ULTIMA ORĂ/Adevărata miză a moțiunii de cenzură! Ce mutare pune la cale PSD ca să spulbere procentele PNL

ULTIMA ORĂ/Adevărata miză a moțiunii de cenzură! Ce mutare pune la cale PSD ca să spulbere procentele PNL

PSD a anunțat joi că va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban dacă Guvernul va decide să nu respecte legea pensiilor care prevede o creștere de 40% de la 1 septembrie. Demersul pune presiune pe Executiv în prag de campanie electorală pentru alegerilor locale și oferă pesediștilor o puternică temă de atac. Însă miza PSD este mult mai mare, dezvăluie  HotNews.ro .

"Biroul Permanent Național al partidului a aprobat depunerea unei moțiuni de cenzură în momentul în care Guvernul va modifica prin ordonanță de urgență Legea pensiilor publice. În momentul în care o vor adopta, vom începe strângerea de semnături pentru depunerea moțiunii de cenzură Cerem Guvernului să respecte legea. Ei au cerut persoanelor vârstice să respecte legea, să nu mai iasă din casă să-și vadă rudele. Este momentul în care și guvernul trebuie să respecte persoanele vârsnice. Orice virgulă vor modifica în Legea pensiilor vor avea parte de moțiune de cenzură”, a anunțat Lia Olguța Vasilescu, la finalul BPN.

Anunțul social-democrațiilor apare în contextul în care premierul Ludovic Orban a anunțat recent că intenționează să organizeze alegerile locale în perioada sfârșit de septembrie-început de octombrie.

Totodată, de la 1 septembrie trebuie aplicată majoararea cu 40% a tuturor pensiilor, potrivit legii. Guvernul nu poate aplica integral majorarea pentru că nu există banii necesari în buget pentru acest lucru.

Ministrul Finanțelor a anunțat în cursul zilei la Realitatea Plus că pensiile ar putea crește cu doar 10% din septembrie și nu cu 40% așa cum era prevăzut. „Este un scenariu pe care l-am luat în calcul, am calculat impactul și riscurile aferente, alături de un alt scenariu îl voi prezenta guvernului și vom lua o decizie”, a declarat Florin Cîțu.

De altfel, premierul a evitat să spună dacă punctul de pensie va crește, începând cu luna septembrie, cu 10 sau cu 40 de procente, așa cum prevede legea votată de PSD, precizând că o decizie în privința majorării pensiilor va fi luată în funcție de raportul la șase luni și prognoza economică pentru perioada următoare.

Planul PSD mizează pe faptul că Guvernul nu va putea să aplice legea pensiilor și astfel, social democrații își funizează o temă puternică de atac la adresa PNL în plină campanie pentru alegerile locale.

"Pentru locale, cel mai fidel electorat este cel din provincie. E ușor de înțeles cât de sensibilă este această temă pentru cei care ies la vot. În plus noi le creăm primariilor noștri cea mai bună armă de atac împotriva PNL", au explicat surse din interiorul PSD pentru HotNews.ro.

Adevărata miza este însă alta pentru PSD și anume picarea Guvernului Orban în Parlament. Pesediștii mizează pe votul parlamentarilor PRO România și ALDE la moțiunea de cenzură, dar și pe proasta relație pe care Executivul condus de liberali o are cu toate partidele politice reprezentate în Parlament.

Liberalii ar intra într-o campanie electorală cu un Guvern interimar, cu atribuții limitate. O adevărată lovitura de imagine pentru aceștia. "Pentru noi asta e adevărata miză. Să picăm Guvernul. E greu să-ți mobilizezi oamenii în teritoriu să facă campanie când tu ai un Guvern cu atribuții limitate. Ce garanții oferi electoratului că poți să-ți onorezi promisiuniile?, au explicat sursele citate pentru HotNews.ro.

De altfel, strategia conducerii PSD din ultima perioadă a mizat pe erodarea PNL la guvernare. În contextul epidemiei de coronavirus, PSD au încercat în primă fază o serie de legi populiste în Parlament care însă nu au avut efectul scontat asupra electoratului.

Conducerea PSD s-a repliat și a demarat o campanie de imagine puternică în online prin taxarea greșelilor făcute de Guvernul Orban. Totodată, social democrații au blocat în Parlament orice inițativă legislativă controversată inițiată sau susținută în trecut de proprii parlamentari și a colaborat punctual cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu USR pe diverse proiecte de lege, izolând astfel PNL.

De altfel, potrivit sondajelor interne, de la începutul anului PSD a crescut lent în sondaje dar constant. "Când Marcel Ciolacu a preluat partidul de la Viorica Dăncilă aveam 18% în sondaje acum suntem la undeva în jur de 28%.

Scandalul cu Ținutul Secuiesc ne-a zdruncinat puțin, doar un punct, dar acum totul contează. Mai avem trei luni în față și, la cum se mișcă Guvernul și la ce gafe face, vom avea susținerea populară de-al da jos" au explicat sursele citate.

PSD nu își dorește și nu își propune să intre la guvernare, strategia gândită fiind doar în cheia alegerilor locale. Potrivit surselor din interiorul partidului ideea unui Guvern de uniune națională pentru interesul românilor poate fi discutată doar după primul scrutin electoral.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa