Ungaria tace și face...

Ungaria tace și face...

Primul avion de transport militar KC-390 din cele două cumpărate de Budapesta de la compania braziliană Embraer ajunge vineri în Ungaria pentru instalarea echipamentelor NATO. Avionul este unic în lume pentru că are și configurație de terapie intensivă.

Primul avion de transport militar KC-390 construit pentru Ungaria va staţiona la baza aeriană Kecskemét timp de trei săptămâni, începând cu 12 aprilie, a declarat joi ministrul maghiar al Apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, potrivit Hirado .

Avionul cu un preț de pornire de 50 de milioane de dolari poate fi configurat inclusiv pentru amenajarea unei unități de terapie intensivă, ceea ce îl face unic în lume, conform site-ului de specialitate European Security&Defence .

Testarea avionului militar Embraer KC-390 a început încă după prima decolare a aeronavei, la 8 februarie 2024 și a intrat acum în faza finală, fiind efectuate teste la sol şi în aer în ultimele etape ale procesului de producţie.

În Ungaria avionului i se vor instala și valida echipamentele de comunicații speciale NATO, după care aeronava se va întoarce în Brazilia pentru finalizarea lucrărilor.

Ministrul a precizat că aeronava nu zboară încă sub înmatriculare ungară, iar predarea sa oficială, inclusiv înregistrarea sa în registrul ungar, va avea loc probabil în toamnă.

Armata ungară va achiziţiona două aeronave de transport Embraer KC-390 în 2024, ca urmare a scoaterii din funcţiune a aeronavelor militare de transport AN-26 şi a nevoilor tot mai mari de transport militar, astfel armata va fi dotată cu noi capacităţi în domeniul transportului militar aerian, arată publicația maghiară citată.

Avionul militar ungar va fi primul din lume dotat cu unitate de terapie intensivă

Versiunea ungară a aeronavei, care poate transporta o încărcătură utilă de până la 26 de tone, va putea asigura realimentarea aeriană şi va putea transporta paturi pentru pacienţi de terapie intensivă şi răniţi. Cele două aeronave de transport sunt programate să ajungă în Ungaria până la sfârşitul anului 2024, a precizat ministrul.

Conform European Security&Defence, ”guvernul ungar a semnat un contract cu Embraer pentru achiziționarea a două C-390 în noiembrie 2020. Aeronava Forțelor Aeriene Ungare va fi prima din lume configurabilă cu o unitate de terapie intensivă: o resursă vitală pentru realizarea misiunilor umanitare. Ele vor avea, de asemenea, capacitatea de realimentare aer-aer (astfel de aeronave sunt de obicei desemnate KC-390)”.

Ungaria este a treia țară care a comandat C-390 după Brazilia și Portugalia. Țările de Jos, Austria, Republica Cehă și Coreea de Sud au selectat, de asemenea, aeronava multirol”, mai arată publicația de specialitate amintită.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?