UPDATE MAI: Amenzi în valoare de 24.600 de lei, aplicate de la începerea procesului de votare

UPDATE MAI: Amenzi în valoare de 24.600 de lei, aplicate de la începerea procesului de votare

UPDATE ORA 16.13 De la începerea procesului de votare au fost constatate 70 de fapte contravenționale, pentru care s-au aplicat 21 de avertismente scrise și amenzi în valoare de 24.600 de lei.

"Până la această oră, s-au constatat 70 de fapte contravenționale, pentru care s-au aplicat 21 de avertismente scrise și amenzi în valoare de 24.600 de lei. Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru continuarea propagandei electorale, fotografierea și filmarea buletinului de vot, consumul și distribuirea de băuturi alcoolice în zona de protecție a secției de votare, prezența mai multor persoane în cabina de vot. De asemenea, se efectuează cercetări referitor la 34 de situații privind posibile infracțiuni", a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, în județul Brașov, polițiștii efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot față de un membru al unui birou electoral care avea sub listele electorale un buletin de vot pentru alegerea primarului pe care era aplicată ștampila cu mențiunea "Votat".

Monica Dajbog a mai spus că, în județul Olt, două persoane au fost sancționate contravențional cu suma de 600 de lei fiecare, din cauză că au însoțit câte un alegător în cabina de vot, fără aprobarea președintelui biroului electoral.

În județul Mehedinți, o persoană care a sesizat faptul că într-o secție mai multe persoane au intrat în cabina de vot în același timp a fost amendată cu suma de 500 de lei întrucât fapta nu s-a confirmat, a informat Dajbog.

"În București, președintele unei secții de votare a solicitat sprijinul efectivelor MAI, pentru că un bărbat făcea scandal în secția de votare. Acesta a fost ulterior preluat de o ambulanță și transportat la Spitalul de Psihiatrie. Tot în Capitală, un cetățean în stare de ebrietate a adresat injurii și expresii jignitoare membrilor biroului electoral al secției de votare. Cetățeanul a fost scos din secția de votare și amendat cu 500 de lei", a adăugat Monica Dajbog.

Ea a precizat că în mai multe secții de vot din țară au fost înregistrate incidente legate de dispariția ștampilelor cu mențiunea "Votat". "În toate cazurile a fost sesizată Poliția și se fac cercetări, fără a se afecta desfășurarea procesului de votare", a explicat Dajbog.

Potrivit acesteia, angajații MAI au sancționat și persoanele care au comercializat, distribuit sau consumat băuturi alcoolice în apropierea secțiilor de votare. "Astfel de cazuri au fost înregistrate în județele Cluj și Satul Mare, dar și în municipiul București", a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

UPDATE ORA 15.45 MAI: 272 de sesizări privind săvârșirea unor posibile contravenții sau infracțiuni la alegerile locale

De la începerea procesului de votare au fost înregistrate 272 de sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile contravenții sau infracțiuni, iar în urma verificărilor peste 30% dintre acestea nu au fost confirmate.

"Până la acest moment, scrutinul pentru alegerea autorităților administrației publice locale s-a desfășurat fără a fi înregistrate evenimente grave în planul ordinii publice. La nivel național, au fost înregistrate 272 de sesizări privind săvârșirea de posibile contravenții sau infracțiuni care au legătură cu procesul de vot și care sunt în competența de soluționare a structurilor MAI. Angajații Ministerului Afacerilor Interne verifică fiecare semnalare de încălcare a legislației privitoare la alegeri pentru a stabili cu certitudine existența sau nu a aspectelor sesizate", a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Ea a precizat că peste 30% din semnalări nu s-au confirmat.

"Mai mult de 30% dintre semnalările de fapte ilegale în legătură cu procesul de vot nu s-au confirmat. Majoritatea semnalărilor provin din mediul rural, respectiv 65%", a spus Monica Dajbog.

ORA 12.52 MAI: 120 de sesizări privind săvârșirea unor posibile contravenții sau infracțiuni la alegerile locale

De la începerea procesului de votare au fost înregistrate 120 de sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile contravenții sau infracțiuni, iar în urma verificărilor 20% dintre acestea nu au fost confirmate.

"Au fost constatate 20 de fapte contravenționale, fiind aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei și nouă avertismente scrise. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea a 10 posibile infracțiuni", a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Ea a menționat că, de la începerea votării și până la ora 12,30, nu au fost semnalate situații deosebite în ceea ce privește asigurarea ordinii publice.

"Cele mai multe sesizări se referă la continuarea campaniei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot și prezența altei persoane în cabina de vot în afara celei care votează", a precizat Dajbog.

AGERPRES/(A — autori: Daniel Alexandru Florea, Mădălina Cerban, editori: Andreea Rotaru, Claudia Stănescu, editori online: Irina Giurgiu, Andreea Lăzăroiu)

Citiți mai mult:

* LIVE UPDATE Alegeri Locale 2016

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /