Ungaria: Comisia Europeană nu are autoritatea de a realiza evaluări comparative privind statul de drept în ţările membre

Ungaria: Comisia Europeană nu are autoritatea de a realiza evaluări comparative privind statul de drept în ţările membre

Comisia Europeană nu are nicio autoritate de a întocmi evaluări comparative privind statul de drept în ţările membre ale Uniunii Europene şi de a introduce sancţiuni pe această bază, a susţinut luni dimineaţă ministrul ungar al justiţiei Judit Varga, transmite Reuters.

Într-o intervenţie la postul de radio Kossuth, Varga a citat o luarea de poziţie din 2014 a Consiliului European conform căreia dialogul asupra statului de drept ar trebui să se desfăşoare pe o bază interguvernamentală, fără discriminare şi cu tratarea egală a ţărilor membre.

Potrivit ministrului ungar, Uniunea Europeană doreşte să evite acea luare de poziţie prin ''stabilirea unui regim care ar putea ignora opinia asupra statelor membre printr-un vot calificat pe baza informaţiilor din partea Comisiei''. ''Iată ce încalcă statul de drept'', a adăugat Judit Varga.

Ea a accentuat că situaţia statului de drept în ţările membre nu ar trebui să fie legată de accesul la finanţare de la bugetul comunitar, întrucât acest lucru ar conduce la mai multe abuzuri din partea sistemului.

Comisia Europeană a criticat săptămâna trecută Polonia şi Ungaria pentru încălcări ale standardelor democratice fundamentale, oferindu-le astfel muniţie celor care fac presiuni pentru suspendarea celor două state de la finanţări până când vor consolida libertatea presei şi a justiţiei.

Primul raport al Comisiei Europene referitor la deficienţe la nivelul UE în ce priveşte statul de drept a fost publicat în contextul în care Uniunea Europeană a decis să condiţioneze accesul la finanţare europeană, inclusiv la cele 750 miliarde de euro din fondul de relansare după pandemie, de respectarea standardelor democratice.

''Reformele justiţiei din Polonia începând din 2015 au fost o sursă majoră de controversă'', afirmă raportul, care notează despre Ungaria că ''direcţia schimbării a ridicat preocupări serioase'' în ceea ce priveşte independenţa justiţiei.

În iulie 2018, Comisia Europeană a trimis guvernului de la Budapesta o scrisoare de notificare prin care-l atenţiona că o lege nou adoptată privind azilul şi deportările contravine legislaţiei comunitare, inclusiv din cauza dispoziţiilor ce restrâng accesul migranţilor în zonele de tranzit de la graniţă sau califică drept infracţiuni acţiunile de ajutorare a migranţilor. Totuşi, guvernul ungar nu a dat curs solicitărilor acestei notificări. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /