Ungaria a dispus limitarea exportului de lemn de foc, după ce transporturile de petrol prin Ucraina au fost sistate

Ungaria a dispus limitarea exportului de lemn de foc, după ce transporturile de petrol prin Ucraina au fost sistate

Măsurile au fost adoptate printr-un decret publicat în Monitorul Oficial, marţi noapte, la scurt timp după ce livrarea de petrol rusesc prin conducta Druzhba a fost sistată.

Exporturile de lemn de foc „de importanţă strategică în alimentarea cu energie a Ungariei" se vor putea efectua numai după o aprobare din partea autorităţilor, care au în plus, începând de miercuri, drept preferenţial de achiziţie, se menţionează în document.

„Decretul a fost redactat pentru a asigura alimentarea cu combustibili controlând, reglementând şi, în anumite cazuri, interzicând exporturile de lemn de foc”, a afirmat ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, citat de agenţia MTI.

Lemnul cumpărat de stat va fi utilizat pentru alimentarea celor care au nevoie, precum instituţiile de stat şi consiliile locale, conform sursei citate.

De asemenea, aceste noi măsuri se adaugă altora adoptate, după ce Guvernul premierului Viktor Orban a declarat pe 13 iulie stare de urgenţă energetică în ţară, care este dependentă de livrările de hidrocarburi din Rusia.

În plus, gospodăriile al căror consum de gaze sau electricitate depăşeşte o anumită limită vor trebuie să achite un preţ mai mare, ceea ce a stârnit o creştere a cererii de lemn de foc ca sursă alternativă.

În Ungaria, pădurile acoperă 21% din suprafaţa ţării, cu peste 400 milioane metri cubi de arbori, potrivit datelor portalului economic Portfolio.hu. Exploatarea, în ultimul deceniu, a fost în medie de 7,5 milioane metri cubi.

Budapesta a relaxat, recent, anumite criterii de protecţie a mediului pentru a permite mai multe tăieri de arbori, notează EFE.

Ungaria achiziţionează din Rusia 65% din petrol şi 85% din gazele naturale pe care le foloseşte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Îmi plac practicile sexuale neobișnuite” / Scandal la admiterea în magistratură, CSM, chemat să intervină

2 Primele detalii despre uciderea pilotului rus

3 Transnistria ar urma să ceară anexarea la Rusia / „Pe 29 februarie Putin va anunța acest lucru”

4 Tace și face...

5 De citit...