Un tribunal turc a decis eliberarea pastorului american Andrew Brunson

Un tribunal turc a decis eliberarea pastorului american Andrew Brunson

Un tribunal turc a ordonat vineri eliberarea din arestul la domiciliu a pastorului american Andrew Brunson, aflat în centrul unui scandal diplomatic între Ankara şi Washington, relatează Reuters.

Decizia tribunalului din provincia turcă Izmir de a ridica controlul judiciar în cazul lui Andrew Brunson îi va permite acestuia să părăsească teritoriul Turciei şi să se întoarcă în Statele Unite.

De asemenea, instanţa de judecată l-a condamnat pe Brunson la 3 ani şi o lună şi jumătate de închisoare pentru acuzaţii de terorism, însă a făcut cunoscut că pastorul american nu va ispăşi sentinţa pentru că a fost deja reţinut din octombrie 2016.

Avocatul lui Brunson, Ismail Cem Halavurt, a declarat pentru dpa că se aşteapă ca pastorul american să părăsească vineri Turcia.

Martori au afirmat că Brunson a plâns când instanţa a anunţat decizia. Înainte de sentinţă, pastorul american a declarat: 'Sunt nevinovat. Îl iubesc pe Isus, iubesc Turcia'.

Parchetul turc a cerut vineri ridicarea măsurii arestului la domiciliu şi a interzicerii părăsirii teritoriului Turciei impuse pastorului american Andrew Brunson.

Preşedintele american Donald Trump a scris vineri pe Twitter că administraţia sa 'depune eforturi intense' în cazul lui Andrew Brunson, la scurt timp după ce un tribunal turc a decis eliberarea pastorului.

Pastorul în vârstă de 50 de ani, originar din Carolina de Nord, a fost arestat în decembrie 2016. El este acuzat de legături cu mişcarea lui Fethullah Gulen, un cleric musulman care trăieşte în exil în SUA şi pe care Turcia îl consideră a fi principalul vinovat pentru tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

De asemenea, Andrew Brunson este acuzat de colaborare cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formaţiune scoasă în afara legii în Turcia.

Detenţia şi apoi arestul la domiciliu în cazul pastorului Brunson au provocat o criză gravă între Ankara şi Washington. Preşedintele american Donald Trump, înfuriat de detenţia lui Brunson, a autorizat în august dublarea taxelor vamale la importurile de aluminiu şi oţel din Turcia. Ankara a ripostat sporind la rândul ei taxele vamale la importurile de maşini, alcool şi tutun din SUA.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…