Un studiu global a identificat 44 de factori genetici care cresc riscul de depresie majoră (studiu)

Un studiu global a identificat 44 de factori genetici care cresc riscul de depresie majoră (studiu)

Oamenii de ştiinţă care au lucrat în cadrul unei echipe internaţionale au identificat 44 de gene care determină o creştere a riscului de apariţie a unor episoade depresive majore şi au descoperit că toţi oamenii poartă cel puţin o astfel de genă, informează Reuters.

Descoperirea lor ar putea să explice motivul pentru care nu toate persoanele tratate cu antidepresive beneficiază de o ameliorare a afecţiunii, au explicat autorii acestui studiu, care deschide calea spre obţinerea unor noi medicamente.

În cadrul cercetării, cea mai mare de acest tip realizată vreodată, oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, că bazele genetice ale depresiei sunt comune cu cele ale altor afecţiuni psihiatrice, precum schizofrenia, şi că unele dintre genele identificate sunt asociate cu "'ţintele" vizate de medicamentele antidepresive.

Episoadele majore de depresie afectează aproximativ 14% din populaţia mondială şi reprezintă cel mai important factor declanşator al dizabilităţilor pe termen lung în cadrul populaţiei generale. Cu toate acestea, doar jumătate dintre pacienţi răspund într-o manieră pozitivă la tratamentele existente.

"Noile variante genetice descoperite au potenţialul de a revitaliza tratamentul depresiei prin deschiderea unor piste care ar putea să ducă la descoperirea unor terapii noi şi îmbunătăţite", a declarat Gerome Breen de la King's College London, care a făcut parte din această echipă internaţională de cercetători.

Studiul a făcut parte dintr-un program global, ce a inclus date recoltate de la 135.000 de pacienţi diagnosticaţi cu episoade majore de depresie şi aproximativ 344.000 de controale medicale, folosite ca bază de comparaţie.

"Acest studiu a adus o rază de lumină strălucitoare asupra bazelor genetice ale depresiei, însă el reprezintă doar un prim pas", a declarat Cathryn Lewis, o altă cercetătoare de la King's College London, care a luat şi ea parte la noua cercetare.

"Avem nevoie de cercetări ulterioare pentru a descoperi şi mai multe baze genetice şi pentru a înţelege modul în care genetica şi factori de stres ambientali lucrează împreună pentru a creşte riscul de depresie", a adăugat aceeaşi cercetătoare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă îl îngroapă definitiv pe Geoană, care a mințit cu nesimțire despre cum a ajuns el la NATO!

2 VIDEO Imagini spectaculoase de pe frontul din Ucraina, cu un atac rar de manual la nivel de batalion, al rușilor, oprit de ucraineni

3 Polițistul local Bucur Cezar Mihail s-a declarat femeie

4 VIDEO Lovitură cruntă încasată de Rusia în Crimeea! / Canal neoficial al aviației ruse: „Exact așa cum am spus că va fi. Veșnica pomenire…”

5 Un articol care dă fiori despre Siria, țara care a ajuns să supraviețuiască economic din fabricarea unui drog...