Vești proaste din Ucraina! Forțele rusești au adoptat un tipar mai solid de atac, fac progrese mai bune

Vești proaste din Ucraina! Forțele rusești au adoptat un tipar mai solid de atac, fac progrese mai bune

Forțele ruse au adoptat un tipar mai solid de desfășurare operațională în estul Ucrainei, cel puțin de-a lungul liniei de la Izium la Rubizhne, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului din SUA în evaluarea publicată în noaptea de marți spre miercuri.

Tancuri rusestiFoto: EyePress News / Profimedia Images

Trupele rusești se deplasează pe mai multe drumuri aproximativ paralele, la distanță de sprijin unul față de celălalt, ceea ce le permite să aducă mai multă putere de luptă decât în tiparul lor anterior de acțiune.

Trupele rusești de pe această linie fac progrese mai bune decât orice alte înaintare rusească în această fază a războiului. Ele împing de la Izium spre sud-vest, către Barvinkove, și spre sud-est, către Slovyansk.

De asemenea, deplasează mai multe coloane spre vest și sud de Rubizhne, intenționând probabil să o încercuiască și să finalizeze capturarea ei, se spune în analiza Institutului pentru Studiul Războiului. (ISW).

Trupele rusești avansează metodic, dar nu e clar cât vor putea înainta

Cu toate acestea, avansurile rusești chiar și în această zonă se desfășoară mai degrabă metodic decât rapid și nu este clar cât de departe vor putea înainta sau dacă vor reuși să încercuiască forțele ucrainene în număr mare.

Forțele rusești de pe axa Izium beneficiază probabil de absența unor poziții defensive ucrainene pregătite împotriva atacurilor din direcția Harkov spre Donbas.

Ucraina s-a pregătit să apere linia de contact cu Donbasul ocupat de ruși încă din 2014, iar trupele rusești continuă să se zbată să treacă de aceste apărări pregătite - așa cum arată eforturile repetate ale Rusiei de a cuceri Avdiivka, la nord de orașul Donețk, sau de a avansa prin Popasna, chiar dincolo de linia de contact inițială.

Continuă atacurile în Mariupol, în ciuda afirmațiilor lui Vladimir Putin

Trupele rusești au continuat să atace apărătorii ucraineni din Mariupol, inclusiv în Uzina Azovstal, în ciuda afirmațiilor președintelui rus Vladimir Putin potrivit cărora nu mai există lupte în oraș.

Este probabil ca forțele ucrainene să dețină în continuare poziții importante dincolo de uzina propriu-zisă, iar forțele rusești continuă să lupte în afara uzinei, să bombardeze uzina și să atace poziții din apropierea uzinei.

Ordinul lui Putin de a nu-i scoate pe apărătorii ucraineni din tunelurile și catacombele instalației nu a împiedicat, în mod evident, continuarea eforturilor de a securiza cel puțin întregul perimetru al uzinei și probabil și importanta autostradă M14 care o străbate spre nord și nord-vest.

Rusia ar putea încerca să destabilizeze Republica Moldova

Rusia organizează atacuri sub steag fals în Transnistria, Moldova, creând probabil condițiile pentru noi acțiuni pe acest front. Cele două batalioane pe care Rusia le-a menținut în mod ilegal în Transnistria de la sfârșitul Războiului Rece nu sunt probabil suficiente pentru a organiza singure un atac credibil asupra Odesei și nici nu este probabil ca rușii să fie capabili să le întărească suficient de mult pentru a le permite să facă acest lucru.

Acestea ar putea sprijini atacuri mai limitate la nord-vest de Odesa, eventual provocând panică și creând efecte psihologice care să avantajeze operațiunile rusești din sudul Ucrainei.

Cu toate acestea, Rusia ar putea, de asemenea, să încerce să destabilizeze R. Moldova însăși.

Comentariile șefului Republicii Populare Donețk și ale altor oficiali ruși și împuterniciți ridică posibilitatea ca Putin să recunoască autointitulata Republică din Transnistria (PMR), așa cum a recunoscut Republicile Populare Donețk și Luhansk.

PMR ar putea apoi să ceară protecție suplimentară din partea Rusiei, iar Putin ar putea încerca să trimită unele forțe sau capacități suplimentare în Transnistria.

Se pregătește o salbă de ”republici populare”, anunțate de Ziua Victoriei?

Orice astfel de activități ar crește foarte mult tensiunile și temerile în Republica Moldova și în România vecină, punând presiune suplimentară asupra NATO, oferindu-i eventual lui Putin o "victorie" ieftină și distragând atenția de la lupta pe care Rusia o desfășoară în estul Ucrainei.

Semnalele continue că forțele rusești intenționează să organizeze referendumuri pentru a stabili "republici populare" în zonele ocupate din sudul Ucrainei ridică posibilitatea ca Putin să vrea să dezvăluie o serie de noi "republici populare" "independente" ca parte a unei sărbători de Ziua Victoriei.

Spectrul de prognoză este larg și nu există încă o bază solidă pentru a evalua o cale ca fiind mult mai probabilă decât alta. Dar atacurile sub steag fals și reacțiile Rusiei și ale reprezentanților ruși la acestea sunt alarmante și este de datoria NATO și a Occidentului să ia în considerare cele mai periculoase căi de acțiune și să se pregătească pentru a le face față.

Concluzii cheie ale Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Forțele rusești continuă să înregistreze progrese lente, dar constante, la sud de Izium și la nord-vest de Rubizhne, dar operațiunile ofensive rusești în alte părți de-a lungul liniei din estul Ucrainei rămân fără succes.
  • Luptele continuă în Mariupol, unde apărătorii ucraineni se pare că încă dețin poziții dincolo de Uzina Azovstal.
  • Rusia și/sau reprezentanți ai Rusiei au organizat atacuri sub steag fals în Transnistria ocupată de Rusia, posibil pentru a amenința cu un atac (foarte probabil nereușit) asupra Odesei, posibil pentru a destabiliza Moldova.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”