Un val de căldură neobișnuită lovește România. Avertismentul meteorologilor despre fenomenele periculoase

Un val de căldură neobișnuită lovește România. Avertismentul meteorologilor despre fenomenele periculoase

Un val de căldură neobișnuită pentru data din calendar lovește România. Temperaturile mult mai ridicate decât normalul perioadei în care ne aflăm se vor consemna la nivelul întregii țări. Anunțul a fost făcut de Elena Mateescu, directorul ANM.

Căldura se întoarce în România FOTO Shutterstock

"Începând de miercuri vom consemna valori la scara întregii țări între 21, până la 30-31 grade Celsius, ceea ce înseamnă valori cu mult mai ridicate decât în mod obișnuit pentru această perioadă", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN .

De asemenea, specialistul a anunțat că în același timp precipitații se vor semnala în Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat, local în Oltenia și în nordul Moldovei, acolo unde aversele, pe intervale scurte de timp sau prin acumulare la nivel local, vor putea înregistra valori de peste 15-20l/mp.

"De miercuri, o vreme în încălzire în majoritatea zonelor, așa cum menționam, chiar mai caldă decât în mod obișnuit și mai ales în a doua parte a săptămânii și sfârșitul de săptămână, care va aduce chiar valori de până la 31-32 grade Celsius în Câmpia de Vest și în Câmpia Română, inclusiv în Capitală", a spus directorul ANM.

Ploi în mai multe regiuni

Marți, 19 septembrie, în țară, în Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat și local în Oltenia și nordul Moldovei vor fi înnorări temporar accentuate și averse, însoțite de descărcări electrice; în intervale scurte de timp sau prin acumulare, pe arii restrânse se vor înregistra cantități de apă de peste 15-20 l/mp. În restul țării, cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare și ploi izolate.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale în regiunile vestice, dar și în nord-est și pe crestele montane, cu viteze mai mari (în general de 50-60 km/h) în sudul Banatului, dar rafale de scurtă durată vor fi pe alocuri și asociate averselor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 19 și 29 grade Celsius, iar cele minime se vor situa în general între 10 și 17 grade Celsius. Izolat, dimineața și noaptea, se va forma ceață.

În București, valorile termice se vor situa ușor peste cele climatologic specifice în această perioadă din an, cu maxima în jurul a 27 grade Celsius și minima cuprinsă între 11 și 15 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare, iar vântul va sufla slab și moderat, arată ANM.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori / Ies la iveală dedesubturile murdare ale unei industrii de miliarde...

2 „Sunt două urme masive de sângerare” / Celebrul detectiv criminalist Untaru, prima ipoteză în cazul morții „Regelui Fițelor”, Andrei Versace

3 Uite un amănunt mai mult decât interesant... Ușor, ușor descoperim o realitate care ar trebui să ne pună pe gânduri...

4 BREAKING A fost prins ucigașul doctoriței de la Brăila

5 Ce se întâmplă? / Planul secret de operațiuni prin care Germania se pregătește de război cu Rusia