ULTIMĂ ORĂ/Restricții dure adoptate din cauza coronavirusului în statele New York și California, plămânii economiei americane

ULTIMĂ ORĂ/Restricții dure adoptate din cauza coronavirusului în statele New York și California, plămânii economiei americane

ULTIMĂ ORĂ/Restricții dure adoptate din cauza coronavirusului în statele New York și California, plămânii economiei americane.

Guvernatorul Andrew Cuomo a ordonat o închidere completă a statului New York pe fondul agravării pandemiei de coronavirus, lucru care va restricționa deplasările și activitățile în cea mai mare parte a statului, inclusiv în metropola New York. Restricțiile urmează să intre în efect duminică seara, la ora 20. În același timp, guvernatorul din California a cerut locuitorilor să rămână în casă, după ce numărul pacienților cu COVID-19 a crescut dramatic, iar autoritățile preconizează că jumătate din cei 40 de milioane de locuitori din stat vor fi infectați în următoarele două luni.

„Vreau să pot spune oamenilor din New York – am făcut tot ce am putut face,” a spus Cuomo. „Și dacă tot ceea ce facem salvează o singură viață, voi fi fericit.”

„Trebuie să o facem, trebuie să fim serioși,” a afirmat guvernatorul Cuomo. „Toată lumea are libertate personală și toată lumea se bucură de libertate personală și eu o voi proteja întotdeauna,” a adăugat el. „Dar fiecare are, de asemenea, o responsabilitate față de toți ceilalți.”

Restricțiile anunțate de guvernatorul de New York vor intra în vigoare duminică seara la 20 și prevăd printre altele:

Toate afacerile neesențiale din statul New York vor fi închise, lăsând deschise doar magazinele alimentare, farmaciile și alte operațiuni esențiale

Se interzic toate activitățile exterioare de grup, cum ar fi jocurile de baschet în aer liber și alte sporturi de echipă

Toți funcționarii publici neesențiali și angajații sectorului privat vor trebui să lucreze de acasă

Spălătoriile de haine și benzinăriile vor primi permisiunea să rămână deschise, la fel ca restaurantele ce oferă servicii de livrare

Metropolitan Transportation Authority (MTA) va continua să opereze liniile de metrou și autobuze, precum și căile ferate MetroNorth și Long Island, folosite pentru a face legătura cu orășelele din jurul metropolei

Cuomo a spus că ordinele vor fi implementate cu strictețe, iar firmele care le încalcă vor fi amendate. Guvernatorul de New York a afirmat că cei care încalcă noile reguli vor fi amendați în coordonare cu politicile similare de închidere adoptate de guvernatorii din New Jersey, Connecticut, Pennsylvania și Delaware. „Acțiunea regională este cea mai bună,” a precizat el.

Anunțul de vineri a venit după o săptămână în care Primăria din New York, condusă de primarul Bill de Blasio, și conducerea statului New York, aflată sub guvernatorul Andrew Cuomo, s-au certat în legătură cu potențialele restricții și limbajul folosit pentru a le descrie.

„Accept responsabilitatea totală. Dacă cineva vrea să dea vina pe cineva, să dea vina pe mine,” a afirmat Cuomo. „Ne pregătim pentru ce e mai rău și sperăm la ce e mai bine. Este vorba de salvarea de vieți,” a adăugat guvernatorul.

Noua măsură de urgență adoptată de guvernatorul Cuomo a venit în contextul în care cazurile de coronavirus din Empire State, așa cum este cunoscut statul New York, au ajuns la peste 7.100, cu 5.151 doar în orașul New York. Numărul celor decedați în statul New York a ajuns vineri la 35, cu nouă mai mulți față de ziua de joi.

În orașul New York, cartierul Brooklyn are încă cel mai mare număr de cazuri de coronavirus, cu 1.518 de persoane infectate, urmat de 1.406 în Queens, 1.314 în Manhattan, 667 în Bronx și 242 în Staten Island.

Stați acasă, ordinul primit de californieni

Directiva lui Andrew Cuomo a venit la doar câteva ore după ce guvernatorul din California, Gavin Newsom, a ordonat tuturor locuitorilor din stat să rămână în locuințe într-o încercară disperată de a încetini răspândirea bolii. Până în prezent, 19 persoane au murit, iar alte 900 au fost testate pozitiv pentru COVID-19 în California. Statul din sud-vestul Americii este cel mai populat din SUA, cu peste 40 de milioane de locuitori.

„Acesta este un moment în care avem nevoie de abordări directe”, a declarat Newsom. „Ca indivizi și ca comunitate, trebuie să facem mai mult pentru a confrunta acest moment.”

Ordinul nu va fi implementat de polițiști, a adăugat oficialul. „Nu cred că oamenilor din California trebuie să li se spună prin intermediul polițiștilor că este adecvat să se izoleze acasă, să se protejeze”, a spus Newsom. „Suntem siguri că locuitorii statului California vor respecta ordinul și vor face ceea ce trebuie.”

Ordinul guvernatorului Newsom a reprezentat prima restricție oficială obligatorie la nivel de stat din America, menit să ajute la combaterea focarului de infecție. Decizia a intrat în vigoare joi la miezul nopții și ea prevede printre altele:

Californienii nu trebuie să plece de acasă decât pentru procurarea unor lucruri esențiale, cum ar fi mâncare, medicamente, îngrijire medicală și deplasarea la locuri de muncă considerate cruciale

Serviciile esențiale, cum ar fi magazinele alimentare, farmaciile, benzinăriile, piețele agricole, băncile de produse alimentare, magazinele de proximitate și restaurantele cu servicii de livrare vor rămâne deschise

Băncile, oficiile administrațiilor locale care furnizează servicii și agențiile de aplicare a legii (polițiști, șerifi etc.) vor rămâne deschise

Serviciile neesențiale, cum ar fi restaurantele, barurile, sălile de fitness și centrele de organizare de convenții vor fi închise

În plus, rezidenții din California care participă la activități esențiale vor trebui să continue să mențină distanța socială. „Continuați să faceți lucrurile esențiale din viață, dar faceți asta prin distanțarea socială de ceilalți și faceți asta folosind bun simț,” a spus Newsom. „Izolarea în locuință nu este alegerea mea preferată, dar este una necesară. Aceasta nu este o stare permanentă, ci este un moment în timp.”
Restricțiile (o listă a acestora poate fi consultată aici) vor rămâne în vigoare până la o notificare suplimentară și vin la o zi după ce Newsom a avertizat că peste jumătate din populația statului, adică 20 de milioane de locuitori, ar putea să fie infectată de virus în două luni.

Într-o scrisoare adresată președintelui Donald Trump, în care i-a cerut acestuia să trimită un vapor spital al Marinei SUA pentru a oferi îngrijire celor afectați din stat, Newsom a afirmat: „Prognozăm că aproximativ 56% din populația statului nostru – 25,5 milioane de oameni – va fi infectată cu virusul într-o perioadă de opt săptămâni.” Guvernatorul i-a cerut lui Trump trimiterea navei spital USNS Mercy în portul Los Angeles pentru a fi utilizată până la 1 septembrie.

„California a ajutat americanii care se întorc în SUA din străinătate și are nevoie de nava ancorată acum în San Diego pentru a ajuta la reducerea presiunii asupra sistemului său de sănătate, deoarece ratele de infecție au crescut dramatic,” a scris Newsom. El a avertizat că ratele de infecție se dublează la fiecare patru zile în unele părți ale statului.

Modelele de urmărire a evoluției coronavirusului arată că răspândirea sa în California ar putea necesita spitalizarea a mai mult de 19.000 de persoane peste capacitatea actuală a statului.

Oficialii din statul american intenționează să utilizeze dormitoarele de la universitățile de stat pentru a adăposti temporar pacienții cu coronavirus, împreună cu spitalele care vor susține eforturile de izolare.

Înainte de anunțul lui Newsom, alte districte din Los Angeles și golful San Francisco au emis mandate similare. De asemenea, oficialii din alte state se străduiesc să găsească modalități de combatere a virusului, pentru a evita ca afluxul de pacienți să supraîncarce facilitățile medicale aflate oricum la capacitate maximă.

Potrivit datelor Center for Systems Science and Engineering de la Johns Hopkins Whiting School of Engineering, care oferă statistici live legate de coronavirus, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus era în Statele Unite de 16.638 vineri la prânz. Coronavirusul a provocat moartea a 216 de persoane în SUA, în timp ce, din cei infectați, 121 s-au vindecat, relatează  G4Media.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale