE speră să se ajungă la un acord cu privire la exporturile de cereale din Ucraina în această săptămână

UE speră să se ajungă la un acord cu privire la exporturile de cereale din Ucraina în această săptămână

UE speră să se ajungă săptămâna aceasta la un acord final privind exporturile de cereale ucrainene peste Marea Neagră, a declarat luni şeful serviciului extern al UE, Josep Borrell, vorbind la un eveniment la nivel înalt al Adunării Generale a ONU pentru combaterea crizei alimentare.

Potrivit lui Borrell, UE lucrează pentru „menţinerea fluxului de exporturi agricole”. „Uniunea Europeană a mobilizat toate vehiculele pentru a asigura livrarea pe uscat a cerealelor ucrainene către pieţele mondiale”, a subliniat el. Potrivit acestuia, în luna mai a acestui an Ucraina a exportat 2 milioane de tone de cereale, iar în iunie - 2,5 milioane de tone. „Ne aşteptăm să realizăm exporturi în valoare de 3 milioane de tone pe lună”, a spus şeful serviciului de politică externă al UE.

„Susţinem în unanimitate apelul Secretarului General ONU de a deschide porturile la Marea Neagră. Sper că săptămâna aceasta se va putea ajunge la un acord final cuprinzător care va deschide această arteră importantă şi va relua exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră”, a spus Borrell .

Pe 15 iulie, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general-locotenentul Igor Konaşenkov, a declarat că participanţii la întâlnirea pe „problema cerealelor” din Turcia au susţinut practic propunerile Rusiei şi lucrează la formarea documentului final „Black Sea Initiative” ce va fi finalizat în viitorul apropiat.

Negocierile pentru crearea unui coridor de cereale au avut loc la Istanbul pe 13 iulie, iar la acestea au participat delegaţii militare din Federaţia Rusă, Turcia, Ucraina şi reprezentanţi ai ONU. António Guterres, secretarul general al Organizaţiei Mondiale, a declarat după întâlnire că a fost făcut un pas important pe calea asigurării exportului sigur şi fiabil de alimente din Ucraina prin Marea Neagră.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”