UPDATE Giurgiu: Bomba din cel de-Al Doilea Război Mondial a fost ridicată; persoanele evacuate se întorc în zonă

UPDATE Giurgiu: Bomba din cel de-Al Doilea Război Mondial a fost ridicată; persoanele evacuate se întorc în zonă

UPDATE ORA 16.28 Bomba de aviație de 250 de kilograme din cel de-Al Doilea Război Mondial a fost ridicată de pe șantierul unde a fost găsită și a început transportarea acesteia spre poligonul de asanare de la Bălănoaia, județul Giurgiu.

"Bomba de aviație a fost ridicată și, în prezent, este transportată spre poligonul de asanare al ISU Giurgiu de la Bălănoaia", se arată într-o informare a ISU Giurgiu.

Unitatea Specială de Intervenții pentru Situații de Urgență(USISU) de la Ciolpani, o autospecială cu apă și spumă, o autospecială pentru transport personal și victime multiple, o ambulanță din cadrul ISU Giurgiu și echipaje din cadrul IPJ, IJJ și de la Poliția Locală Giurgiu au acționat în cadrul operațiunii de ridicare și asigurarea zonei în care a fost găsită bomba de aviație de 250 de kilograme din cel de Al Doilea Război Mondial.

Persoanelor evacuate din zonă, din șoseaua Portului, se pot întoarce acasă, operațiunea fiind coordonată de Poliția Locală Giurgiu.

Muncitori care efectuau săpături în zona unde se va construi portul trimodal la Giurgiu, în apropiere de actualul port, au găsit o bombă de aviație din Al Doilea Război Mondial în greutate de 250 de kilograme. Pentru ridicarea și transportul bombei a fost solicitat sprijinul USISU Ciolpani, care deține dispozitive speciale cu trepied pentru ridicare acesteia, având în vederea greutatea ei mare.

Totodată, din zonă au fost evacuate aproximativ o mie de persoane, cinci sute de pe șantierul unde a fost găsită bomba și alte cinci sute din cartierul ANL aflat la aproximativ 1,5 kilometri.

* UPDATE ORA 15.13 Giurgiu: USISU Ciolpani a ajuns la locul descoperirii bombei de aviație de 250 de kg

Bomba de aviație din cel de-Al Doilea Război Mondial ar putea fi transportată la poligonul de asanare în cursul zilei de luni, în cazul în care starea drumului de acces către acesta o va permite.

Purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu, Florin Neguț, a declarat pentru AGERPRES că cei de la Unitatea Specială de Intervenții pentru Situații de Urgență (USISU) de la Ciolpani au sosit la Giurgiu, iar autoritățile sunt pregătite pentru distrugerea bombei în cursul zilei de luni.

"Cei de la Unitatea Specială de Intervenții în Situații de Urgență de la Ciolpani au sosit la Giurgiu, s-au deplasat în zona unde a fost găsită bomba de aviație, de aproximativ 250 de kilograme, din Al Doilea Război Mondial. Acționează singuri în acea zonă, nu mai este permis accesul nimănui, nici chiar la nostru. Planul este ca bomba să fie ridicată și transportată chiar astăzi la poligonul de asanare al ISU Giurgiu, dar decizia va fi luată după ridicarea bombei, deoarece drumul în zona poligonului este cu zăpadă și în rampă", a declarat Florin Neguț.

El spune că la poligonul de asanare au fost luate toate măsurile pentru distrugerea bombei, fiind săpată o groapă pentru aceasta.

Muncitorii care efectuau, luni, săpături în zona unde se va construi portul trimodal de la Giurgiu, în apropiere de actualul port, au găsit o bombă de aviație din Al Doilea Război Mondial, în greutate de 250 de kilograme. Pentru ridicarea și transportul acesteia a fost solicitat sprijinul USISU Ciolpani, care are dispozitive speciale pentru ridicarea bombei, având în vederea greutatea mare a acesteia.

Totodată, din zonă au fost evacuate aproximativ o mie de persoane, cinci sute de pe șantierul unde a fost găsită bomba și cinci sute din cartierul ANL aflat la aproximativ 1,5 kilometri de locul în care a fost găsită bomba de aviație.

* UPDATE ORA 13.27 Giurgiu: Circa o mie de persoane, evacuate din zona unde a fost găsită bomba de aviație neexplodată

Aproximativ o mie de persoane au fost evacuate, luni, din zona în care a fost găsită bomba de aviație, neexplodată, în greutate de 250 de kilograme, a menționat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Giurgiu, Florin Neguț.


''Cei de la Unitatea Specială de Intervenții în Situații de Urgență Ciolpani sunt pe drum, sunt așteptați să sosească în cel mai scurt timp la Giurgiu, între timp a fost luată măsura ca aproximativ cinci sute de persoane, angajați în zona șantierului unde a fost găsită bomba de aviație în greutate de 250 de kilograme din cel de al Doilea Război Mondial să fie evacuate și, ca o măsură de precauție, au fost evacuate și aproximativ cinci sute de persoane care locuiesc în zonă, de la blocurile ANL", a declarat, pentru AGERPRES, Florin Neguț.

El a spus că a fost luată decizia ca bomba să fie luată de pirotehniști și transportată la un poligon special pentru a fi detonată.

Bomba neexplodată de aviație, despre care inițial s-a crezut că este un proiectil, din timpul celui de al Doilea Război Mondial, în greutate de aproximativ 250 de kilograme, a fost găsită luni dimineața de o echipă de muncitori care efectuau săpături la șantierul pentru realizarea portului trimodal Giurgiu. La aproximativ 1,5 kilometri de șantier se află un cartier de blocuri ANL și șoseaua care duce spre port.

UPDATE ORA 10.39 Giurgiu: Proiectilul de 250 de kilograme poate fi asanat controlat pe loc sau la poligon, susține șeful ISU

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Giurgiu pot lua măsura asanării controlate pe loc sau transportarea în poligon pentru asanare în cazul proiectilului neexplodat, în greutate de 250 de kilograme, găsit luni dimineața, a declarat, pentru AGERPRES, șeful instituției, Emil Apostol.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Giurgiu pot lua măsura asanării controlate pe loc sau transportarea în poligon pentru asanare în cazul proiectilului neexplodat, în greutate de 250 de kilograme, găsit luni dimineața, a declarat, pentru AGERPRES, șeful instituției, Emil Apostol.

"Am solicitat sprijinul Unității Speciale de Intervenții în Situații de Urgență Ciolpani care va prelua coordonarea întregii acțiuni de intervenție deoarece este vorba de o situație complexă și ei sunt mai dotați și au mai multă experiență pentru că efectuează astfel de acțiuni la nivel național", a spus Emil Apostol.

El a mai afirmat că, din cauza greutății mari a proiectilului, trebuie acționat cu "un dispozitiv special cu trepied" pentru ridicarea acestuia în vederea transportării la poligonul de asanare al ISU Giurgiu sau "se poate lua decizia explodării pe loc în cazul în care condițiile de mediu înconjurător vor permite", în acest caz urmând a fi luate "măsuri compensatorii", respectiv "ridicarea unor maluri de pământ și explodarea să fie controlată astfel încât suflul exploziei să fie dirijat spre digurile de pământ".

"În cazul exploziei unui astfel de proiectil, zona afectată ar putea fi de aproximativ doi kilometri pătrați, dar proiectilul nu reprezintă un pericol iminent în acest moment și a fost asigurat, prin dispoziția șefului IPJ Giurgiu, Cătălin Georgescu, un perimetru de siguranță pe o suprafață de aproximativ câteva sute de metri pătrați", a completat șeful ISU Giurgiu.

Proiectilul de aviație neexplodat, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în greutate de aproximativ 250 de kilograme, a fost găsit luni dimineața de o echipă de muncitori care efectuau "săpături în timp ce lucrau la șantierul pentru realizarea portului trimodal Giurgiu".

La aproximativ 1,5 kilometri de șantierul unde a fost găsit proiectilul se află un cartier de blocuri ANL și șoseaua care duce spre port.

ORA 09.44 Proiectil de aviație de 250 de kilograme din Al Doilea Război Mondial, găsit la Giurgiu, în apropiere de port

Un proiectil neexplodat din cel de—al Doilea Război Mondial în greutate de aproximativ 250 de kilograme a fost descoperit, luni dimineața, în apropiere de Portul Giurgiu în timpul unor lucrări de șantier.

'Prin 112 am fost anunțați că în zona AFDJ (Administrația Fluvială a Dunării) Giurgiu, în timp ce o echipă de muncitori efectua lucrări de șantier, respectiv săpau niște șanțuri, a fost descoperit un proiectil de dimensiuni mari. Ajunsă la fața locului, echipa de pirotehniști a ISU Giurgiu a evacuat zona, respectiv muncitorii de pe șantier și a constatat că este vorba de un proiectil de aviație de aproximativ 250 de kilograme din cel de-al Doilea Război Mondial", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu, Florin Neguț.

El spune că până acum pirotehniștii giurgiuveni nu au mai găsit un proiectil atât de mare și în prezent se caută "un utilaj pentru ridicarea acestuia în vederea transportării la un poligon de asanare".

AGERPRES / (AS — autor: Camelia Bigan, editori: Marius Frățilă, Irina Poenaru, Nona Jalbă, Diana Dumitru, editor online: Anda Badea)

* UPDATE-ul este realizat în baza știrilor AGERPRES, orele indicate reprezentând data difuzării știrilor pe fluxul agenției.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…