UPDATE Alpii francezi: 45 de persoane vor petrece noaptea în telecabine la peste 3.000 de metri (prefect)

UPDATE Alpii francezi: 45 de persoane vor petrece noaptea în telecabine la peste 3.000 de metri (prefect)

UPDATE ORA 01.08 În total, 45 de persoane, printre care un copil de 10 ani, sunt în continuare blocate în telecabine care s-au defectat în masivul Mont-Blanc, în Alpii francezi, și urmează să petreacă acolo noaptea de joi spre vineri înainte de a fi salvate, a anunțat prefectul departamentului Haute-Savoie, Georges-François Leclerc, citat de AFP.

Anterior, 65 de persoane au putut fi salvate cu elicopterul, în condiții dificile, înainte ca noaptea și condițiile meteorologice să întrerupă operațiunea de salvare ce va fi reluată vineri dimineață.

Ministerul francez de interne a precizat într-un comunicat că au fost transportate cu elicopterul echipe de prim-ajutor pe lângă persoanele blocate în telecabine.

UPDATE ORA 23.46 Alpii francezi: 50 de persoane în continuare blocate în telecabine din cauza nopții

Aproximativ 50 de persoane sunt în continuare blocate joi seară în telecabine deasupra ghețarilor masivului Mont-Blanc, în Alpii francezi, la peste 3.000 de metri altitudine, evacuările cu elicopterul fiind întrerupte la căderea nopții, au informat surse concordante, citate de AFP.

Din totalul celor 110 persoane blocate inițial, "am reușit să evacuăm, în condiții foarte dificile, 60 de persoane într-o oră și jumătate", a declarat prefectul departamentului Haute-Savoie, Georges-François Leclerc.

"Operațiunea de transport cu elicopterul a fost întreruptă din cauza nopții", a adăugat el.

El nu a precizat dacă turiștii blocați în continuare își vor petrece noaptea în acest teleferic care face legătura între masivul Aiguille du Midi (3.842 de metri) și muntele Pointe Helbronner (3.462 de metri).

S-a produs o încrucișare de cabluri la 16:00 ora locală (14:00 GMT) "din motive inexplicabile", iar angajații Societății Mont-Blanc nu au reușit să repare incidentul, a explicat AFP, Mathieu Dechavanne, PDG al societății de gestionare a telecabinelor.

La scurt timp, a fost declanșată operațiunea de transport cu elicopterul, cu participarea a patru aparate franceze și italiene.

Persoanele blocate au fost evacuate pe calea aerului spre Pointe Helbronner, de partea italiană a masivului Mont-Blanc. Condițiile meteorologice, favorabile la început, s-au deteriorat odată cu formarea norilor de altitudine.

"Suntem în legătură cu clienții noștri. Au apă și mijloace de comunicare, dar li se pare că trece prea mult timp", a adăugat la rândul său Mathieu Dechavanne.

Un post de comandament operațional a fost stabilit la Chamonix, în Alpii francezi, mai scrie AFP.

ORA 21.00 Alpii francezi: 110 persoane blocate în telecabine la 3.800 m altitudine

Aproximativ 110 persoane erau blocate joi seară în telecabine sub ghețarii masivului Mont-Blanc, în Alpii francezi la  3.800 de metri altitudine, așteptând să fie transportate cu elicopterul în vale, a informat AFP, citând surse locale.

"O sută zece persoane sunt blocate la 3.800 de metri înălțime în cabinele telefericului", care leagă vârful Aiguille du Midi (3.842 de metri), versantul francez, de Pointe Helbronner (3.462 de metri), care delimitează frontiera cu Italia, a declarat prefectul regiunii Haute-Savoie, Georges-François Leclerc.

S-a produs o încrucișare de cabluri la 16:00 ora locală (14:00 GMT) "din motive inexplicabile", iar angajații Societății Mont-Blanc nu au reușit să repare incidentul, a explicat AFP, Mathieu Dechavanne, PDG al societății de gestionare a telecabinelor.

Operațiunea de transport cu elicopterul, cu participare a trei aparate elvețian, francez și italian, a fost până la urmă luată. "Va dura ceva timp, dar condițiile meteo sunt bune", a precizat Mathieu Dechavanne.

Telefericul 'Panoramique Mont-Blanc' trece pe deasupra ghețarilor din Valea Blanche și permite traversarea din Franța spre Italia a masivului Mont-Blanc, al cărui vârf măsoară 4.810 de metri. Telecabinele dispun fiecare de 4 locuri.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Șeful „Grupului Mozart”: „Puțini din armata SUA au experimentat intensitatea cu care luptă ucrainenii”

2 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

5 Demiteri și arestări la vârful Armatei Rusiei