UPDATE Roger Moore, arhetipul cinematografic al gentlemanului englez, a murit la vârsta de 89 de ani

UPDATE Roger Moore, arhetipul cinematografic al gentlemanului englez, a murit la vârsta de 89 de ani

Actorul britanic Roger Moore, devenit celebru în urma rolului din seria televizată "The Saint" și a aparițiilor în șapte filme James Bond, a murit marți, în Elveția, la vârsta de 89 de ani, de cancer, relatează AFP.

"Cu inima grea trebuie să anunțăm decesul tatălui nostru iubit, Sir Roger Moore, astăzi, în Elveția, după o scurtă dar curajoasă luptă împotriva cancerului", au scris copiii actorului pe contul său de Twitter.

"Dragostea care l-a înconjurat în ultimele sale zile a fost atât de mare încât este imposibil de cuantificat în cuvinte", au scris fiica sa Deborah și fiii săi Geoffrey și Christian într-un comunicat.

Roger Moore a trăit multă vreme la Gstaad, în cantonul Berna, unde trăiesc numeroase celebrități cu bani, iar apoi s-a mutat în cantonul Valais, la Crans Montana, o altă stațiune pentru sporturi de iarnă.

În 2003, actorul a fost aproape de moarte după ce s-a prăbușit pe o scenă din New York, din cauza unui stop cardiac. "Mi se pare că am leșinat", a spus el după ce și-a recăpătat cunoștința, folosind un eufemism tipic englezesc. În urma incidentului i-a fost instalat un stimulator cardiac.

Roger Moore este actorul care l-a încarnat cel mai mult timp pe James Bond. El a fost considerat totuși "prea frumos" și a fost respins pentru rolul primului 007, în filmul "Dr No" (1962). El a trebuit să aștepte ca Sean Connery să fie epuizat de acest rol pentru a prelua ștafeta.

Succesul a fost instantaneu, relatează AFP. Moore a adus cu el nu numai eleganță, ci și lejeritate și umor. Iar faimoasa sa ridicare din sprâncene a devenit marca sa înregistrată.
Actorul l-a încarnat pe James Bond în șapte filme, între care "Live and Let Die" (1973) și "A view to a kill" (1985). Personajul său de gentleman perfect l-a rodat în seria televizată "The Saint", difuzată între 1962 și 1969. Rolul lui Simon Templar i-a adus un succes mondial, confirmat de o altă serie, "The Persuaders!", difuzată în 1971 și 1972. Deși producția nu a fost un mare succes în SUA și a fost abandonată după un singur sezon, asta nu a împiedicat-o să facă înconjurul lumii.

Lordul Brett Sinclair, playboyul gentleman interpretat de Roger Moore și botezat ironic "Maiestatea Sa" de complicele său Tony Curtis, este ancorat în amintirile unei generații întregi, scrie AFP.

Playboy pe ecran, Roger Moore a avut mai multe cuceriri și în viață. El a fost căsătorit de patru ori. "O soție bună este cea mai bună rețetă pentru a rămâne în formă", a explicat el în 2007. Cu italianca Luisa Mattioli, cea de a treia sa soție, a avut trei copii.
Născut la 14 octombrie 1927 în sudul Londrei și cu un tată polițist, tânărul Moore a fost mutat din școală în școală datorită evacuărilor provocate de Al Doilea Război Mondial. După ce a activat în armată ca ofițer, el a avut mai multe slujbe înainte de a primi un rol de figurant în 1944 în "Cezar și Cleopatra", cu Vivien Leigh. Unul dintre realizatori l-a remarcat și l-a îndrumat spre prestigioasa școală dramatică londoneză Royal Academy of Dramatic Art (RADA).

După război, a încercat fără succes să facă o carieră la Hollywood înainte de a se întoarce în Anglia în anii '50, unde a primit rolul principal în serialul "Ivanhoe". Acest personaj îi va deschide porțile micului ecran, ducând la selecționarea sa pentru "The Saint" și la gloria internațională.
El a declarat totuși că cel mai mare rol la jucat în slujba UNICEF. Numit în 1991 ambasador itinerant al UNICEF, el a străbătut întreaga lume pentru a milita pentru cauza copiilor în nevoie.

"Să ridici sprâncenele pentru rolul Bond era un lucru, dar să sensibilizezi opinia publică pentru cauza copiilor este mult mai important", a declarat el pentru BBC la 15 iunie 2003. De altfel pentru misiunea sa de ambasador UNICEF și nu pentru cariera sa de actor a fost înnobilat Roger Moore de regina Elisabeta a II-a în 2003.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale