Un grup româno-vietnamez ar fi traficat peste 100 de migranți din Vietnam către țări din vestul Europei VIDEO

Un grup româno-vietnamez ar fi traficat peste 100 de migranți din Vietnam către țări din vestul Europei VIDEO

11 persoane sunt acuzate de procurorii DIICOT după ce ar fi format o rețea de trafic de persoane. Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au reținut șapte persoane și au pus sub control judiciar alți patru suspecți.

Arme și gloanțe găsite în casele suspecților FOTO DIICOT

image

Cei 11 sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și trafic de migranți.

Investigațiile au relevat că, începând din 2019, mai mulți cetățeni români și vietnamezi au format o rețea infracțională cu extinderi în diverse țări est-europene.

Sub coordonarea unor lideri români și vietnamezi, grupul a facilitat traficarea migranților vietnamezi spre Germania, Cehia, Franța și Marea Britanie. Activitatea rețelei a inclus îndrumarea, călăuzirea, transportarea, transferul și adăpostirea migranților, cu scopul de a trece fraudulos frontiera României.

În cadrul anchetei, au fost identificate 13 transporturi implicând 101 migranți ilegali, o parte dintre aceștia fiind depistați la granița româno-maghiară.

Migranții erau recrutați din diverse locuri de muncă din România și duși temporar în locații "safe-house" din București. Pentru a optimiza transporturile, migranții erau grupați în număr de 8-10 și îmbarcați în autoutilitare sau autocamioane, de multe ori cu compartimente special create pentru disimulare, punându-le astfel în pericol viața, spun procurorii.

Migranții plăteau mii de euro pentru a ajunge în Vest

Familiile migranților, rămase în Vietnam, au plătit sume cuprinse între 4000 și 8000 de euro membrilor grupării, în funcție de țara de destinație.

În urma celor nouă percheziții efectuate în București și în județele Buzău, Ilfov și Hunedoara, au fost confiscați 239.000 de lei, 52.400 de euro, 2.500 de dolari, precum și patru autoturisme în valoare totală de 100.000 de euro, un pistol cu gaze fără autorizație, dispozitive de comunicare, diverse documente și alte probe.

Familiile migranților plăteau bani grei traficanților

Familiile migranților plăteau bani grei traficanților FOTO DIICOT

Astăzi, procurorii urmează să propună arestarea preventivă pentru șase dintre inculpați și arestul la domiciliu pentru al șaptelea, pe o perioadă de 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București și Centrul de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București Otopeni.

Investigațiile au beneficiat de suportul EUROPOL, care a oferit o echipă mobilă pentru verificarea în timp real a datelor și informațiilor obținute în timpul operațiunilor de teren. Acțiunea a fost susținută de Jandarmeria Română și Garda de Coastă din cadrul IGPF, cu suport specializat asigurat de Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat