UNJR: Afirmația lui Eduard Hellvig vizând decizia CCR - absolut inacceptabilă

UNJR: Afirmația lui Eduard Hellvig vizând decizia CCR - absolut inacceptabilă

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) îi cere președintelui Klaus Iohannis să desecretizeze și să publice hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Țării care vizează justiția și spune că este important să se discute în CSAT modul în care instituțiile reprezentate în acest for se raportează la deciziile Curții Constituționale, menționând în acest sens declarația recentă a directorului SRI, Eduard Hellvig.

"Afirmația directorului SRI Hellvig că prin această decizie Curtea Constituțională afectează siguranța națională, lucru contrazis chiar de Curte, este absolut inacceptabilă dacă ne raportăm la valorile specifice unui stat de drept. Grav este că nu e prima dată când SRI stârnește panică în rândul populației, invocând afectarea securității cetățenilor ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale. Exact acest tip de reacții din partea reprezentanților SRI stârnesc și mai multe îngrijorări vizavi de implicarea SRI în justiție", a apreciat UNJR, într-o scrisoare adresată președintelui Klaus Iohannis.

Uniunea a mai apreciat că într-un stat de drept "orice formă de presiune publică — directă sau indirectă — asupra Curții Constituționale, cu atât mai mult venită de la instituții de forță, este inacceptabilă". UNJR a menționat că în această lumină trebuie analizate și afirmațiile directorului SRI care, "deși afirmă că nu comentează decizia CCR, face exact acest lucru".

Uniunea Judecătorilor reiterează și solicitarea, adresată încă din iunie 2015 președintelui Klaus Iohannis, vizând desecretizarea și publicarea tuturor hotărârilor CSAT din ultimii 15 ani care au vizat justiția.

Uniunea apreciază că situația actuală a fost cauzată și de faptul că prerogativele și competențele serviciilor secrete în raporturile cu justiția au fost extinse "nu prin legi publice, previzibile și clare adoptate de Parlament, ci prin hotărâri ale CSAT care sunt secrete".

"În contextul ultimelor evenimente, am aflat, spre exemplu, că a existat inclusiv o decizie a CSAT care a permis procurorilor să autorizeze ei înșiși interceptările, deși această competență trebuia să aparțină exclusiv judecătorilor. Ne este neclar, în baza acestei decizii CSAT secrete, câte mandate de supraveghere tehnică emise de procurori s-au executat de către SRI fără a trece prin filtrul unui judecător", se arată în scrisoare.

UNJR apreciază și că atacurile unor oameni politici și ale unor jurnaliști la adresa Curții Constituționale, în urma declarării ca neconstituțional al articolului din Codul de procedura penală, în baza căruia mandatele de supraveghere tehnică erau delegate altor organe ale statului, sunt "un atac direct la democrație și statul de drept și trebuie să înceteze de îndată".

"Presiunile la adresa Curții Constituționale, pe care le vedem în acest moment, precum și manipularea opiniei publice, căreia i se inoculează ideea că CCR ar dinamita justiția, reprezintă un atac direct la democrația din România și la adresa drepturilor și libertăților tuturor românilor", se arată în scrisoare.

UNJR mai precizează că au existat parlamentari, inclusiv foști sau actuali membri din Comisia de control al SRI, care au afirmat public că, în urma acestei decizii, România devine o țară nesigură. "Afirmația este perfect tendențioasă și falsă, deoarece decizia CCR în cauză nu afectează activitatea SRI-ului pe segmentul de siguranța națională", consideră Uniunea Judecătorilor.

UNJR mai arată că înfăptuirea justiției și lupta anticorupție nu se pot desfășura "decât în cadrul prevăzut de Constituție".

"Ne întrebăm retoric cum ar fi ca, de acum înainte, motivările Curții să fie dezbătute și criticate de presă înainte ca acestea să fie adoptate, iar considerentele judecătorilor constituționali să fie înlocuite cu cele ale jurnaliștilor? O atare aruncare în derizoriu a activității Curții Constituționale este fără precedent și trebuie ferm condamnată", se menționează în scrisoare.

UNJR constată, ''cu regret'', că organizațiile din societatea civilă, "care și-au făcut un renume din a spune că apără statul de drept, sunt tăcute și în fața acestui atac la adresa Curții Constituționale".

"Valorile și principiile atât ale celor din presă, cât și din societatea civilă sunt testate în momente de criză, când trebuie ales între legalitate și oportunitate. Reacțiile sau tăcerea unora în aceste momente au arătat cu adevărat valorile pe care le împărtășesc și promovează", a mai apreciat Uniunea.

Vineri seara, la Palatul Cotroceni, s-a desfășurat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) , în care s-a discutat ordonanța de urgență referitoare la interceptări .

Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a afirmat, joi, că decizia CCR privind interceptările va avea un impact cert asupra securității naționale, având în vedere corelarea dintre prevenirea amenințărilor la securitatea națională și contracararea fenomenelor infracționale asociate, el subliniind că vor fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiției, în mod special cele privind infracțiuni la adresa securității naționale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu