VIDEO Adriana Pistol (CNSCBT): Garantat - nu de sâmbătă până luni poţi să produci acest număr de cazuri COVID

VIDEO Adriana Pistol (CNSCBT): Garantat - nu de sâmbătă până luni poţi să produci acest număr de cazuri COVID

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, spune că pentru epidemiologi creşterea numărului de cazuri COVID, de marţi, "nu are nicio legătură cu congresul niciunui partid".

"Este ceva ce se petrece în fiecare weekend. Pentru noi, ca epidemiologi, nu are nicio legătură cu niciun congres al niciunui partid. În fiecare weekend numărul de teste care se efectuează de către laboratoare este mai mic. Se efectuează luni cele mai multe şi automat le vedem astăzi, că este marţi, ce s-a întâmplat în cursul zilei de luni. Nu este primul weekend în care s-a întâmplat aşa ceva şi, din punct de vedere epidemiologic dacă doriţi, vedem efectele unei aglomerări, le vom vedea în decurs de 14 zile, aşa cum se întâmplă la toate evenimentele care au avut loc şi au fost organizate în toate judeţele ţării. Aşteptăm întotdeauna să vedem după 14 zile, pentru că asta este incubaţia bolii. Garantat - nu de sâmbătă până luni poţi să produci acest număr de cazuri. Aceasta este biologia virusului", a explicat, într-o conferinţă de presă, Adriana Pistol.



Potrivit acesteia, probele secvenţiate în ultimele trei săptămâni au fost cu tulpina Delta.

"În concluzie sigur că numărul de tulpini de tip Delta identificate prin procesele de secvenţiere creşte. Ştim cu toţii că deja de două săptămâni am declarat transmitere comunitară a acestei tulpini, ceea ce ne face să credem că este tulpina dominantă a cazurilor pe care le vedem. Practic, în ultimele trei săptămâni, din toate probele secvenţiate, nu am mai văzut un alt tip de tulpină, aşa încât nu este de mirare că numărul este în creştere, în concordanţă sigur şi cu creşterea îmbolnăvirilor", a arătat reprezentantul CNSCBT. AGERPRES/(A, AS - autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”