Un turist britanic a murit în parcul național Yosemite din SUA, zdrobit de o stâncă imensă

O serie de căderi de stânci s-a produs în Parcul național american Yosemite în ultimele două zile, provocând moartea unui turist britanic și forțând autoritățile să închidă o cale de acces în Valea Yosemite, a anunțat Serviciul național al parcurilor (NPS) din SUA, citat joi de Xinhua.

Prima stâncă ce s-a prăbușit și a provocat moartea turistului britanic miercuri avea o lungime de circa 40 de metri și o lățime de aproximativ 20 de metri, se menționează într-un comunicat al NPS.

Potrivit sursei citate, de la prăbușirea primei stânci s-au mai produs încă opt căderi de stânci până joi de pe fața sud-estică a El Capitan, un monolit de granit de 914 metri înălțime care este una dinte provocările preferate ale cățărătorilor.

Rangerii și salvatorii au venit la fața locului după incident, căutând oameni în zona unde a căzut stânca. Ei au găsit doi oameni, unul mort iar celălalt rănit grav, al cărui nume nu a fost făcut public.

Fotografiile postate pe social media de martori prezintă o coloană de praf ridicată după căderea stâncii.

Peter Zabrok, în vârstă de 58 de ani, un cățărător care tocmai efectuase cea de a 58-a ascensiune pe El Capitan, afirmă într-o înregistrare video postată pe Facebook: "Nu am văzut niciodată așa ceva".

În total, oficialii locali estimează că 1.300 de tone de stânci au căzut de pe vârful El Capitan miercuri.

Căderile de stânci nu sunt neobișnuite în Valea Yosemite, parcul înregistrând circa 80 de astfel de evenimente pe an. În total, 16 oameni au murit și peste 100 au fost răniți de căderi de stânci de când au început înregistrările de date ale parcului național, în 1857.

Deși o cale de acces a fost închisă, Parcul național Yosemite rămâne deschis și serviciile pentru vizitatori nu sunt afectate de căderile de stânci. În medie, în jur de 4 milioane de persoane vizitează parcul natural în fiecare an.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ce nerușinare! Dăncilă, către participanţii la o întrunire electorală: „Spuneţi-le la toţi că trebuie să ne lu…

2 Așa arată soția premierului desemnat

3 Ipoteză incredibilă! Viorica Dăncilă ar fi cea pe care paznicii de la Casa Albă au confundat-o cu Floricica Da…

4 PSD e Mafia! Guvernul vrea s-o trimită consul la Salonic pe deputata PSD Andreea Cosma, condamnată în primă in…

5 Înregistrări Newsweek România: Candidata lui Voiculescu amenință plângând că va ieși din campanie / Colaboratori…

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai rapidă mașină din lume e aproape gata