Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Un nou supercomputer, în fază de proiect, ameninţă supremaţia lui IBM Summit

Cel mai rapid supercalculator din lume, IBM Summit, va fi nevoit să cedeze în curând locul unui rival mai nou şi mai rapid, conform unui material publicat joi de SPACE.com.

O echipă de cercetători a încheiat recent proiectul tehnic pentru construcţia primului dintre cele două supercomputere ce vor lucra în tandem şi vor fi cunoscute drept Science Data Processor (SDP). Împreună, aceste două supercomputere vor aduna, interpreta şi vor genera simulări pornind de la uriaşele cantităţi de date adunate de reţeaua de radiotelescoape Square Kilometre Array (SKA), ce cuprinde radiotelescoape amplasate la Perth, Australia şi respectiv Cape Town, Africa de Sud, detaliază un comunicat al reprezentanţilor proiectului ştiinţific SKA.

O echipă internaţională de cercetători din 11 ţări a colaborat timp de 5 ani pentru a produce partea de hardware, software dar şi algoritmii necesari pentru funcţionarea primului dintre cele două supercomputere ce vor funcţiona în tandem.

Odată construite, cele două supercomputere, dintre care unul va fi amplasat la Perth şi celălalt la Cape Town, vor procesa peste 600 de petabiţi (1 petabit = 1 milion de gigabiţi) de date pe an, adică o cantitate de informaţii suficientă pentru a umple peste 1 milion de laptopuri moderne", conform lui Maurizio Miccolis, managerul proiectului SDP care se desfăşoară în Marea Britanie.

Cât de rapid va fi însă noul supercomputer? Viteza de procesare este măsurată în flopi (acronim de la "floating point operations per second"). Performanţele unui supercomputer sunt exprimate în petaflopi - un cvadrilion (o mie de trilioane) de operaţii pe secundă. Pentru comparaţie, viteza majorităţii computerelor personale este măsurată în gigaflopi: 1 miliard de calcule pe secundă.

Cercetătorii estimează că sistemul de supercomputere SDP va opera la viteza de 250 petaflopi, sau 250 de mii de trilioane de operaţii pe secundă, cu 25% mai rapid decât IBM Summit, deţinătorul titlului de cel mai puternic supercomputer din prezent.

"SDP va transforma datele în informaţii", a comentat Rosie Bolton, cercetător în centrul de date SKA. "Cu ajutorul său vom putea interpreta datele şi vom produce imagini astronomice de detaliu", a adăugat ea.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Primul semn că PSD stă prost. Dragnea, la Antena 3: Am auzit un zvon că ar vrea să încerce o fraudă la s…

2 Citiți și voi ce MĂCEL e în PSD! Ăștia au luat-o razna, oameni buni, puterea le-a luat mințile!

3 VIDEO Repetentul clasei candidează la europarlamentare: „Vrei să mă ajuți? Stai acasă!” / Mircea Bravo, un nou v…

4 ALERTĂ Ambasada Danemarcei, mesaj pentru Dragnea: „Va fi o duminică fierbinte. Şi după? Posibil să fie mai răc…

5 VIDEO Priviți ce s-a întâmplat la Sibiu! Ecaterina Andronescu, pusă pe fugă de sibieni! „Vă luați de domnul La…

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea