Un ministru belgian a dezvăluit lista secretă cu preţurile vaccinurilor împotriva COVID-19 plătite de UE

Un ministru belgian a dezvăluit lista secretă cu preţurile vaccinurilor împotriva COVID-19 plătite de UE

Ministrul belgian al bugetului, Eva De Bleeker, a dezvăluit diferitele preţuri secrete ale vaccinurilor împotriva COVID-19 pe care Comisia Europeană le-a negociat cu companiile farmaceutice în numele statelor membre, postând pe Twitter o listă confidenţială pe care apoi a şters-o, recunoscând că a fost prea transparentă, relatează vineri agenţia EFE.

Conform acelei liste, cu preţuri în diferite monede, aşa cum au fost ele înscrise în contracte, preţul unei doze din viitorul vaccin AstraZeneca-Oxford este de 1,78 de euro, cel al Johnson&Johnson 6,9 euro, Sanofi-GSK 7,56 euro, CureVac 10 euro, Pfizer-BioNTech 12 euro şi Moderna 14,6 euro.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este primul care va fi distribuit în statele UE, încă înainte de sfârşitul anului în curs, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) fiind aşteptată să-l aprobe pe 21 decembrie, iar pe 6 ianuarie va decide şi asupra aprobării vaccinului produs de Moderna.

Comisia Europeană, care a evitat să ofere detalii despre detaliile contractelor, anunţând doar încheierea lor şi numărul de doze prevăzute în fiecare, a evitat să confirme dacă preţurile dezvăluite de ministrul belgian sunt chiar cele înscrise în contracte. ''Informaţia despre preţuri este disponibilă pentru statele membre, ca parte a negocierilor'', precum şi pentru Parlamentul European, a răspuns purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, Eric Mamer.

''Această confidenţialitate este în interesul companiilor, fără nicio îndoială, dar şi în interesul publicului'', întrucât ''dacă această informaţie s-ar face publică ar slăbi poziţia de negociere a Comisiei'', a spus la rândul său purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru sectorul sănătăţii, Stefan de Keersmaecker.

În ce o priveşte, ministrul Eva De Bleeker, membră a partidului liberal flamand Open VLD, după ce a şters postarea cu respectiva listă s-a scuzat pentru dezvăluirea acestei informaţii care a fost bine ţinută la secret luni la rând. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria