Vara marii epurări

Vara marii epurări

Se pare ca premierul Tudose si-a tinut cuvantul fata de reprezentantii CSM ca nu vor interveni modificari privind pensiile speciale ale magistratilor. Si in acest fel a fost oprit ceea ce se profila ca un val de pensionari in sistemul de justitie, incepand cu ICCJ, similar cu ceea ce vedem in Armata, Interne si SRI.

Cat de bine i-o fi cazut aceasta schimbare lui Livu Dragnea, de exemplu, care prin pensionarea rapida a judecatorilor dosarului "Bombonica" putea fi fericitul castigator al unei rejudecari de la capat, nu stim.

Fapt este ca in privinta magistratilor s-a facut un pas inapoi. Ca intentia initiala era alta, o spun chiar primele declaratii ale ministrului Olguta Vasilescu, care vorbea despre modificari in privinta tuturor pensiilor speciale, fara nicio diferentiere.

Acum dna Vasilescu spune ca magistratii au fost lasati in pace pentru ca in privinta pensiilor lor exista doua decizii ale CCR. Ceea ce reprezinta o aproximare, ca sa ma exprim elegant. Da, potrivit CCR pensiile speciale ale magistratilor nu pot fi desfiintate, dar modalitatea de calcul si indexare nu au fost niciodata discutate de Curtea Constitutionala.

E un pas inapoi important, pentru ca destabilizarea justitiei prin sute de pensionari ar fi fost la fel de eficienta ca OUG 13 pentru salvarea infractorilor. Dar cred ca un scop tot a fost atins si in privinta justitiei: nesiguranta.

Sunt convinsa ca unii magistrati ajunsi la varsta pensionarii isi pun serios problema daca nu ar fi bine sa faca pasul pentru a evita cine stie ce surprize ulterioare de la un guvern care s-a specializat in asa ceva.

Pentru Armata, Interne si servicii problema ramane si se agraveaza pe zi ce va trece pana la data limita de 15 septembrie. O data limita lasata special pentru a permite o masiva epurare in institutiile de forta care trebuie repopulate de fidelii actualilor sefi.

Foarte probabil ca printre cei care le vor repopula sa fi multi dintre noii pensionari care sa cumuleze pensia pe regulile actuale cu salariul.

Olguta Vasilescu spune ca a fost lasat acest termen de gratie pentru ca nu doar anumiti beneficiari de informatii privilegiate, secrete, se-ntelege de la SRI, sa beneficieze de ultimul tren. Eu nu vad de ce ar fi avut cineva nevoie de informatii privilegiate cand ele au fost la vedere.

Olguta Vasilescu nu inceteaza de vreo saptamana sa vesteasca aceasta Ordonata. Ea nu era un secret pentru nimeni, indiferent de ce acces la ce informatii are. Ba mi s-a parut ca ministrul Muncii a facut toate eforturile de pe lume ca informatia sa se propage cat mai repede si cat mai amenintator astfel incat nimeni sa nu o rateze si oricine este in situatia de a pleca sa-si faca urgent bagajele.

L-am auzit pe ministrul Finantelor spunand ca fara aceasta masura se va dubla deficitul la fondul de pensii. Nu vad ce are coada vacii cu stampila prefecturii. Pensiile speciale nu sunt platite din bugetul pensiilor. Deci multe sau putine, mari sau mici nu-l afecteaza prin plata lor.

Da, pensiile speciale afecteaza bugetul pensiilor prin faptul ca beneficiarii lor nu platesc contributii lunare, dupa cum explica fostul ministru al Muncii, Mihai Seitan: "Aceste categorii nu platesc contributie. In momentul acesta, cele 12 categorii nu participa cu nimic, dar absorb mai mult decat ar obtine daca ar contribui. Este vorba de aproape 500 de mii de oameni care beneficiaza de acest sistem, deci 500 de mii de angajati, in general cu venituri mari, care lipsesc din sistemul public".

Dar cum pensiile speciale, din pacate, nu dispar, ci sunt doar nitel cosmetizate, cat de-o epurare, nu vad legatura cu bugetul pensiilor. Cat despre faptul ca ele pot arunca in aer deficitul, da, e posibil, cu atat mai posibil cu cat vor veni ca un tsunami, deodata toate cele care ar fi venit in urmatorii ani.

Am mai spus-o, daca PSD era de buna credinta in intentia de a degreva bugetul statului de niste aberatii tot de el introduse in 2015, ar fi facut-o cu efect instantaneu, de azi pe maine, cum minunat s-a priceput sa le faca pe altele atunci cand a avut interesul. Si atunci nu era niciun val.

Care va fi nota de plata finala vom vedea la 15 septembrie. Nota de plata si in materie de noi pensii foarte mari, si in materie de criza de personal. Si daca ai cauta muncitori necalificati nu ai avea de unde sa scoti cu miile din joben. Cu atat mai complicat va fi avand in vedere ca vorbim de zone care presupun o calificare inalta.

Tocmai de aceea ma astept, cum spuneam, ca pacaleala sa fie deplina si multi dintre cei pensionati, agreati de actuala putere, sa fie reangajati, scrie  Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .
 
 



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...