UPDATE Brașov: Meningita a fost confirmată la unul dintre tinerii internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

UPDATE Brașov: Meningita a fost confirmată la unul dintre tinerii internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

Directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, dr. Ramona Ionescu, a declarat vineri seară că la unul dintre cele două cazuri care erau suspectate de a avea meningită analizele au confirmat acest lucru.

"Într-unul din cele două cazuri s-a confirmat prin RGPCR că microbul este într-adevăr meningococ. Metoda este extraordinar de utilă în astfel de situații iar analiza a fost efectuată în Spitalul de Boli Infecțioase la aparatul de biologie moleculară performant cu care este dotată unitatea sanitară. Astfel de analize se obțin într-un interval de șase ore", a menționat managerul.

Ea a susținut că populația nu trebuie să se sperie, deoarece pentru această boală există profilaxie, important fiind ca bolnavii să se prezinte foarte repede la medic.

Un adolescent de 17 ani a murit miercuri noapte la Spitalul Clinic de Copii și alți opt minori sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase, fiind suspectați de meningită, dar sunt în afara pericolului, este situația prezentată vineri de reprezentanții autorităților sanitare din județul Brașov.

Toți acești tineri au ajuns la spital după ce au participat la o petrecere de majorat în localitatea Tărlungeni.

Cazurile au fost discutate în cadrul unei întâlniri la Prefectura Brașov, la care au participat managerii Spitalelor Clinic de Copii și, respectiv, de Boli Infecțioase, precum și șefii Direcției de Sănătate Publică (DSP), Inspectoratului Școlar Județean și Consiliului Județean.

Managerul Spitalului Clinic de Copii, Liviu Muntean, a spus că tânărul în vârstă de 17 ani a fost internat miercuri seara în spital, cu simptomatologie nespecifică meningitei, spunând că se simte rău.

"A fost internat și foarte, foarte repede starea lui s-a degradat, de la o oră la alta. A fost transferat la Terapie Intensivă și, în câteva ore, în ciuda tuturor manevrelor de susținere a funcțiilor vitale, a decedat. A fost ceva absolut fulminant, de aceea bănuielile noastre se îndreaptă către o meningită. Deocamdată nu știm de ce etiologie. Probele au fost transmise la Institutul Matei Balș din București, autopsia s-a făcut la Serviciul de Medicină Legală Brașov și așteptăm să ne vină rezultatele. Fiind o moarte survenită în câteva ore am anunțat și Poliția. În acest moment, la Spitalul Clinic de Copii nu mai avem alți copii internați asemănător acestui caz", a precizat managerul Spitalului Clinic de Copii.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Brașov sunt internați opt copii suspectați de meningită, a informat managerul unității medicale, Ramona Ionescu.

"În acest moment în spital se află internați un număr de opt copii. Doi au tabloul tipic de infecție sistemică de meningo-cocemie, dar încă nu avem izolată bacteria. Avem date de laborator și clinice mai ales, care pledează pentru meningo-cocemie, dar nu avem confirmarea laboratorului. Cel mai probabil rezultatele vor apărea în această seară. Ceilalți șase pacienți nu aș putea spune că au tabloul tipic de meningită, au semne de meningită la debut, eventual. Ei s-au prezentat la spital cu febră, frisoane, dureri de cap și amețeli, dar nici unul nu a avut semne certe clinice de dureri de ceafă care pun diagnosticul de meningită. Joi și vineri patru medici ai spitalului nostru au consultat 135 de tineri cu vârste între 17-22 de ani", a afirmat Ramona Ionescu.

Prefectul Brașovului, Marian Rasaliu, a punctat faptul că Spitalul Clinic de Boli infecțioase are tot ce îi trebuie pentru pacienții internați, iar culoarele de acces în spital au fost separate de cele pentru pacienți.

"Întâlnirea de vineri de la Prefectură a fost necesară pentru a identifica toate problemele care pot apărea în viitor, iar factorii responsabili să intervină cât se poate de rapid pentru rezolvarea lor", a spus Rasaliu.

Inspectorul școlar general Mirela Blemovici a precizat că mai mulți tineri, între care și cel care a decedat, precum și cei internați acum în spital au participat la un majorat în localitatea Tărlungeni, apoi s-au distrat la o discotecă, fiind vorba despre copii care provin din trei școli din Brașov și una din Tărlungeni.

"Inspectoratul Școlar ține legătura cu Direcția de Sănătate Publică, care prin ancheta epidemiologică va stabili contacții, după care noi vom lua legătura cu părinții pentru tratamentul profilactic. Deocamdată nu dăm publicității numele celor patru școli. Așteptăm rezultatele anchetei. Deja în unele dintre școlile vizate se fac dezinfecții și deratizări'', a spus Blemovici.

Și Direcția de Sănătate Publică Brașov are în desfășurare o anchetă în legătură cu aceste cazuri, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Claudia Bularca.

AGERPRES/(A — autor: Jana Pintili; editor: Antonia Niță, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?