Uniunea Europeană apelează la Elon Musk pentru a lansa sateliți europeni de ultimă generație, din cauza problemelor sistemului Ariane

Uniunea Europeană apelează la Elon Musk pentru a lansa sateliți europeni de ultimă generație, din cauza problemelor sistemului Ariane

Comisia Europeană dorește să încheie acorduri cu companii spațiale americane private, precum SpaceX a lui Elon Musk , pentru a lansa sateliți europeni de ultimă generație, din cauza întârzierilor continue ale sistemului european de rachete Ariane.

Într-un proiect de solicitare către țările UE analizat de Politico , Comisia Europeană intenționează să ceară undă verde pentru a negocia „un acord de securitate” cu SUA pentru ca firmele sale de rachete să „lanseze în mod excepțional sateliții Galileo”.

Comisia consideră că doar lansatorul greu Falcon 9 al SpaceX și sistemul Vulcan al United Launch Alliance sunt în măsură să trimită pe orbită noii sateliți de geonavigație Galileo ai UE - care cântăresc aproximativ 700 de kilograme fiecare.

Căutarea ajutorului SUA pentru a menține în funcțiune programul său spațial emblematic pune la îndoială ideea de autonomie strategică a UE. Galileo este un motiv de mândrie pentru UE, care încearcă să devină mai puțin dependentă de alte regiuni pentru infrastructura, serviciile și tehnologia critică - o căutare puternic susținută de Paris.

Racheta Ariane 5, dezvoltată de ArianeGroup, cu sediul în Franța, și lansată de la portul spațial francez din Guiana Franceză din America de Sud, urmează să fie retrasă în următoarele luni.

Implementarea înlocuitorului său, Ariane 6, a fost amânată. În prezent, se așteaptă ca noul sistem să efectueze o lansare inaugurală la sfârșitul acestui an, iar implementarea comercială completă să înceapă anul viitor.

Alternativa la seria Ariane ar fi fost lansarea sateliților Galileo cu rachete Soyuz de fabricație rusească, o versiune a acestora fiind utilizată și la baza din Guyana Franceză. Cu toate acestea, de la invazia Rusiei în Ucraina, două lansări Galileo cu ajutorul rachetelor Soyuz au fost anulate, ceea ce a dus la căutarea de alternative.

Sateliții Galileo transmit către Pământ date de navigație extrem de exacte și date precise privind timpul - și oferă, de asemenea, un serviciu criptat strict secret pentru a fi utilizat de agențiile guvernamentale. Acest lucru înseamnă că, de obicei, lansările pot fi efectuate numai de pe teritoriul UE, în conformitate cu reguli stricte de securitate.

„Având în vedere informațiile sensibile din punct de vedere al securității ... incluse în sateliții Galileo, este necesar un acord de securitate specific cu caracter obligatoriu cu SUA, pentru a proteja integritatea sateliților și a constelației Galileo”, se arată într-o parte a unui proiect de propunere a Comisiei, consultat de Politico.

Țările UE vor trebui să aprobe negocierile pentru un acord, care ar urma să se înscrie sub umbrela acordurilor permanente privind schimbul de informații clasificate, se arată în propunere.

Capacitatea de a lansa sateliți și oameni în spațiu independent de alte puteri a fost o parte esențială a eforturilor francezilor de a dezvolta conceptul de autonomie strategică pentru Europa.

„Analizele sunt ... în curs de desfășurare pentru a stabili dacă lansarea cu un furnizor alternativ de servicii de lansare ar fi fezabilă sau nu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Sonya Gospodinova, adăugând că nu a fost luată încă nicio decizie. Se fac evaluări privind compatibilitatea tehnică, securitatea locului de lansare și costurile, a spus ea.

În timp ce racheta Falcon a SpaceX este deja operațională, ULA plănuiește abia în luna mai prima sa misiune Vulcan.

Agenția Spațială Europeană cu sediul la Paris, care nu este o instituție a UE, dar care ajută la gestionarea Galileo și administrează portul spațial din Guyana Franceză, a analizat deja opțiuni alternative de lansare a sateliților.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria