Un elvețian, condamnat la închisoare cu suspendare în Germania după ce a spionat fiscul german pentru serviciul de informații elvețian

Un elvețian, condamnat la închisoare cu suspendare în Germania după ce a spionat fiscul german pentru serviciul de informații elvețian

Justiția germană l-a condamnat joi la un an și jumătate de închisoare cu suspendare și la o amendă de 40.000 de euro pe un agent elvețian care a recunoscut că a spionat fiscul german pentru serviciul de informații elvețian, relatează AFP, DPA și Reuters.

Daniel Moser (54 de ani) a făcut mărturisiri complete în fața instanței din Frankfurt în urmă cu două săptămâni pentru a obține o pedeapsă mai clementă.

Parchetul german ceruse împotriva sa doi ani închisoare cu suspendare și o amendă de 40.000 de euro.

Moser, fost polițist, a fost arestat în luna aprilie și s-a aflat de atunci în detenție preventivă.

El a recunoscut în instanță că a spionat între iunie 2011 și februarie 2015 administrația fiscală a landului Renania de Nord — Westfalia, într-o perioadă de tensiuni între Germania și Elveția în legătură cu evaziunea fiscală.

Inculpatul a declarat că a fost de acord cu misiunea de spionaj din 'patriotism, dragoste de aventură, motive pecuniare și indignare'. El a primit 28.000 de euro pentru serviciile aduse.

Acțiunile sale au avut loc după ce guvernul din Renania de Nord — Westfalia a achiziționat în mai multe rânduri CD-uri și stickuri de memorie USB ce conțineau date despre cetățeni germani care ascunseseră bani în bănci din Elveția pentru a evita plata taxelor în Germania. Autoritățile elvețiene consideră aceasta drept furt de secrete economice, în timp ce partea germană afirmă că astfel se combate evaziunea fiscală.

Moser riscă să ajungă și în fața justiției din țara sa, unde face obiectul unei anchete deschise în 2015 pentru 'suspiciuni de spionaj economic', conform Parchetului federal elvețian. Acesta suspectează că Moser a transmis unei persoane de contact date referitoare la o bancă elvețiană.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

3 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

4 Proasta pusă de PNL pleacă din TVR cu scandal / Imbecila a sigilat biroul, de parcă ar fi de la mă-sa! / Cealaltă,…

5 Așa o fi?