Un turist britanic a murit în parcul național Yosemite din SUA, zdrobit de o stâncă imensă

Un turist britanic a murit în parcul național Yosemite din SUA, zdrobit de o stâncă imensă

O serie de căderi de stânci s-a produs în Parcul național american Yosemite în ultimele două zile, provocând moartea unui turist britanic și forțând autoritățile să închidă o cale de acces în Valea Yosemite, a anunțat Serviciul național al parcurilor (NPS) din SUA, citat joi de Xinhua.

Prima stâncă ce s-a prăbușit și a provocat moartea turistului britanic miercuri avea o lungime de circa 40 de metri și o lățime de aproximativ 20 de metri, se menționează într-un comunicat al NPS.

Potrivit sursei citate, de la prăbușirea primei stânci s-au mai produs încă opt căderi de stânci până joi de pe fața sud-estică a El Capitan, un monolit de granit de 914 metri înălțime care este una dinte provocările preferate ale cățărătorilor.

Rangerii și salvatorii au venit la fața locului după incident, căutând oameni în zona unde a căzut stânca. Ei au găsit doi oameni, unul mort iar celălalt rănit grav, al cărui nume nu a fost făcut public.

Fotografiile postate pe social media de martori prezintă o coloană de praf ridicată după căderea stâncii.

Peter Zabrok, în vârstă de 58 de ani, un cățărător care tocmai efectuase cea de a 58-a ascensiune pe El Capitan, afirmă într-o înregistrare video postată pe Facebook: "Nu am văzut niciodată așa ceva".

În total, oficialii locali estimează că 1.300 de tone de stânci au căzut de pe vârful El Capitan miercuri.

Căderile de stânci nu sunt neobișnuite în Valea Yosemite, parcul înregistrând circa 80 de astfel de evenimente pe an. În total, 16 oameni au murit și peste 100 au fost răniți de căderi de stânci de când au început înregistrările de date ale parcului național, în 1857.

Deși o cale de acces a fost închisă, Parcul național Yosemite rămâne deschis și serviciile pentru vizitatori nu sunt afectate de căderile de stânci. În medie, în jur de 4 milioane de persoane vizitează parcul natural în fiecare an.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bula va exploda” / Avertismentul legendarului investitor Jeremy Grantham

2 Documente secrete despre Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei

3 Generalii PSD înainte de ședința CSAT...

4 Ce spune un șofer STB, sub protecția anonimatului, despre greva care a paralizat orașul, despre presiunile sin…

5 Milionarul Ioan Neculaie a fost dat în urmărire națională pentru că este de negăsit după condamnarea definitiv…