VIDEO Asasinii Justiției s-au întors la lucru. Sunt turbați! Iordache s-a certat cu Ș.Nicolae! Președintele, eliminat din procedura de numire de la Curtea Supremă!

VIDEO Asasinii Justiției s-au întors la lucru. Sunt turbați! Iordache s-a certat cu Ș.Nicolae! Președintele, eliminat din procedura de numire de la Curtea Supremă!

Comisia speciala parlamentara pentru legile justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, a votat luni o parte dintre modificarile propuse de PSD si ALDE la articolele declarate neconstitutionale la cele trei legi - Legea 303 privind Statutul magistratilor, Legea 304 privind Organizarea Judiciara si Legea 317 privind CSM. Senatorul Serban Nicolae a venit cu propriile propuneri de amendamente, insa acestea nu se refereau la articole declarate neconstitutionale, astfel ca Iordache a propus respingerea lor, intrucat acestea exced deciziile CCR. Printre modificarile adoptate se numara eliminarea presedintelui din procedura de numire si revocare a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie - rolul acesta fiind atribuit CSM-ului - si eliminarea comisiilor parlamentare SRI si SIE din articolul care prevedea ca si acestea pot verifica, alaturi de CSAT, declaratiile privind colaborarea magistratilor cu serviciile de informatii.

13.18 S-au suspendat lucrarile comisiei pana maine la ora 08.30.

13.00 S-au adoptat articolele care stipuleaza clar ca presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functie a stagiarilor (in forma dinainte de controlul de Constitutionalitate pur si simplu se scotea din lege articolul care prevedea ca presedintele poate refuza o singura data numirea acestora) si nici a celor care au ocupat diferite functii juridice si se intorc in sistem.

art. 31 alin 3: Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcție a judecătorilor şi procurorilor stagiari.

art. 33 alin 11. Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcție a judecătorilor şi procurorilor prevăzuți la alin. (1).

12.44 Au fost eliminate comisiile de control ale SRI si SIE din procedura de verificare a declaratiilor pe proprie raspundere ale magistratilor privin colaborarea cu serviciile de informatii, ramanand doar in atributia CSAT sa faca aceasta verificare.

(5) Verificarea veridicității datelor din declarațiile prevăzute la alin. (2) se face individual pentru fiecare declarație de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării anual, din oficiu, sau ori de câte ori este sesizat de Ministerul Justiţiei, Secția pentru judecători sau Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul sau procurorul vizat.

(5^1) Rezultatul verificărilor se comunică din oficiu Consiliului Superior al Magistraturii, precum și judecătorului sau procurorului vizat

12.32 S-a votat modificare la Incompatibilitati:

Alineatul (1) al articolului 5 se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia:
a) funcțiilor didactice din învăţământul superior, așa cum acestea sunt definite de legislația în vigoare;
b) funcțiilor din structurile autorităţii judecătoreşti, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecției Judiciare, Institutului Naţional al Magistraturii și Şcolii Naţionale de Grefieri;
c) funcțiilor din cadrul Ministerului Justiţiei sau unităţilor subordonate acestuia

11.52 S-a reluat sedinta, cu legea 303.

11.42 Pauza de 5 minute inainte de a se discuta ultimul art. privind procedura de la actiunea in regres implicand Inspectia Judiciara:

(1) La sesizarea Ministerului Finanțelor Publice, în cazurile și termenele prevăzute de art. 96 din Legea 303/2004, Inspecția Judiciară efectuează verificări în vederea evaluării dacă eroarea judiciară cauzată de judecător sau procuror a fost ca urmare a exercitării funcției cu rea credință sau gravă neglijență.
(2) Verificarea prevăzută la alin. (1) se finalizează în termen de 30 de zile de la sesizare. Inspectorul-șef poate dispune prelungirea termenului cu cel mult 30 de zile, dacă există motive întemeiate care justifică această măsură. Durata maxima a verificarilor nu poate depăși 120 de zile.
(3) Verificarea este efectuată de o comisie formată, în funcție de calitatea persoanei verificate, din 3 judecători, inspectori judiciari sau 3 procurori, inspectori judiciari. În situația în care, în aceeași cauză sunt verificați judecători și procurori, se vor forma două comisii care vor verifica distinct faptele în funcție de calitatea persoanelor verificate.
(4) În cadrul verificărilor, ascultarea judecătorului și procurorului vizat este obligatorie. Refuzul judecătorului sau procurorului verificat de a face declaraţii sau de a se prezenta la audieri se constată prin proces-verbal şi nu împiedică încheierea verificărilor. Judecătorul sau procurorul vizat are dreptul să cunoască toate actele verificării şi să solicite probe în apărare. Inspectorii pot audia orice alte persoane implicate în cauza în care se fac verificări.
(5) Verificările se finalizează printr-un raport prin care, în baza întregului material probator administrat, Inspectia Judiciară apreciază dacă eroarea judiciară a fost săvârșită de judecător sau procuror cu rea-credință sau gravă neglijență.
(6) Verificarea prevăzută la alin. (1) se efectuează și în situația în care persoanele verificate nu mai ocupă funcția de judecător sau procuror.
(7) Raportul se comunică Ministerului Finanțelor Publice și judecătorului sau procurorului vizat.
(8) Raportul prevăzut la alin. (5) este supus confirmării inspectorului-şef. Inspectorul-şef poate dispune motivat, o singură dată, completarea verificărilor. Completarea se efectuează de comisie în termen de cel mult 30 de zile de la data când a fost dispusă de către inspectorul-şef.

11.16 CSM primeste atributiile de numire si revocare a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar presedintele Romaniei este eliminat din procedura. Acest articol se va corela cu lega 303 privind statutul magistratilor, unde se va propune eliminarea presedintelui Romaniei din procedura.

11.05 Serban Nicolae isi sustine din nou amendamentele, Iordache: "Nu neaga nimeni ca aceste amendamente nu sunt binevenite, insa exced deciziile Curtii." Incepe o discutie privind posibilitatea modificarii unor legi si pe chestiuni care nu au fost declarate neconstitutionale.

Iordache se cearta cu Nicolae, dupa ce acesta insista asupra propunerilor sale: "Arata-mi si mie unde zice ca art. 29 este neconstitutional!"

Mai devreme, cand s-a discutat legea 304, au existat alte intepaturi intre cei doi. Iordache i-a zis lui Nicolae: "Mulţumim, domnule Şerban Nicoale că ne daţi teme. Domnul Şerban Nicolae lucrează noaptea, pentru că ne-a trimis amendamentele aseară la ora 23.00".

***

S-a dat vot pe raportul cu modificari la Legea 304. S-a introdus urmatorul articol privind Sectia speciala pentru investigarea magistratilor: "Cauzele de competenta Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie inregistrate la orice structura de parchet si nesolutionate pana la data la care Sectia este operationala, se inainteaza spre solutionare Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor, de indeata ce aceasta este operationala."

La Legea 317 s-a votat eliminarea comisiilor parlamentare din articolul care prevedea ca si acestea pot verifica, alaturi de CSAT, declaratiile privind colaborarea magistratilor cu serviciile de informatii.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Românca ucisă de rechin în Egipt lipsea de două zile din hotelul de 5 stele în care era cazată

2 Totul se petrece în sectorul românesc al Mării Negre / Priviți, americanii și NATO stau cu ochii pe ruși ca pe butelie

3 Un propagandist al Kremlinului se plânge că rușilor li se scuipă în cafea, când frecventează restaurantele din Europa

4 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au început să facă diferența pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei

5 Șeful armatei SUA / În mod clar, China își construiește capacitatea de a ataca Taiwanul