ULTIMA ORĂ Explozie la un depozit de muniție din Bulgaria al omului de afaceri Emilian Gebrev, otrăvit de ruși în 2015/Compania sa a livrat arme Ucrainei

ULTIMA ORĂ Explozie la un depozit de muniție din Bulgaria al omului de afaceri Emilian Gebrev, otrăvit de ruși în 2015/Compania sa a livrat arme Ucrainei

​O explozie urmată de un incendiu s-a produs duminică într-un depozit de muniție al companiei „EMKO” aflat lângă orașul Karnobat din Bulgaria, potrivit Novinite . Compania îi aparține omului de afaceri Emilian Gebrev, care a fost otrăvit în 2015, iar The Kyiv Independent amintește că acesta a furnizat arme Ucrainei după 2014.

Emilian GebrevFoto: Captura YouTube

În urma exploziei nu au existat victime, iar zona a fost supravegheată cu o dronă, urmând să rămână izolată timp de 72 de ore, conform agenției de presă bulgare Novinite.

Proprietarul companiei, Emilian Gebrev, a explicat pentru postul național de radio din Bulgaria că în depozit se afla muniție veche, care fusese comandată de companii, dar nu fusese plătită și era depozitată acolo:

  • „Nu este vorba despre nicio eroare umană, pentru că nu există eroare umană. La ora 4:00 s-a auzit o explozie și apoi depozitul a luat foc. Ce era înăuntru nu poate spune nimeni. Este interzis să se intre înăuntru timp de 24 de ore”.

La rândul său, viceprimarul orașului Karnobat, Stefka Ivanova, a spus că nu există niciun pericol pentru populație.

The Kyiv Independent, care relatează despre explozie, amintește că compania deținută de omul de afaceri Emilian Gebrev, căruia îi aparține depozitul, a furnizat arme Ucrainei după 2014.

Cazul otrăvirii omului de afaceri bulgar Emilian Gebrev

În timpul unei recepții la Sofia, pe 28 aprilie 2015, Emilian Gebrev a intrat în comă după ce a fost victima unei otrăviri căreia a supraviețuit.

Justiția din Bulgaria a anunțat în ianuarie 2020 că a emis un mandat de arestare împotriva a trei cetățeni ruși inculpați pentru otrăvirea omului de afaceri Emilian Gebrev și a fiului său, caz bănuit că ar avea legătură cu dosarul fostului dublu agent secret Sergei Skripal, scria AFP.

Parchetul de la Sofia a refuzat să ofere identitatea suspecților și să precizeze dacă un agent al Serviciului rus informații (GRU) citat în dosarul Skripal este printre ei.

”Punerea sub acuzare a fost pronunțată pentru trei cetățeni ruși pentru tentativă de ucidere premeditată”, a anunțat Parchetul în comunicat.

Când justiția bulgară a anunțat ancheta în acest dosar, aceasta a subliniat că investigațiile vizau și un ofițer al Serviciului militar rus de informații, cunoscut sub numele Sergei Fedotov.

Sergei Fedetov, al cărui nume real este Denis Vyacheslavovich Sergueev, a vizitat Bulgaria în momentul în care a avut loc presupusa tentativă de asasinat a lui Gebrev, în aprilie 2015.

Potrivit site-ului de investigații Bellingcat, acest bărbat a fost în Marea Britanie în momentul în care fostul dublu agent Sergei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost otrăviți la Salinsbury în martie 2018 și este cosiderat ”al treilea suspect” în acest dosar.

Bulgaria anchetează rolul a 6 ruși în explozii la depozite de armament de pe teritoriul țării

În luna aprilie a acestui an, Parchetul bulgar a anunţat că a stabilit o legătură între patru explozii produse la depozite de armament în Bulgaria între 2011 şi 2020 şi sejurul a şase cetăţeni ruşi pe teritoriul bulgar, cu scopul presupus de a împiedica livrări de arme către Ucraina şi Georgia, anchetând totodată posibilitatea ca aceste incidente să aibă legătură cu evenimente similare produse în Cehia, potrivit AFP, EFE şi Reuters.

"Probe extrem de fiabile de care dispunem duc la concluzia că scopul era de a stopa livrările de arme către cele două ţări", declara purtătoarea de cuvânt a Parchetului de la Sofia, Siyka Mileva.

Toate cele patru depozite erau utilizate de omul de afaceri Emilian Gebrev.

Procurorii au declarat că pot presupune în mod rezonabil legături între exploziile din Bulgaria, tentativa de otrăvire a lui Emilian Gebrev şi explozia din 2014 la depozitul de muniţii din Cehia.

În cursul ultimilor zece ani, o serie de explozii s-au produs în depozite şi la unităţi pentru producţia şi distrugerea materialelor explozive, a armelor şi muniţiilor de pe teritoriul Bulgariei. Parchetul bulgar - în colaborare cu Agenţia pentru securitate naţională şi Direcţia de operaţiuni speciale şi de luptă împotriva terorismului şi Direcţia generală a jandarmeriei - a analizat unele dintre aceste cazuri, găsind similitudini la patru dintre ele, a declarat Siyka Mileva, citată de portalul bulgar Novinite.bg.

Cele patru explozii, neelucidate până astăzi, nu au provocat victime şi nici răniţi şi au fost declanşate de la distanţă potrivit unui mod de operare "similar", a subliniat ea. Parchetul consemna "suspiciuni extrem de întemeiate" potrivit cărora aceste evenimente separate ar putea fi legate între ele.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…