UPDATE UE și SUA nu au o 'poziție comună' cu privire la Rusia, declară Tusk după prima întrevedere cu Trump

UPDATE UE și SUA nu au o 'poziție comună' cu privire la Rusia, declară Tusk după prima întrevedere cu Trump

Uniunea Europeană și SUA nu au o 'poziție comună' cu privire la Rusia, a declarat joi președintele Consiliului European, Donald Tusk, după prima întrevedere oficială avută la Bruxelles de liderii UE cu președintele SUA Donald Trump, relatează AFP.

'Nu sunt sigur 100% că putem spune astăzi, domnule președinte și eu însumi, că avem o poziție comună, o opinie comună pe tema Rusiei', a admis Donald Tusk în fața presei, la încheierea discuțiilor cu președintele american.

'În cursul întrevederii cu președintele Trump, am discutat despre politică externă, schimbările climatice și relațiile comerciale', a explicat președintele Consiliului European.

'Sentimentul meu este că suntem de acord cu privire la numeroase subiecte și în primul rând și mai ales în ceea ce privește combaterea terorismului', a afirmat el.

Dar 'unele probleme rămân deschise, cum sunt schimbările climatice și comerțul', a subliniat Tusk, înainte de a aborda deschis problema absenței unei poziții comune privind Rusia, chiar dacă, 'atunci când este vorba de conflictul din Ucraina, se pare că suntem pe aceeași linie', după cum a remarcat el.

'Principalul meu mesaj către dl Trump a fost faptul că ceea ce dădea cooperării și prieteniei noastre cea mai profundă semnificație erau valorile fundamentale occidentale, ca pacea, drepturile omului, respectul pentru demnitatea umană', a menționat Tusk.

'Cea mai importantă sarcină astăzi este consolidarea întregii lumi libere în jurul acestor valori și nu numai a intereselor', a subliniat președintele Consiliului European.

Donald Trump a fost primit joi, la Bruxelles , de președintele Consiliului European, Donald Tusk, și de șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în prima sa întâlnire cu liderii unei Uniuni Europene pe care, anterior, liderul de la Casa Albă a criticat-o sever.

Acestora li s-a alăturat ulterior, într-o reuniune extinsă, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și șefa diplomației europene, Federica Mogherini. Prima întrevedere a lui Donald Trump cu șefii instituțiilor europene a durat în jur de oră și jumătate.

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Irina Cristea, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / Denise Rifai contraatacă „sexual”: „Nu vă căutați acum în pantaloni căci nu veți găsi mare lucru!”

2 Alexandra Stan, în centrul unui scandal cu iz moral și sexual!

3 O imagine care va aduce gheață în chiloții multor pesediști...

4 Generalul Coldea, filat și fotografiat pe aeroportul din Geneva și în avion...

5 Simplă speculație de presă?