UPDATE Mureș: În jur de 4.000 de persoane, la un marș în favoarea autonomiei, neautorizat de autorități

UPDATE Mureș: În jur de 4.000 de persoane, la un marș în favoarea autonomiei, neautorizat de autorități

UPDATE ORA 19.48 În jur de 4.000 de persoane care au participat, joi după amiaza, la o comemorare a secuilor martiri, s-au deplasat într-un marș neautorizat pe străzile municipiului Târgu Mureș pentru a depune la sediul Instituției Prefectului - Județul Mureș o petiție în favoarea autonomiei, la îndemnul organizatorului manifestării, Izsak Balazs, liderul Asociației 'Siculitas'.

Pentru a nu mai apărea incidente de genul celor din 2014 — când protestatarii, porniți de asemenea într-un marș neautorizat, s-au îmbrâncit cu jandarmii — autoritățile au restricționat circulația rutieră și au blocat traficul rutier în zona centrului municipiului.

Manifestanții, conduși de Izsak Balazs, europarlamentarul Tokes Laszlo, liderul PPMT, Szilagyi Zsolt, alături de care s-au aflat Marc Gafarot i Monjó, reprezentantul Partidului Democrat Catalan, Günther Dauwen, directorul Alianței Libere Europene  (European Free Alliance — EFA), José Mari Etxebarria, reprezentantul Partidului Național Basc, au scandat lozinci pro autonomiste în fața Prefecturii Mureș și, pe alocuri, lozinca 'Să piară Trianonul!'.

Mitingul de la Târgu Mureș s-a încheiat fără incidente și urmează ca autoritățile să analizeze dacă se impune sancționarea organizatorilor manifestării, care au îndemnat participanții — sosiți din țară și din străinătate cu autocare — să pornească într-un marș neautorizat pe străzile orașului.

În timpul manifestației, o delegație din care au făcut parte Izsak Balazs, Tokes Laszlo, Szilagyi Zsolt, Marc Gafarot i Monjó și alții au depus o petiție la Prefectura Mureș, denumită 'Manifest de Ziua Libertății Secuiești'.

În manifestul înmânat consilierului prefectului de Mureș, Ioan Iacob, se solicită autonomia ținutului secuiesc, pe considerentul că 'așa procedează reprezentanții comunităților maghiare din Transilvania și toți din lumea întreagă, care au înțeles mesajul zilei de azi, că ea nu este doar ziua comemorării martirilor, ci și a solidarității, a doleanțelor noastre pe care le putem formula numai sub egida autodeterminării naționale'.

În petiție se arată că România nu ar îndeplini o serie de obligații asumate referitoare la unele documente internaționale, nu ar lua în considerare anumite recomandări ale Uniunii Europene și ale Consiliului Europei și că ar ignora voința propriilor cetățeni.

'Mai mult decât atât, autoritățile atacă direct sau indirect conducătorii aleși ai colectivității noastre, simbolurile noastre, generează frică prin gesturi reale sau simbolice și printr-un șir de măsuri specifice dictaturii pentru a ne determina să renunțăm la doleanțele noastre. Este restricționată libertatea de exprimare și de întrunire', se arată în petiție.

Potrivit documentului, autonomia așa-numitului ținut secuiesc 'creează condițiile egalității reale și depline pentru colectivitatea autohtonă secuiască-maghiară'. În acesta se mai subliniază că pentru obținerea statului de autonomie a așa-zisului ținut secuiesc, inițiatorii doresc dialog și cooperare cu Guvernul României, că există o șansă a dialogului deschis și sincer, întrucât acest statut 'nu lezează unitatea teritorială a României și nici suveranitatea de stat, nu lezează drepturile cetățenilor de naționalitate română din ținutul secuiesc și nu este contrară prevederilor Constituției României'.

'Refuzul dialogului în schimb încurajează apariția extremismului. În spiritul celor prezentate cerem: ținutul secuiesc să formeze o regiune administrativă și de sine stătătoare, investită cu competențe specifice. Acest statut de drept public să fie garantat prin lege, legea autonomiei ținutului secuiesc. În vederea adoptării acestei legi, Guvernul să înceapă dialog cu reprezentanții legali a Ținutului secuiesc, cu Consiliul Național Secuiesc și cu autoritățile locale secuiești. Guvernul României să respecte necondiționat tratatul bilateral încheiat între România și Ungaria, privind înțelegerea, cooperarea, buna vecinătate, cu atenție deosebită asupra art. 15/9, prin care părțile se angajează să nu schimbe componența națională a zonelor populate de comunități naționale', se mai arată în manifest.

ORA 18.25 Participanții la comemorarea de la Târgu Mureș au pornit în marș neautorizat către centrul orașului

Participanții la comemorarea secuilor martiri de la Târgu Mureș au pornit într-un marș neautorizat către centrul municipiului, la îndemnul organizatorului evenimentului, Izsak Balazs, președintele Asociației 'Siculitas'.

Manifestarea de comemorare de la Monumental secuilor martiri din Târgu Mureș, la care au participat aproximativ 4.000 de persoane, s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei și a celui secuiesc și cu scandări proautonomiste și împotriva tratatului de la Trianon.

La îndemnul președintelui Asociației 'Siculitas', Izsak Balazs, cei aproximativ 4.000 de participanți au pornit într-un marș, care nu are autorizație din partea autorităților, către centrul municipiului Târgu Mureș. Aceștia doresc să depună la Prefectura Mureș o petiție în favoarea autonomiei și regionalizării și împotriva planului de reformă administrativă a României, intitulată 'Manifest de Ziua Libertății Secuiești'.

Circulația rutieră a fost restricționată joi pe unele străzi din municipiului Târgu Mureș, după ce Asociația Siculitas a anunțat că va organiza un marș pe străzile orașului și un miting de protest, deși autoritățile locale nu au avizat nicio activitate de acest gen. De asemenea, Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureș a anunțat că va asigura măsuri de ordine și siguranță publică cu ocazia 'manifestării publice declarată privind comemorarea secuilor martiri', care va fi organizată la circa 3 kilometri de centrul orașului.

Măsurile speciale luate de autorități vin pe fondul evenimentelor din data de 10 martie 2014, când o parte a participanților la manifestarea de comemorare a secuilor martiri de la Târgu Mureș, organizată de Asociația Siculitas, identificați ca aparținând Organizației 64 de Comitate (HVIM) din Harghita și Covasna, au comis acte antisociale după ce au pornit într-un marș neautorizat prin oraș. Pe parcursul deplasării către centrul orașului, unii participanți s-au îmbrâncit cu jandarmii, au aruncat cu petarde, au cerut anularea Tratatului de la Trianon și au scandat lozinci cu caracter xenofob.

După aceste incidente, o serie de membri ai formațiunii ungare Jobbik și ai Gărzii Magiare, care au luat parte la manifestare, au fost expulzați, unii primind interdicție de a mai intra pe teritoriul României.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...