USR vrea deficit mai mic decât cel propus de guvernul Orban, ALDE vrea deficit mai mare

USR vrea deficit mai mic decât cel propus de guvernul Orban, ALDE vrea deficit mai mare

USR a depus joi un amendament la proiectul legii plafoanelor, pe care guvernul Orban își asumă azi răspunderea în fața Parlamentului, prin care cere un deficit de 3% din PIB atât pentru 2020, cât și pentru 2021, scrie G4Media .

În schimb, ALDE a depus un amendament prin care cere mărirea deficitului bugetar la 3,95% din PIB pentru 2020 și la 3,6% în 2021.

Proiectul de lege asumat de guvernul Orban prevede un deficit de 3,6% din PIB în 2020 și de 3,34% în 2021.

România s-a obligat, prin tratatele semnate în UE, să nu depășească un deficit bugetar de 3% din PIB.

Guvernul isi va asuma raspunderea pe Legea plafoanelor, act normativ fara de care nu poate fi adoptata Legea Bugetului pentru anul viitor.

USR cere respectarea Tratatului de la Maastricht, care prevede ca deficitul bugetar sa nu depaseasca 3% din PIB in urmatorii 2 ani.

“Deficitul va fi finantat prin datorie, ceea ce va creste dobanzile pentru mediul privat, va creste inflatia si va devaloriza moneda nationala. Interventia BNR nu poate opri complet niciunul dintre aceste efecte”, motiveaza USR in amendamentul depus in Parlament.

ALDE vrea cresterea deficitului bugetar pana la 3,95% din PIB pentru anul 2020 si 3,6% din PIB pentru 2021. Parlamentarii ALDE care si-au asumat acest amendament, Andrei Gerea, Varujan Vosganian si Ion Popa, motiveaza aceste majorari prin faptul ca “diferenta sa fie alocata pentru investitii”

Potrivit unor surse guvernamentale, propunerile USR si ALDE nu vor fi acceptate de Guvern.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...