Universitatea "Vasile Goldiș": Persoanele implicate în dosarul "Diplome de licență fără studii" au fost suspendate

Universitatea "Vasile Goldiș": Persoanele implicate în dosarul "Diplome de licență fără studii" au fost suspendate

Conducerea Universității de Vest 'Vasile Goldiș' din Arad (UVVG) a suspendat contractele de muncă ale cadrelor didactice implicate în dosarul 'Diplome de licență fără studii', până la momentul în care organele de anchetă competente vor lua o hotărâre definitivă în această speță, a informat vineri instituția de învățământ.

Decizia a fost luată în urma comunicatului emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care anchetează cazul de la Arad.

"Totodată, dorim să fie bine înțeles de către opinia publică și mai ales de membrii comunității academice faptul că, deși fiecare răspunde individual în fața legii, vom acționa pe cale de consecință dacă aceste suspiciuni de corupție se materializează, iar imaginea instituției noastre de învățământ este afectată. Conducerea instituției noastre dorește pe această cale să-și exprime deplina susținere și recunoștința pentru cadrele didactice și studenții care își desfășoară zi de zi activitatea în mod onest, respectând principiile de etică și deontologie profesională", se arată într-un comunicat al UVVG Arad, remis AGERPRES.

Reprezentanții universității mai spun că vor acționa "pentru combaterea oricărei forme de corupție care ar putea apărea în mijlocul comunității universitare".

Șase persoane, printre care se află și patru profesori, au fost reținute de procurorii Parchetului General în dosarul "Diplome de licență fără studii", în timp ce față de alte nouă persoane s-a dispus măsura controlului judiciar.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, 36 de persoane, angajați și studenți de la Universitățile "Aurel Vlaicu" și "Vasile Goldiș" din Arad, precum și absolvenți ai acelorași universități, sunt cercetate penal în acest caz. Față de 16 dintre acestea au fost dispuse măsuri preventive.

Procurorii susțin că, pe parcursul anilor universitari 2015 — 2016 și 2016 — 2017, în schimbul unor sume de bani de până la 400 de euro, cadre didactice din cadrul celor două universități nu și-au îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile de serviciu, respectiv nu au procedat la examinarea corespunzătoare a studenților cu ocazia desfășurării examenelor de an la materiile la care sunt titulari sau chiar la susținerea examenului de licență, la probele practice, permițându-le studenților susținerea lor în mod formal, cu încălcarea cadrului legal.

Concret, studenții primeau de la informaticieni, prin SMS, răspunsurile la testele grilă de la examenele de an derulate online.

De asemenea, prin intervenția informaticienilor în softurile universităților, răspunsurile date de studenți la testele grilă erau modificate în sistem astfel încât în final să obțină note cu care să poată promova examenele.

În ceea ce privește lucrările de licență, în schimbul unor sume de 500 — 600 de euro, acestea erau achiziționate de studenți direct de la profesori, în format electronic, conținând inclusiv prezentări în format power point.

Anchetatorii spun că unii dintre studenții străini de la cele două universități au urmat cursuri în limba română și au promovat ulterior toate examenele în limba română, necunoscând această limbă. Dintre studenții care cunosc limba română, unii au devenit intermediari pentru ceilalți, ca și unii absolvenți ai universităților respective.

Peste 100 de percheziții domiciliare au avut loc miercuri dimineața la cadre didactice și studenți din cadrul celor două universități, fiind ridicate sume de bani ce însumează 350.000 de euro, precum și înscrisuri și sisteme informatice.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Răsturnare de situație? / Cine tremură în PSD? Fostul director de pe Otopeni, arestat pentru că ar fi cerut mită de 22,4 milioane de euro, era doar inte…

2 Cîrstea, interviu savuros în limba engleză: Sorana, veselă, relaxată, l-a fermecat pe reporterul american VIDEO

3 Grindeanu a dispărut? / Fibrilații la Ministerul Transporturilor după operațiunea DNA de la Aeroportul Otopeni!

4 Pensie specială de aproximativ 12.000 de lei pentru miliardarul-colonel Ion Țiriac

5 Vremea o ia razna din nou. După ninsori și viscol, se încălzește spectaculos. Cât cresc temperaturile