Un tablou al unui discipol al lui Leonardo da Vinci, vândut pentru 2,3 milioane de euro la licitaţie

Un tablou al unui discipol al lui Leonardo da Vinci, vândut pentru 2,3 milioane de euro la licitaţie

Un tablou excepţional al unuia dintre cei mai apropiaţi discipoli ai lui Leonardo da Vinci, Bernardino Luini, "Fecioara cu pruncul, alături de Sfântul Gheorghe şi un înger muzicant", a fost adjudecat joi la Paris pentru suma de 2,3 milioane de euro, un record pentru acest artist, informează AFP.

"Graţie meticuloasei activităţi de cercetare şi de restaurare, sunt fericit că piaţa aduce un omagiu talentului lui Bernardino Luini, al cărui tablou a ajuns în această seară la suma de 2.300.400 de euro", cu taxe incluse, a declarat Gregoire Lacroix, directorul departamentului de picturi şi desene vechi al casei de licitaţii Aguttes, care a organizat vânzarea la Hôtel Drouot.

Această capodoperă a pictorului italian din secolul al XV-lea, care a lucrat un timp pentru da Vinci şi căruia îi fusese atribuit de către unii experţi celebrul "Salvator Mundi", fusese estimat să se vândă pentru o sumă cuprinsă între 1,8 şi 2 milioane de euro.

Lucrarea renascentistă fusese achiziţionată pe 6 iulie 2017 de către un colecţionar privat german, pentru o sumă de zece ori mai mică - 200.000 de euro, în cadrul unei licitaţii organizate de Christie's la Londra.

Bernardino Luini (1480-1532), supranumit "Rafael al Lombardiei", a fost, împreună cu Giovanni Antonio Boltraffio (1467-1516), unul dintre discipolii şi asistenţii principali ai marelui maestru toscan, căruia Muzeul Luvru îi dedică cea mai amplă retrospectivă organizată vreodată, cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la moarte.

Această "Fecioară cu pruncul" a făcut parte din colecţia lui Sir Francis Cook, una dintre cele mai importante colecţii engleze adunate în secolul al XIX-lea, la fel ca şi faimosul "Salvator Mundi", a cărui locaţie rămâne încă un mister de la vânzarea sa record pentru 450 milioane de dolari în 2017.

Industriaşul, care a fost însoţit în achiziţiile sale de Sir Charles Robinson, curatorul colecţiei Reginei Victoria, a achiziţionat cele două lucrări - considerate ca aparţinându-i lui Bernardino Luini - în jurul anului 1900.

Tabloul lui Bernardino Luini, foarte graţios, având pe fundal un sat şi un peisaj montan imaginare, îl înfăţişează pe Sfântul Gheorghe la scurt timp după uciderea balaurului, simbolul răului, oferind capul creaturii pruncului Iisus, aflat în braţele mamei sale. Isus îi oferă o ramură de palmier, simbol al victoriei, iar în spatele lor, un înger cântă la lăută.

Pictura, care a suferit mai multe restaurări stângace, a fost complet restaurată şi şi-a recăpătat strălucirea. Culorile vii sunt tipice tehnicilor de pictat cunoscute de Luini, în timp ce sfumato-ul este inspirat direct de Leonardo. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ar fi primul val al ofensivei”

2 Povestea „Regelui Cripto” care trăia în vile de lux și conducea mașini scumpe, dar a ajuns să fie răpit, bătut și arestat

3 Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi adolescenți. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?