Un pilot rus a vrut să-și vândă avionul Su-34 către Forţele Aeriene Ucrainene pentru doar un milion de dolari

Un pilot rus a vrut să-și vândă avionul Su-34 către Forţele Aeriene Ucrainene pentru doar un milion de dolari

Un pilot rus, pe nume Roman Nosenko, era gata să-și "vândă" avionul de vânătoare-bombardament Su-34 Fullback pentru un milion de dolari Forțelor Armate Ucrainene. Această informaţie apare într-un raport la care fac referire mai multe publicaţii mass-media occidentale, scrie defenseromania.ro .

Sursa acestor informații este voluntarul ucrainean "Bogdan", care a comentat întregul incident într-un interviu acordat Yahoo News. Toate detaliile pe care le oferă voluntarul militar ucrainean par desprinse din scenariul unui film de acţiune de la Hollywood. Pentru mass-media astfel de declaraţii sunt destul de greu de verificat 100%, dar nici nu pot fi trecute cu vederea, cel puţin de dragul ''senzaţionalului''.

Totul a avut loc la începutul verii trecute, aproape imediat după invazia rusă în Ucraina. Trebuie amintit faptul că încă de atunci a devenit clar că, chiar şi cu ajutor militar din partea aliaților săi, Ucraina avea nevoie de cantităţi mari de armament, aşa că oficialilor de la Kiev le-a venit ideea de a lăsa în spaţiul public informaţia că oferă o recompensă soldaților ruși care îşi predau echipamentele pe care le operează pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, povestea lui "Bogdan" este una dintre puținele documentate în detaliu până în acest moment.

Voluntarul ucrainean "Bogdan" a declarat în interviul acordat Yahoo News că - cu implicarea unor agenți ai serviciilor ucrainene de informaţii - a pus la cale un plan cu care încerca să-l convingă pe un pilot rus, pe nume Roman Nosenko, să zboare din Rusia cu un avion de luptă Su-34 pe care să-l piloteze până la un aeroport ucrainean. Voluntarul ucrainean a oferit 1 milion de dolari pilotului rus dacă acțiunea se va finaliza cu succes.

Roman Nosenko a fost pilot a două avioane de luptă - Su-34 Fullback și Su-24 Fencer. Nosenko a dat semne că este gata să ajute la punerea în aplicare a planului. După o serie lungă de discuţii, descrise de "Bogdan" ca fiind unele dintre cele mai dificile din viața sa, acesta îl convinge pe Nosenko să dovedească faptul că este cine spune că este.

Pilotul rus îi trimite recrutorului său ucrainean fotografii ale celor două avioane pe care le pilotează. În fotografia cu Su-34, Nosenko ține în mână o bucată de hârtie pe care scrie "339". Aceasta este o cerință din partea lui "Bogdan" și un semnal din partea lui Nonsenko că informația este de încredere. La început, Nosenko este foarte sceptic și nu crede că ceea ce i se oferă este adevărat. Pentru a se asigura de seriozitatea operațiunii, Bogdan îi trimite 2.000 de dolari lui Nosenko pentru a furniza informații detaliate despre lansatoare.

Dându-și seama că lucrurile devin mai serioase, pilotul rus Nosenko a scris: "Îmi voi muta familia, dar ce se va întâmpla acolo dacă nu este o glumă? Banii sunt mulţi. Se pare că este o înșelătorie. Care sunt garanțiile că nu voi fi înșelat? La naiba, e ca un film".

În timp ce se pregătește operațiunea, Nosenko îi dă informații importante lui "Bogdan". De exemplu, niciun pilot rus nu știe dinainte care este ținta.

Nosenko oferă și alte informații - tipul de arme pe care le transportă ca sarcină utilă pe avioanele sale de luptă rachete de croazieră Kh-59 sau rachete anti-radar Kh-31P. Nosenko spune că toate informațiile operaționale ale unei anumite sarcini sunt dezvăluite literalmente înainte de zbor. Acest lucru se face din motive de securitate.

Întregul plan presupunea sedarea copilotului. Su-34 este un avion de vânătoare-bombardament cu două locuri, iar pentru ca planul să fie pus în aplicare pe deplin, copilotul trebuia să fie "scos din joc". Nosenko a acceptat ideea lui Bogdan după ce au decolat într-o misiune pentru ca Nosenko să-și sedare copilotul și să dirijeze avionul de vânătoare în spațiul aerian aflat în afara controlului rusesc. Pentru a realiza acest lucru, Nosenko trebuia să zboare cu avionul său la o altitudine foarte mare, apoi să coboare în spațiul aerian rusesc necontrolat.

Cu toate acestea, Nosenko a continuat să aibă îndoieli și temeri. Într-una dintre conversațiile sale cu ''Bogdan'', acesta l-a asigurat că ar fi mult mai în siguranță dacă ar cunoaște locația sistemelor de apărare aeriană ucrainene, astfel încât să le evite pentru a evita un accident.

Planul includea și o a doua parte - scoaterea familiei sale din Rusia cu pașapoarte false prin Armenia sau Belarus. Apoi trebuiau să fie transportați într-unul dintre statele baltice din regiune.

Planul a eșuat. Nu se știe dacă ar fi fost finalizat cu succes, judecând după acțiunile prudente ale pilotului rus și după îndoielile sale. Cert este că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei [FSB] se pare că monitoriza schimbul de mesaje și a intervenit într-un moment care a dejucat întregul plan. Ucraina a reușit să obțină doar câteva informații critice despre Su-34 și despre armele pe care le folosește.Citește și:

populare
astăzi

1 Și cu asta și-a tras-o Cherecheș?

2 VIDEO Președintele PSD al Camerei Deputaților, Alfred Simonis: „Futu-ți morții mă-tii să-ți fut! Băga-mi-aș pula-n mă-ta, îți sparg dinții, ascultă ce…

3 Reacția unui american care a luat prânzul într-un resturant din România. „Jur că de când sunt eu n-am mai văzut așa ceva!”

4 Imagine de o sută de puncte cu Cherecheș prins în Augsburg, Germania

5 VIDEO „L-am considerat fratele meu, venea la noi acasă”