VIDEO 10 morți și șapte răniți grav în urma urma incendiului la Spitalul județean Neamț. Toți cei opt pacienți dintr-un salon ATI, bolnavi de Covid și intubați, au murit arși. Printre răniți, doi medici/Ancheta, preluată de Parchetul general

VIDEO 10 morți și șapte răniți grav în urma urma incendiului la Spitalul județean Neamț. Toți cei opt pacienți dintr-un salon ATI, bolnavi de Covid și intubați, au murit arși. Printre răniți, doi medici/Ancheta, preluată de Parchetul general

Zece persoane și-au pierdut viața sâmbătă seară și mai multe au fost rănite, printre care și medicul de gardă, în urma izbucnirii unui incendiu la Secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț.

Mai devreme, Spitalul județean anunțase că este vorba despre 12 morți, dar au revenit asupra informației.

Atât pacienții decedați, cât și cei răniți, erau bolnavi de Covid-19 și erau intubați la terapie intensivă. Opt dintre cei decedați se aflau în același salon și au murit arși. Alți doi pacienți bolnavi de Covid-19 se aflau în salonul alăturat, erau în stare gravă și nu au decedat din cauza incendiului, potrivit autorităților.

Medicul de gardă a suferit arsuri puternice după ce a intrat în flăcări pentru a salva pacienții. Combinezonul medicului a luat foc, el aflându-se în acest moment în stare gravă. Medicul urmează să fie transferat la Spitalul Floreasca din București.

Ancheta cu privire la incendiul de la Spitalul județean din Piatra Neamț urmează să fie preluată de Parchetul general de procurorii Eduard Mihai Ilie și Marius Iacob.

Update 23:12 – Medicul de gardă rănit grav în urma incendiului va fi transferat mâine la un spital din Belgia, potrivit surselor G4Media.ro.

Update 23:10 – Marius Filip, director ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate), într-o intervenție telefonică la Antena 3: Ultima evaluare a spitalului a fost făcută în urmă cu 5 ani. Atunci au fost identificate mai multe probleme referitoare la evacuarea pacienților și a personalului medical în caz de incendiu. Nu știm ce s-a întâmplat cu raportul nostru de evaluare. 

Update 23:06 – Președintele Klaus Iohannis, mesaj de condoleanțe pe  Facebook : ”Tragedia care a avut loc la Spitalul Județean Piatra Neamț a îndoliat întreaga țară. Sunt profund îndurerat de decesul pacienților de la Secția de Terapie Intensivă și transmit condoleanțe și multă putere familiilor în aceste momente grele. Urez însănătoșire grabnică victimelor aflate în stare foarte gravă! Sunt alături de toți cei care sunt afectați de acest accident îngrozitor”.

Update 22:55 – Știrea despre incendiul de la Spitalul județean Piatra Neamț a fost preluată rapid de presa internațională. Au scris despre tragicul eveniment  BBCEuronewsSky NewsABC News .

Update 22:38 – Spitalul județean a corectat comunicatul anterior și precizează că este vorba despre zece morți, nu 12:

  • În urma celor mai recente informații, vă comunicăm că zece pacienți internați în secția ATI afectată de incendiu au decedat. Dintre aceștia, doi pacienți intubați la ATI, în timpul incendiului, și care se aflau, ulterior, în UPU pentru transferul la Iași. Medicul de pe secție care a intervenit pentru salvarea vieții pacienților are arsuri pe 40% din suprafața corpului și primește îngrijri, starea acestuia fiind stabilă la acest moment, însă va fi transferat în secțiile speciale din țară. Alte trei cadre medicale – un medic și două asistente – care au suferit răni în urma intervenției de a salva pacienții din secția ATI primesc îngrijiri.

Update 22:33 – Medicul de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț care a suferit arsuri pe 40% din corp în urma incendiului de sâmbătă ”este conștient” și va fi mutat la Spitalul de Urgență Floreasca din București, a anunțat sâmbătă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, aflat la Piatra Neamț.

Update 22:29 – Spitalul județean Neamț anunță că încă două persoane au decedat în urma incendiului:

  • În urma celor mai recente informații, vă comunicăm că zece pacienți internați în secția ATI afectată de incendiu au decedat. Alți doi pacienți intubați la ATI, în timpul incendiului, și care se aflau, ulterior, în UPU pentru transferul la Iași au decedat. Medicul de pe secție care a intervenit pentru salvarea vieții pacienților are arsuri pe 40% din suprafața corpului și primește îngrijri, starea acestuia fiind stabilă la acest moment, însă va fi transferat în secțiile speciale din țară. Alte trei cadre medicale – un medic și două asistente – care au suferit răni în urma intervenției de a salva pacienții din secția ATI primesc îngrijiri.

Update 22:19 – Ministerul Apărării: Referitor la situația de la Piatra Neamț, putem confirma că Forțele Aeriene pregătesc o misiune de evacuare medicală de la Iași către București, cu o aeronavă de transport C-27J Spartan. Aeronava va decola în această noapte către Iași, de pe Baza 90 Transport Otopeni. Vom difuza comunicat de presă după decolarea de la București și vă vom transmite datele de contact ale ofițerului de presă pentru acces pe Baza 90 la sosire.

Update 22:18 – Coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, a declarat, sâmbătă seara, pentru AGERPRES, că 13 cadre medicale şi doi studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” din Iaşi au venit de acasă pentru a pleca în misiune medicală la spitalul din Piatra Neamţ.

Potrivit acesteia, şapte medici şi cinci asistente au venit de acasă pentru a pleca la Neamţ. Cel de-al optulea medic, Diana Cimpoeşu, a revenit în spital la mai puţin de 12 ore după ce a ieşit din gardă, pentru a coordona acţiunea.

Update 22:13 – Imagini după incendiul din Secția de terapie intensivă de la Spitalul Județean Neamț (sursa:  Exploziv în Neamț ):

Update 22:04 – Ionel Arsene, președintele CJ Neamț (intervenție telefonică la Antena 3): Speculând, cauza poate fi una știută: suprapopularea spitalelor. ne organizăm, sunt în telefon cu toate autoritățile. Transferăm bolnavii la spitalele din județ unde avem locuri la ATI disponibile și la Iași. Managerul spitalului județean cred că este jurist. Ar trebui să vedem cauza tragediei, asta e cel mai important. Nu l-am numit pe manager pentru că a trecut de la PNL la PSD. Cred că mâine o să avem niște concluzii. Trebuie să vedem cauza: spitalele județene sunt supraîncărcate, suntem în geninchi. Felul în care gestionăm pandemia e tragică.

Update 21:55 – Managerul Spitalului Județean Piatra Neamț: Nu eram în localitate în momentul producerii incendiului, sunt din alt oraș. Cu toții am urmat procedurile, a fost activat codul roșu. Opt dintre pacienții morți provin din același salon, doi din salonul alăturat, care au murit în timpul transferului, dar nu din cauza incendiului. Cei doi au murit din cauza stadiului avansat al bolii, erau deja în stare critică. Ei au murit după ce au ajuns la UPU. Dintr-un salon au murit toți cei opt pacienți care se aflau acolo

Update 21:51 – Ministrul Sănătății, Nelu Tataru ajunge la Piatra Neamț acum. În această noapte se va deplasa și la Iași

Update 21:46 – Carmen Dorobăț, manager Spital noli infecțioase Iași: Reușim până luni să ne descurcăm cu personalul nostru. Cerem medici să fie detașați medici. Ne așteptăm să fie pacienți cu răni grave.

Update 21:39 – Irina Popa, ISU Neamț: În urma incendiului au rezultat zece morți. Șase pacienți sunt la UPU, un medic este în stare critică și așteaptă să fie transferat la Iași. Pompierii au găsit într-un salon persoane decedate.

Update 21:32 – Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ, a declarat că va fi deschis încă un salon de Terapie Intensivă de la spitalul mobil de la Leţcani pentru a primi pacienţii afectaţi de incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ.

„Sunt locuri pentru şase pacienţi COVID-19 pozitivi, pacienţi de Terapie Intensivă. Vor fi duşi direct la spitalul mobil de la Leţcani, unde deschidem încă un salon de şase paturi Terapie Intensivă. Două locuri libere mai erau în urmă cu două ore. Vom putea să absorbim toţi pacienţii cu probleme de la Neamţ. În total vor fi disponibile 18 paturi. Încercăm să rezolvăm problemele de personal”, a spus Dorobăţ.

Terapia Intensivă de la spitalul mobil de la Leţcani, care pe perioada pandemiei este spital COVID-19 şi funcţionează ca secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, are o capacitate totală de 100 de locuri.

Update: 21:26 – Ambulanețele de la Iași au ajuns la Piatra Neamț și stau la coadă pentru a prelua răniții

Update 21:24 – Ministerul Sănătății: Medicul cu arsuri, dupa o evaluare la Spitalul Județean din Iași, va fi transferat la Spitalul Floreasca

Update: 21:18 – Procurorii Eduard Mihai Ilie și Marius Iacob instrumentează dosarul incendiului izbucnit sâmbătă seară la Spitalul Județean din Piatra Neamț, potrivit informațiilor Parchetului General.

Marius Iacob, care a intrumentat dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești, a plecat deja spre Piatra Neamț, unde va prelua cercetările începute de procurorii locali.

Eduard Mihai Ilie a instrumentat dosarul incendiului din clubul Colectiv.

  • Comunicat al Parchetului general: 
    • Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamț.
    • Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.
    • Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.

Update 21:11 – Premierul Ludovic Orban participă la sediul MAI la o şedinţă de urgenţă cu şeful DSU, Raed Arafat, şi reprezentanţi ai IGSU, pentru a evalua situaţia incendiului de la Piatra Neamţ şi pentru a superviza gestionarea efectelor acestei tragedii

Update 21:06 – Sursele G4Media.ro au declarat că urmează să plece de la București un procuror de la Secția de urmărire penală și criminalistică a Parchetului general alături de doi polițiști de la IGPR.

Update 21:03 – Declarații pompieri: A avut loc o evoluție foarte rapidă a incendiului. Nu am stabilit încă o cauză a incendiului. Nu este exclus ca el să fi pornit de la supraîncălzirea instalației electrice. Parchetul General va prelua ancheta cu privire la ce s-a întâmplat.

Update 20:42 – Se așteaptă preluarea victimelor pentru transportul la spitalul județean Iasi.

Resurse medicale implicate:

ISU NT: 1 Autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD cu medic

ISU IS : 1 Autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD cu medic

ISU BC – 1 Autospecială pentru transport victime multiple

ISU SV – 1 Autospecială pentru transport victime multiple

SAJ Neamț – 9 Ambulanțe tip B.

Pentru transportul pacienților, mijloacele de la ISU BC și ISU SV vor fi încadrate cu personal medical de la Spitalul Județean Iași.

Update: 20:38 – managerul Spitalului județean a declarat la Digi24 că medicul de gardă, rănit și în stare critică, a intrat în flăcări, încercând să-i salveze pe bolnavii din cele două saloane ale secției ATI unde a izbucnit incendiul

Update 20:36 – Printre cei răniți se află și o asistentă medicală

Update 20:34 – Alți doi răniți și-au pierdut viața. Ei fuseseră salvați din incendiu, dar erau în stare critică. Numărul morților a ajuns la zece.

Update 20:25 – Managerul spitalului din Piatra Neamț: Incendiul a fost stins în totalitate. Nu a afectat decât secția ATI, etajul 2 al spitalului. Există opt decedați. Medicul de gardă a suferit arsuri și va fi transferat la Iași. A fost activat planul roșu. Suntem în contact cu autoritățile centrale. Nu știm sursa incendiului, așteptăm raportul oficial al ISU.

Update 20.22 – Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru anunță că și cel de-al optulea pacient și-a pierdut viața. El se afla în stare critică. ”Avem opt decese. Alți opt pacienți vor fi transferați la Iași”, a anunțat Tătaru, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Update 20:15 – Ministrul Sănătății, Nelu Tataru se va deplasa in această seară la Piatra Neamț pentru evaluarea situatiei. Din informatiile pe care le detinem pana în prezent un pacient cu arsuri (medicul) va fi transferat la Spitalul Judetan din Iași. Alti pacienti cu COVID 19 vor fi transferați la Lețcani, a anunțat Ministerul Sănătății.

Update 20:10 – Prefectul județului, prin telefon la Digi24: Este activat planul roșu, suntem în celulă de criză. urmează să ajungă mai multe ambulanțe de la Iași, sunt deja pe drum. Pacienții decedați erau bolnavi cu coronavirus. Se pare că incendiul ar fi pornit de la un injector. Din datele pe care le avem, alte secții nu au fost afectate de incendiu.

Update: 20:08 – Potrivit surselor G4Media.ro, medicul de gardă, care a suferit arsuri pe 80% din suprafața corpului, a intervenit să îi salveze pe bolnavi, dar echipamentul i-a luat foc.

Update 20:00 – O ambulanță SMURD cu medic și 1 autospecială pentru transport victime multiple de la ISU Iași încep deplasarea către Piatra Neamț, pentru transportul victimelor către Spitalul Județean Iași.

”În urma incendiului, 7 persoane au decedat, una prezintă semne vitale slabe și una (medicul de gardă) prezintă arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corporală. Alți 8 pacienți, internați într-un salon alăturat, care au fost salvați, vor fi transportați la Spitalul Județean Iași”, a anunțat IGSU într-un comunicat de presă.

UPDATE 19.50 Potrivit ISU Neamț, incendiul s-a soldat cu cel puțin șapte decese, iar alte două persoane sunt în stare foarte gravă.

De asemenea, medicul care era de gardă pe secția ATI a suferit arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corpului, au declarat surse pentru G4Media.ro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Spitalul Județean, incendiul a izbucnit în jurul orei 18:30, iar la secția de terapie intensivă erau internate 16 persoane.

”La acest moment șapte dintre pacienți sunt decedați, iar al optulea se află în stare critică. În același timp, un medic care se află în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse”, se precizează în comunicat.

”Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale. Incendiu a fost lichidat de către echipele ISU Neamț. Conducerea SJU Piatra Neamț îi asigură pe pacienți că, în continuare, echipa medicală este la muncă și intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalți pacienți internați în celelalte secții ale unității medicale”, se mai arată în sursa citată.

Pompierii sunt în acest moment la fața locului și au evacuat persoanele din spital.

content-image

Anterior, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunțase că un incendiu puternic, cu flacără deschisă și degajare mare de fum, a izbucnit sâmbătă seară la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, pompierii acționând cu cinci autospeciale.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a ISU Neamț, alte secții din cadrul spitalului nu au fost afectate.

Aceasta a mai adăugat că incendiul a fost lichidat.

Comunicatul integral transmis de IGSU: 

NT/Piatra Neamț – incendiu Secție ATI din incinta spitalului județean, cu flacără deschisă și degajare mare de fum.

Având în vedere numărul de persoane existent internat în secție, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Pompierii acționează cu 5 autospeciale de stingere și 1 autoscară. Pentru identificarea eventualelor victime s-au constituit echipe de căutare-salvare.

Intervenția este în dinamică.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…