UNJR şi AMR condamnă 'practicile abuzive' ce transpar din înregistrările de la DNA Oradea

UNJR şi AMR condamnă 'practicile abuzive' ce transpar din înregistrările de la DNA Oradea

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România condamnă "practicile abuzive" ce transpar din înregistrările de la DNA Oradea şi solicită investigarea activităţii din ultimii opt ani a acestei unităţi de parchet.

"UNJR şi AMR îşi exprimă consternarea şi condamnă ferm practicile abuzive ce transpar din conţinutul înregistrărilor recent apărute în spaţiul public din dialogul ce pare a fi o şedinţă de lucru a cinci procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea şi solicită instituţiilor abilitate să verifice, prin prisma acestor aspecte grave, activitatea din ultimii opt ani a acestei unităţi de parchet", precizează cele două asociaţii, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, din conţinutul discuţiilor transpare faptul că procurorii DNA Oradea, folosindu-se de autoritatea publică cu care au fost învestiţi, acţionând într-un mod planificat şi concertat, au deschis dosare penale judecătorilor din zonă cu scopul timorării acestora, pentru a obţine soluţii care să le fie favorabile.

"Astfel de acţiuni, dacă se dovedesc a fi reale, sunt de natură să deturneze brutal actul de justiţie, fiind inadmisibile într-un stat de drept. Ele trebuie, de aceea, investigate cu celeritate şi profesionalism, urmând ca, în cazul în care faptele infracţionale relatate sunt reale, cei vinovaţi să fie deferiţi justiţiei", subliniază UNJR.

Asociaţia precizează că "scopul declarat al procurorilor de la DNA Oradea de a "linişti" judecătorii şi de a-i face să le fie frică" reprezintă "o încălcare samavolnică şi concretă a independenţei judecătorilor, de o gravitate fără precedent, cu efectul vădit al încălcării drepturilor omului şi dispreţuirii dreptului persoanelor la un proces echitabil şi la o judecată dreaptă".

În acest context, UNJR şi AMR salută luarea de poziţie a Secţiei pentru judecători din cadrul CSM şi se alătură cererii adresate Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie pentru că acestea "să deruleze, cu maximă operativitate, cercetările care se impun, absolut necesare pentru protejarea efectivă a independenţei judecătorilor şi pentru garantarea respectării drepturilor cetăţenilor la o justiţie dreaptă".

Recent, avocatul Răzvan Doseanu a publicat pe site-ul Cabinetului de Avocatură Doseanu şi Asociaţii o înregistrare audio a unei şedinţe care ar fi avut loc la DNA Oradea în ianuarie 2018, despre care spune că nu ştie dacă este autentică.

"Înregistrare explozivă de la o şedinţă DNA Oradea, din ianuarie 2018, primită anonim. Posibil să fie autentică, posibil să nu fie autentică, deşi personal recunosc vocile tuturor procurorilor posibili participanţi. Participanţi posibili: procurori Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin şi Rus Lucian. Cer public DNA Oradea să dezmintă autenticitatea înregistrării. Dacă e reală, apar detalii incredibile despre completele favorabile DNA Oradea şi cele nefavorabile, despre acţiuni de intimidare a judecătorilor prin trimiterea a doi judecători în judecată. Nume importante ce apar în discuţie: judecători Denisa Vidican, Cioflan Adina, Soane Laura, Udroiu Mihail, Filimon Florin, Musta Ovidiu, Berindei Olimpiu Daniel, Mihaela Patraus, Roman Florica (Curtea de Apel Oradea), Bic Denisa, Vlad Marian (Tribunalul Bihor la un moment dat), Haiduc Simona, Miclo Laura, Remus Nemes (Tribunalul Satu Mare). Dacă înregistrarea e autentică, ar trebui să urmeze arestări la DNA Oradea. Dacă nu e autentică, trebuie să vedem ce specialist a putut folosi vocile a cinci procurori. Vocea cea mai puternică din înregistrare pare a fi a procurorului Man Ciprian. Cine e autorul înregistrării şi care e scopul acesteia rămâne de stabilit", se arăta în mesajul postat de casa de avocatură. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”