Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Un nou supercomputer, în fază de proiect, ameninţă supremaţia lui IBM Summit

Cel mai rapid supercalculator din lume, IBM Summit, va fi nevoit să cedeze în curând locul unui rival mai nou şi mai rapid, conform unui material publicat joi de SPACE.com.

O echipă de cercetători a încheiat recent proiectul tehnic pentru construcţia primului dintre cele două supercomputere ce vor lucra în tandem şi vor fi cunoscute drept Science Data Processor (SDP). Împreună, aceste două supercomputere vor aduna, interpreta şi vor genera simulări pornind de la uriaşele cantităţi de date adunate de reţeaua de radiotelescoape Square Kilometre Array (SKA), ce cuprinde radiotelescoape amplasate la Perth, Australia şi respectiv Cape Town, Africa de Sud, detaliază un comunicat al reprezentanţilor proiectului ştiinţific SKA.

O echipă internaţională de cercetători din 11 ţări a colaborat timp de 5 ani pentru a produce partea de hardware, software dar şi algoritmii necesari pentru funcţionarea primului dintre cele două supercomputere ce vor funcţiona în tandem.

Odată construite, cele două supercomputere, dintre care unul va fi amplasat la Perth şi celălalt la Cape Town, vor procesa peste 600 de petabiţi (1 petabit = 1 milion de gigabiţi) de date pe an, adică o cantitate de informaţii suficientă pentru a umple peste 1 milion de laptopuri moderne", conform lui Maurizio Miccolis, managerul proiectului SDP care se desfăşoară în Marea Britanie.

Cât de rapid va fi însă noul supercomputer? Viteza de procesare este măsurată în flopi (acronim de la "floating point operations per second"). Performanţele unui supercomputer sunt exprimate în petaflopi - un cvadrilion (o mie de trilioane) de operaţii pe secundă. Pentru comparaţie, viteza majorităţii computerelor personale este măsurată în gigaflopi: 1 miliard de calcule pe secundă.

Cercetătorii estimează că sistemul de supercomputere SDP va opera la viteza de 250 petaflopi, sau 250 de mii de trilioane de operaţii pe secundă, cu 25% mai rapid decât IBM Summit, deţinătorul titlului de cel mai puternic supercomputer din prezent.

"SDP va transforma datele în informaţii", a comentat Rosie Bolton, cercetător în centrul de date SKA. "Cu ajutorul său vom putea interpreta datele şi vom produce imagini astronomice de detaliu", a adăugat ea.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mafia PSD / Aceasta este diploma falsă de inginer a directorului general al Transelectrica!

2 Semnal-ȘOC pentru PSD! Pro TV, audiență URIAȘĂ cu episodul despre Teleorman de la „România, te iubesc”

3 Americanii au avut un șoc: Nici în Africa nu se mai întâmplă așa ceva! Dragnea: Mesajul meu e clar și ferm, la…

4 Fraților, voi vedeți unde-am ajuns? Fiola pune condiții STS pentru a putea folosi tabletele care împiedică vot…

5 SURSE Digi 24 / Dăncilă a obținut fotografia pentru care Dragnea a plătit 100 000 de dolari

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici