ULTIMA ORĂ Turcia a revocat statutul de muzeu al Sfintei Sofia/Erdogan a semnat decretul de transformare în moschee

ULTIMA ORĂ Turcia a revocat statutul de muzeu al Sfintei Sofia/Erdogan a semnat decretul de transformare în moschee

Cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia a deschis calea înspre transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee după ce vineri a revocat statutul actual de muzeu al acesteia, anunță presa din Turcia citată de AFP.

UPDATE 17.23 Ministrul grec al culturii, Lina Mendoni, a declarat că acțiunea Turciei reprezintă o „provocare deschisă” pentru întreaga lume civilizată

UPDATE 17.10 Erdogan a semnat un decret care transformă Hagia Sofia în moschee

„S-a decis plasarea Sfintei Sofia sub administrarea Diyanet-ului (Autoritatea pentru culte) și redeschiderea acesteia pentru rugăciuni”, a anunțat pe Twitter Erdogan, atașând o imagine cu decretul semnat.

UPDATE 16.54 Președintele turc, Recep Erdogan a anunțat că va ține un discurs după decizia instanței

Consiliul de Stat turc a acceptat cererea mai multor organizații de a anula o decizie a guvernului din 1934 care acorda clădirii din Istanbul statutul de muzeu, potrivit agenției de stat Anadolu.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul al VI-lea de bizantini, care își încoronau aici împărații, Sfânta Sofia face parte din patrimoniul mondial al UNESCO și este una dintre principalele atracții turistice din Istanbul.

Transformată în moschee după cucerirea Constantinopolului de otomani, în 1453, a fost transformată în muzeu în 1934 de liderul tinerei republici Turce, Mustafa Kemal.

Statutul său a devenit însă în mod regulat subiect de polemici: din 2005, mai multe asociații au sesizat în repetate rânduri justiția pentru a cere revenirea la statutul de moschee.

Erdogan, un nostalgic al Imperiului otoman care încearcă în prezent să-și apropie și mai mult electoratul conservator, pe fondul crizei economice provocate de coronavirus, s-a declarat în mai multe rânduri pentru revenirea la statutul de moschee.

Anul trecut, președintele turc a calificat transformarea Sfintei Sofia în muzeu drept o „greșeală foarte mare”.
 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Și la vaccinare unii sunt mai cetățeni ca alții” / Laura Ștefan dezvăluire incredibilă care arată în ce căcat d…

2 L-au prins? / Cumpănașu, cercetat pentru că agăța tinere de 14-15 ani

3 Categoria javre, mincinoși, curve politice / CCR critică dur modificările operate de PSD, prin care a păcălit bă…

4 „Am rămas cu gura căscată” / Compania Eli Lilly anunță un medicament-minune în lupta anti-COVID

5 Palatul lui Putin, acum 10 ani / GALERIE FOTO