UPDATE Procuratura din Bruxelles confirmă că Puigdemont și alți patru foști miniștri s-au predat poliției belgiene

UPDATE Procuratura din Bruxelles confirmă că Puigdemont și alți patru foști miniștri s-au predat poliției belgiene

Procuratura din Bruxelles a confirmat duminică, într-o conferință de presă, că fostul lider catalan Carles Puigdemont și cei patru foști miniștri care l-au însoțit în Belgia și care sunt vizați de un mandat de arestare european s-au predat poliției, informează EFE.

Potrivit sursei citate, cei cinci foști oficiali catalani au contestat mandatul european de arestare și vor compărea duminică după-amiază în fața unui judecător de instrucție, care are la dispoziție 24 de ore pentru a lua o decizie, a informat purtătorul de cuvânt al Procuraturii din Bruxelles, magistratul Guilles de Dejemeppe. Aceasta înseamnă că judecătorul trebuie să dea o decizie nu mai târziu de luni dimineață, ora locală 09:17. Până atunci, foștii oficiali catalani rămân în custodia poliției.

Cei cinci "au fost privați de libertate la (ora locală) 09:17, duminică (08:17 GMT). Un judecător de instrucție va fi sesizat și va avea la dispoziție 24 de ore, pentru a decide dacă îi plasează în detenție, îi eliberează condiționat sau pe cauțiune", a declarat Dejemeppe, citat de AFP și dpa. În cazul în care judecătorul de instrucție consideră că cei cinci nu trebuie eliberați, ei vor fi transportați la închisoare. Procuratura din Bruxelles s-a aflat în contact cu avocații, cu care "a convenit" ca cei cinci să se predea la un comisariat din capitala Belgiei și, cele convenite, "au fost respectate", a spus Dejemeppe.

"Doar avocatul, interpretul și persoana vizată vor fi prezente" în cursul acestui tip de audieri, a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului din Bruxelles, care în niciun moment al declarației sale nu le-a rostit numele "celor cinci".

Puigdemont a plecat în Belgia la sfârșitul săptămânii trecute, la scurt timp după ce procurorii spanioli au formulat acuzații împotriva tuturor celor 14 membri destituiți ai guvernului regional catalan pentru răzvrătire împotriva statului, rebeliune și deturnare de fonduri publice.

Un judecător spaniol a emis vineri noapte mandate europene de arestare după ce Puigdemont și ceilalți patru foști miniștri nu s-au prezentat joi, la Madrid, să depună mărturie în cadrul unei audieri pe tema referendumului de independență organizat ilegal în Catalonia.

* Fostul lider catalan s-a predat poliției belgiene (postul public VRT)

Liderul catalan destituit Carles Puigdemont s-a predat poliției belgiene, a anunțat duminică radioteleviziunea VRT, care citează surse, informează Reuters. Informația este publicată și de agenția de presă spaniolă EFE, care citează surse apropiate speței. EFE menționează că Puigdemont a venit însoțit de avocatul său.

Procurorii belgieni, care au primit un mandat european de arestare din partea Spaniei pe numele lui Puigdemont și a patru foști oficiali catalani, va informa presa în legătură cu acest caz la ora 13:00 GMT.

Puigdemont și alți patru foști miniștri catalani sunt vizați de justiția spaniolă pentru cinci infracțiuni, printre care rebeliune, utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice și insubordonare în legătură cu rolul lor în declarația unilaterală de independență adoptată de parlamentul catalan la 27 octombrie.

La o zi după vot, guvernul spaniol a recurs la prerogative constituționale excepționale pentru a-i destitui pe liderii catalani și a dizolva parlamentul regiunii. Noi alegeri regionale sunt prevăzute la 21 decembrie.

Nouă membri ai fostului guvern al Cataloniei au acceptat să se prezinte în fața unui tribunal din Madrid. Judecătoarea Curții Naționale a Spaniei, Carmen Lamela, a ordonat arestarea lor preventivă, cu excepția unuia singur, eliberat pe o cauțiune de 50.000 de euro.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Miza Ucrainei pentru a răni grav Rusia în Crimeea este „bijuteria coroanei”, NIP-16, podul Kerci e „pistol cu apă”

3 Descoperire inedită despre calitățile cafelei

4 Așa o fi?

5 Pilot britanic de la Baza Kogălniceanu: „Am putut vedea dronele Shahed intrând în Odesa“