Urmărire ca-n filme, în spațiu, între un satelit rus și unul american...

Urmărire ca-n filme, în spațiu, între un satelit rus și unul american...

Un satelit rusesc misterios și un satelit militar confidențial al SUA par a fi angajați într-o urmărire de-a șoarecele și pisica prin spațiu.

Nava spațială rusă, numită Kosmos-2558, a fost lansată în același plan orbital ca satelitul american, numit USA-326, în august 2022 și de atunci a trecut în mod regulat aproape de nava spațială americană, scrie Business Insider.

Comportamentul lui Kosmos-2558 și lipsa unei explicații oficiale din partea Rusiei i-au determinat pe observatorii spațiului să creadă că sonda urmărește USA-326. Este cel puțin al treilea satelit pe care Rusia l-a lansat și care pare a fi un „inspector” – o navă spațială care își propune să adune date de aproape pe la alt satelit.

Navele spațiale s-au spionat unele pe altele de zeci de ani. Tot ce trebuie să facă un stat este să-și lanseze satelitul pe o orbită mai înaltă decât sateliții pe care dorește să îi observe. Dar Rusia pare să încerce o nouă metodă de a urmări anumite ținte și nu este clar de ce.

„Este un comportament cu adevărat iresponsabil”, a declarat generalul James H. Dickinson, comandantul US Space Command, pentru NBC News după ce Rusia a lansat Kosmos-2558. „Vedem că se află pe o orbită similară cu unul dintre activele noastre de mare valoare pentru guvernul SUA”.

Pentagonul a spus că USA-326 este menit să sprijine „recunoașterea aeriană” – un program de spionaj prin satelit pentru a colecta informații prin observarea Pământului.

Dickinson a adăugat că SUA vor continua să urmărească nava spațială rusă.

Cei doi sateliți orbitează Pământul în același plan, dar la viteze diferite, permițând lui Kosmos-2558 să treacă în mod regulat pe sub ținta americană.

Conform observațiilor astrofizicialului de la Harvard Jonathan McDowell, Kosmos-2558 a făcut patru treceri apropiate de USA-326 în martie. Satelitul rus trece de obicei la aproximativ 50 de kilometri de ținta sa americană - nu suficient de aproape pentru a risca o coliziune, dar suficient de aproape pentru a obține probabil imagini detaliate.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…