Un nou scandal al vaccinurilor a izbucnit în China. Președintele Xi Jinping denunță practici „odioase și șocante”

Un nou scandal al vaccinurilor a izbucnit în China. Președintele Xi Jinping denunță practici „odioase și șocante”

Un nou scandal medical, de această dată legat de vaccinuri de calitate proastă, stârnește exasperare în China, unde internauții iau cu asalt rețelele sociale pentru a critica industria farmaceutică și pentru a denunța un posibil scandal de corupție, scrie AFP.

În ciuda controlului foarte strict asupra informațiilor din această țară comunistă, dezvăluirea, în urmă cu o săptămână, că firma Changchun Changsheng a vândut sute de mii de vaccinuri împotriva rabiei a căror calitate nu era conformă cu standardul a provocat furie în rândul populației.

Scandalul a sporit și mai mult în acest weekend după ce un articol care acuza compania că a mituit autoritățile pentru a-și putea vinde produsele a devenit viral pe rețelele sociale.

Cenzorii internetului au încercat să stopeze difuzarea, dar milioane de internauți l-au distribuit, alături de alte articole care denunță neregulile din sector.

În plin scandal, autoritățile din provincia Hebei (nord) au anunțat luni că aproape 150.000 de persoane au primit un vaccin difterie-tetanos-pertusis de calitate inferioară, produse de o altă companie.

Un anunț care a accentuat neîncrederea față de medicamentele chinezești și a determinat părinții îngrijorați să se aprovizioneze din străinătate.

În Hong Kong (sud), care se bucură de o vastă autonomie, a fost constatată o creștere a cererii de vaccinuri în spitale, din partea clienților originari din restul Chinei, potrivit unor surse medicale.

Autoritățile încearcă acum să canalizeze criza.

Administrația însărcinată cu reglementarea medicamentelor și alimentelor (CFDA) a asigurat că nu există "absolut nicio necesitate" de a importa vaccinuri, deoarece China dispune de un sistem "complet" pentru garantarea calității.

Guvernul a promis că vor cădea capete dacă se constată neglijențe.

Președintele Xi Jinping, care efectuează o vizită în Africa, a denunțat practicile "odioase și șocante" ale companiei farmaceutice în discuție.

Securitatea copiilor este un subiect exploziv în China, unde marea majoritate a părinților nu au avut mult timp dreptul decât la un singur copil, din cauza politicii de limitare a nașterilor.

CFDA a anunțat duminică seara oprirea întregii producții la uzina Changchun Changsheng. Poliția a arestat cinci directori, inclusiv directorul general.

În provincia Jilin (nord-est), unde își are sediul firma, autoritățile au anunțat o anchetă anticorupție pentru a verifica dacă sunt implicați responsabili locali.

După un prim scandal al vaccinurilor în 2016, autoritățile au arestat 200 de persoane.

Internauții rămân însă sceptici, citând exemplul lui Sun Xianze, un înalt oficial însărcinat cu securitatea alimentară în timpul scandalului laptelui praf contaminat din 2008.

De atunci, a fost promovat... director adjunct la CFDA, funcție pe care a ocupat-o până la începutul anului.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

2 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

3 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

4 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

5 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…