Un convoi de peste 1200 de migranţi străbate Mexicul spre frontiera cu SUA

Un convoi de peste 1200 de migranţi străbate Mexicul spre frontiera cu SUA

Un convoi de peste 1200 de migranţi este primit cu ajutoare în localităţile mexicane de pe traseu, în drum spre frontiera cu Statele Unite, relatează Reuters.

Marşul demonstrativ, organizat de grupul de susţinere a imigranţilor Pueblo Sin Fronteras (Poporul Fără Frontiere - n. red.) a început pe 25 martie la Tapachula, în apropierea frontierei mexicane cu Guatemala. Obiectivul declarat al unora din migranţi este să ceară azil în SUA, în timp ce alţii intenţionează să pătrundă ilegal pe teritoriul american.

Guvernul federal mexican nu a comunicat până acum prea multe instrucţiuni privind relaţiile cu migranţii, dar autorităţile locale au făcut rost de autobuze, autoturisme, ambulanţe şi camionete de poliţie pentru a ajuta la transport sau au oferit cazare în pieţe sau în depozite goale.

Eforturile mexicanilor nu sunt însă neapărat altruiste: unul dintre organizatori, Rodrigo Abeja de la Pueblo Sin Fronteras, spune că "ne-au ajutat, în parte ca să grăbească grupul masiv să iasă de sub jurisdicţia lor". "Există multă presiune din partea autorităţilor să oprească convoiul, din cauza reacţiei lui Donald Trump", a mai spus el.

Trump a condamnat luni manifestarea printr-un mesaj pe contul său de Twitter, acuzând Mexicul că "face foarte puţin, dacă nu chiar NIMIC" pentru a opri fluxul de imigranţi ilegali în SUA. "Trebuie să oprească fluxurile mari de droguri şi oameni, sau le voi opri eu lor vaca de muls, NAFTA", a ameninţat preşedintele american, referindu-se la acordul trilateral de liber schimb între Canada, SUA şi Mexic, aflat în curs de renegociere.

Fără a se referi explicit la convoi, ministrul de interne mexican, Alfonso Navarrete, a scris pe Twitter că a discutat luni cu secretarul pentru securitatea internă a SUA, Kirstjen Nielsen, încercând să găsească împreună cu aceasta "cele mai bune modalităţi de a aborda fluxurile de migranţi în conformitate cu legile ambelor ţări".

Legislaţia Mexicului permite deplasarea liberă a persoanelor din America Centrală intrate legal în ţară, chiar dacă obiectivul acestora este trecerea ilegală a frontierei cu SUA.

Guvernul mexican este presat pe de o parte de renegocierea NAFTA, iar pe de alta de avansul de 18% în sondajele de opinie în favoarea candidatului de stânga la preşedinţie, Andes Manuel Lopez Obrador, arată Reuters. Victoria acestuia în alegerile de la 1 iulie ar putea aduce la putere la Ciudad de Mexico un regim mult mai puţin dispus la concesii faţă de Statele Unite, atât în privinţa migraţiei, cât şi a comerţului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...