UPDATE SUA: Preşedintele Trump anulează convenţia republicană din Florida, pe fondul pandemiei de COVID-19

UPDATE SUA: Preşedintele Trump anulează convenţia republicană din Florida, pe fondul pandemiei de COVID-19

Preşedintele Donald Trump a anunţat joi anularea organizării convenţiei republicane prevăzută să aibă loc în Florida luna viitoare din cauza pandemiei noului coronavirus, care a depăşit în SUA pragul de de patru milioane de persoane infectate, transmite AFP.

Epidemia pare să se accentueze în mai multe părţi ale ţării, iar California a atins din nou un record de contaminări. Experţii avertizează că testarea limitată împiedică prezicerea datei la care pandemia va atinge vârful.

În acest context de mare incertitudine, preşedintele american a anunţat că a anulat "marea" convenţie republicană prevăzută să aibă loc în Jacksonville, statul Florida, în care urma să fie desemnat candidat al Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

"Nu vom ţine o convenţie publică mare ca atare, nu este momentul acum", a declarat presei Donald Trump la Casa Albă, afirmând că obligaţia sa de preşedinte este de a-i "proteja pe americani".

Convenţia republicană era planificată iniţial să aibă loc în Charlotte, statul Carolina de Nord, în perioada 24 - 27 august, dar guvernatorul democrat al statului a dorit un format redus, care să răspundă recomandărilor sanitare impuse de pandemie. Anumite evenimente prevăzute a fi organizate la Charlotte vor avea totuşi loc la sfârşitul lunii august, din respect pentru contractele semnate, a precizat liderul de la Casa Albă.

Acuzat că a minimizat mult timp amploarea crizei generate de pandemia noului coronavirus pentru a-şi creşte şansele de a fi reales, preşedintele Trump şi-a schimbat recent punctul de vedere, a recunoscut gravitatea situaţiei şi a început să poarte mască, un gest pe care l-a calificat ca fiind "patriotic".

SUA sunt cea mai afectată ţară de pandemia noului coronavirus, cu peste 144.000 de decese, patru milioane de cazuri de contaminări şi un milion de teste pozitive într-o perioadă de cincisprezece zile.

 

* ORA 02:36   Coronavirus: Trump anulează ''marea'' convenţie republicană prevăzută în Florida

 

Preşedintele SUA Donald Trump a anulat joi ''marea'' convenţie republicană prevăzută să aibă loc la Jacksonville, în Florida, pentru a-l desemna drept candidat al partidului în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, decizie luată ca urmare a pandemiei de coronavirus care a luat amploare în sudul Statelor Unite, relatează AFP.

"Nu vom avea o convenţie publică mare ca atare, acum nu este momentul", a declarat Trump, apreciind că este de datoria sa ca preşedinte să-i "protejeze pe americani".

"Momentul pentru acest eveniment nu este bun, având în vedere ceea ce s-a întâmplat recent - focarul (de infecţii) în Florida - aceasta nu va fi", a explicat Donald Trump.

Convenţia republicană a fost programată iniţial la Charlotte, în Carolina de Nord, în perioada 24-27 august, dar guvernatorul democrat al statului a dorit ca evenimentul să aibă loc în format redus pentru a respecta recomandările autorităţilor sanitare.

Indignat, preşedintele republican, care a minimizat mult timp gravitatea pandemiei, a decis la începutul lunii iunie să mute cea mai mare parte a evenimentului la Jacksonville.

Anumite evenimente vor avea loc totuşi la Charlotte din respect pentru contractele semnate ''şi vom avea întâlniri online'', a declarat Donald Trump.

La rândul lor, democraţii au anunţat în urmă cu o lună că convenţia lor, programată să aibă loc la Milwaukee, Wisconsin, între 17 şi 20 august, se va desfăşura aproape în întregime online. Fostul vicepreşedinte Joe Biden va fi desemnat oficial candidat al democraţilor în alegerile din 3 noiembrie.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Nu arată rău nici ea! / Reacția englezoaicei părăsite pentru o ucraineancă refugiată

2 Interesante amănunte...

3 Imagini care dau fiori soldaților ruși

4 De citit! / Replica unui grup de economiști ucraineni la afirmațiile lui Noam Chomsky despre războiul dintre Rusia și Ucraina

5 VIDEO Priviți, rușii aveau doar 10 bucăți, acum au mai rămas 9....