ULTIMA ORĂ Rușii se tem de o încercuire în Herson/Harta luptelor din sudul Ucrainei

ULTIMA ORĂ Rușii se tem de o încercuire în Herson/Harta luptelor din sudul Ucrainei

Atacul declanșat luni de armata ucraineană în Herson pare să fie unul pe scară largă care vizează întreaga linie defensivă a forțelor rusești din această regiune aflată în sudul Ucrainei.

Soldați ucraineni pe frontul luptei contra invaziei ruseFoto: Twitter / Defence of Ukraine

Jurnalistul american Chuck Pfarrer, un fost „Navy Seal” în prezent corespodent special pentru război la ziarul online Kyiv Independent, a creat o hartă a atacurilor ucrainene pe baza informațiilor apărute în principal pe canalele de Telegram ale unităților rusești și ale bloggerilor militari din Rusia.

El subliniază că jurnaliștii de la Kyiv Independent nu difuzează informații provenite de la forțele armate ucrainene după ce consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a cerut luni după-masa presei ucrainene și politicienilor de la Kiev să nu transmită informații despre ofensiva din Herson pentru a nu fi folosite de apărătorii ruși.

Harta luptelor arată că soldații ucraineni ar fi reușit să avanseze cel mai mult pe axa sudică a ofensivei și că forțele armate ale Kievului au declanșat atacuri asupra aproape întregii linii defensive a rușilor.

Atacurile cu rachete ale ucrainenilor au vizat depozitele de muniție ale forțelor armate ruse aflate în spatele liniei frontului în localitățile Berîslav, Kahova și Nova Kahova.

Tot luni ucrainenii au lansat un nou atac asupra podului strategic Antonovskiy, imagini distribuite pe platformele social media arătând podul învăluit în fum . În ultima lună și jumătate forțele ucrainene au lansat atacuri repetate cu sistemele HIMARS primite din SUA asupra acestui pod a cărui distrugere ar putea lăsa forțele rusești fără o cale de retragere din Herson.

De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis soldaților ruși într-un mesaj video difuzat luni noaptea că „dacă vor să supraviețuiască, este timpul să fugă”.

Forțele rusești se tem de o încercuire în Herson

Într-un mesaj postat luni seara pe canalul său de Telegram, Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donbas, avertiza că obiectivul ofensivei ucrainene din Herson este „aproximativ” clar: încercuirea și înfrângerea grupului nostru aflat la est de Herson, între râurile Nipru și Inguleț .

Într-un mesaj separat postat marți dimineața, Ghirkin pare să confirme autenticitatea unei înregistrări video publicate în urmă cu o zi de o grupare a forțelor armate ucrainene care îl arăta pe un presupus militar al separatiștilor din Donețk avertizând că soldații ucraineni au spart prima linie defensivă rusească.

Militarii ucraineni care au postat înregistrarea afirmau că regimentul separatiștilor pro-ruși din Donețk și parașutiștii ruși care îi susțineau au fugit de pe câmpul de luptă. Ghirkin notează că aceștia au fost întâmpinați de „foc prietenesc” când au ajuns la a doua linie defensivă. „C'est la vie”, afirmă el ironic.

Ghirkin este unul dintre cei mai duri critici ai modului în care comandamentul militar de la Moscova conduce „operațiunea militară specială” și a lansat atacuri repetate împotriva ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu.

Unii analiști străini, inclusiv cunoscutul „Dmitri” - fondatorul site-ului War Translated -, au pus sub semnul întrebării autenticitatea acestei înregistrări, afirmând că ea arată mai degrabă ca o „operațiune psihologică” a forțelor speciale ucrainene.

Jurnalistul militar ucrainean Ilia Pomarenko, care în urmă cu o zi îndemna la prudență privind relatările despre amploarea ofensivei ucrainene, afirmă marți dimineața că cel mai clar indiciu privind evoluția luptelor este faptul că Kremlinul se comportă de parcă nimic nu se întâmplă în sudul Ucrainei în timp ce bloggerii militari ruși fierb:

Ei fie se comportă ca și cum totul este bine, fie sunt speriați de evoluția situației din Herson.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...