Urme de COVID-19 detectate într-o mostră din martie 2019, în Spania

Urme de COVID-19 detectate într-o mostră din martie 2019, în Spania

Cercetătorii spanioli au găsit urme de SARS-CoV2 într-un eșantion colectat în martie 2019 din canalizarea din Barcelona, cu nouă luni înainte ca noul coronavirus să fie identificat în China, arată un studiu publicat de Universitatea din Barcelona și citat de  El Pais .

Dacă este confirmată, descoperirea prezenței genomului virusului atât de devreme în Spania ar putea demonstra că boala ar fi apărut mult mai devreme decât credea comunitatea științifică.

Echipa Universității din Barcelona, care a început să testeze apele reziduale începând cu jumătatea lunii aprilie a acestui an pentru identificarea unor potențiale noi focare, a decis să efectueze și teste pe mostre mai vechi.

Virologii au descoperit inițial că virusul a fost prezent în Barcelona încă din 15 ianuarie 2020, cu 41 de zile înainte ca primul caz să fie confirmat oficial în oraș.

Apoi au făcut teste pe eșantioane prelevate între ianuarie 2018 și decembrie 2019 și au constatat prezența genomului virusului într-unul dintre ele, colectat în 12 martie 2019.

„Nivelurile SARS-CoV-2 erau scăzute, dar au fost pozitive”, a declarat șeful echipei de cercetători, Albert Bosch.

Studiul a fostt trimis și altor cercetători, pentru a fi verificat.

Oficialii spun că e prea devreme pentru a trage concluzii definitive.

„Când ai doar un rezultat, vrei întotdeauna mai multe date, mai multe studii, mai multe probe care să-l confirme și care să excludă o eroare de laborator sau o problemă de metodologie”, a spus Joan Ramon Villalbi, reprezentant al Societății pentru Sănătate Publică din Spania, adăugând că există posibilitatea ca proba să fi fost fals pozitivă, din cauza asemănărilor virusului cu alte infecții respiratorii.

Și în Italia, un studiu făcut pe mostre din apele reziduale a arătat că în două orașe au fost descoperite urme ale noului coronavirus încă din decembrie 2019,cu mult înainte de primele cazuri confirmate de țară, potrivit  BBC .

În China, primele cazuri de coronavirus au fost confirmate la sfârșitul lunii decembrie. Primul caz din Italia a fost confirmat la mijlocul lunii februarie.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /