VIDEO Bill Gates: Pandemia se va termina la sfârșitul lui 2021, dar până atunci milioane de oameni vor muri în țările sărace

VIDEO Bill Gates: Pandemia se va termina la sfârșitul lui 2021, dar până atunci milioane de oameni vor muri în țările sărace

Milioane de oameni vor mai muri înainte ca pandemia de covid-19 să se termine. Acesta este mesajul dur al lui Bill Gates, co-fondatorul Microsoft și unul dintre cei mai mari filantropi ai lumii prin intermediul Fundației Bill & Melinda Gates, într-un interviu acordat lui Zanny Minton Beddoes, redactorul șef al The Economist, la începutul lunii august. Majoritatea deceselor, susține Gates, vor fi cauzate nu de boala în sine, ci de presiunea suplimentară pusă asupra sistemelor de sănătate și a economiilor.

Bil Gates a deplâns, de asemenea, politizarea răspunsului la virus, în America, și răspândirea teoriilor conspirației – unele chiar vizându-l. Potrivit lui Bill Gates, ambele au încetinit eforturile de stăvilire a răspândirii bolii. Dar Bill Gates a oferit și motive de speranță pe termen mediu, prezicând că până la sfârșitul anului 2021 un vaccin rezonabil de eficient va fi produs în masă, iar o parte suficient de mare din populația lumii va fi imunizată, pentru a opri pandemia.

Domnul Gates și-a petrecut mare parte din timp gândindu-se la virusuri și vaccinuri, cu mult înainte ca noul coronavirus să fie detectat pentru prima dată, în Wuhan, la sfârșitul anului trecut. Fundația Gates joacă un rol central în alianța globală care încearcă să eradicheze poliomielita, prin vaccinarea tuturor, și să ușureze povara reprezentată de malarie, pentru care se încearcă dezvoltarea unui vaccin. Au trecut câțiva ani de când a avertizat că o nouă boală care poate provoca o pandemie globală este o problemă dacă, nu de când și a cerut lumii să organizeze și „jocuri de germeni” (Germs Games – orig.), după modelul jocurilor de război pe care le țin armatele. Fundația s-a implicat deja cu peste 350 de milioane de dolari în răspunsul la pandemia de covid-19, o mare parte dintre sumă fiind axată pe reducerea impactului său în partea lumii afltă în curs de dezvoltare. Dar este nevoie de mai mult. „Toți trebuie să cheltuim miliarde pentru a scoate vaccinul, pentru a evita daunele economice de trilioane”, spune el.

Datele parțiale îngreunează evaluarea adevăratei anverguri a daunelor produse în multe țări sărace. Până la 17 august, Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, un organism de sănătate publică, înregistrau peste un milion de cazuri și peste 25.000 de decese provocate de Covid-19, în Africa. În India, au fost înregistrate aproape 52.000 de decese cauzate de boală. Numărul adevărat, în ambele părți, este probabil mult mai mare. Dar coronavirusul nu este singura forță mortală în joc, în lumea în curs de dezvoltare lovită de pandemie. Milioanele de decese pe care le prezice domnul Gates vor fi cauzate nu doar direct de covid-19, ci și de efectele colaterale. El spune că aproape 90% vor fi decese indirecte. Blocările vor reduce accesul la imunizare și medicamente pentru alte boli. Decesele cauzate de malarie și HIV vor crește. Productivitatea agricolă mai scăzută va răspândi foamea și va reduce rata de educație. Când vine vorba de lupta împotriva sărăciei, virusul ar putea anula un deceniu de progrese.

Pentru a atenua acest risc, dl Gates le solicită țărilor bogate să cumpere vaccinuri pentru cei săraci. Acest îndemn nu este în totalitate unul altruist: dacă unele țări vor rămâne rezervoare pentru boală, aceasta din urmă va continua să apară din nou în altele. Dacă vaccinurile au un preț suficient de mare în țările bogate pentru a acoperi costurile fixe ale producției – studii clinice, unități de construcții și așa mai departe – atunci costul marginal al aprovizionării țărilor sărace ar fi relativ modest: de ordinul a 10-12 miliarde de dolari, în total. El consideră că cea mai mare parte a acestor bani trebuie să vină din America, țară care, spune Gates, „de departe cea mai mare cotă” în cercetarea și dezvoltarea unui vaccin, reprezentând 80% din totalul global. El speră să vadă promisiunea că țărilor sărace le vor fi dați acești bani pentru achiziționarea de vaccinuri, în viitoarea rectificare privind cheltuielile, făcută de Congres,

Dacă acest lucru se va întâmpla depinde de politică. Negocierile Congresului cu privire la următorul pachet de stimulare din America au fost blocate săptămâni întregi. Polarizarea politică puternică a țării a complicat răspunsul la virus, introducând probleme cu care alte țări nu se confruntă. Simplul act de a purta o mască a devenit o declarație politică, mai degrabă decât o chestiune de a căuta și de a urma sfatul experților, așa cum se întâmplă aproape peste tot. Cu amărăciune, dl. Gates consideră că acest lucru nu poate fi dat înapoi, chiar dacă alegerile din noiembrie vor aduce o schimbare de direcție la vârf. Odată ce s-a produs pierderea încrederii public, iar politica s-a mutat de pe tărâmul analizelor cost-beneficii pe cel al partizanatului, trendul nu este ușor de inversat. În cadrul unei președinții a lui Joe Biden, crede Gates, refuzul de a purta o mască ar putea deveni o modalitate pentru susținătorii lui Donald Trump de a-și semnala furia și opoziția.

Lipsa de leadership din America a îngreunat reacția la pandemie din afara granițelor țării. Singura superputere a lumii preluase de multă vreme conducerea eforturilor globale în domeniul sănătății publice și, fără ea, consensul este cu atât mai greu de obținut. Iar starea de spirit în multe țări este una de retragere din multilateralism și cooperare prin intermediul instituțiilor internaționale. Este greu de crezut că o asemenea tendință poate fi inversată, deoarece boala afectează încasările guvernamentale de peste tot. Generozitatea, oricât de benefică pentru donator, precum și pentru beneficiar, este în cantități mici atunci când bugetele sunt stoarse.

Nu este suficient să existe un vaccin: oamenii trebuie să fie dispuși să-l ia. Și pe acest plan, americanii au rămas în urmă. Un sondaj recent realizat de Gallup a constatat că unul din trei nu ar fi de acord să primească un vaccin aprobat de FDA, chiar dacă ar fi gratuit. Dar aici vestea este mai favorabilă. Ultimele cercetări, a explicat dl Gates, sugerează că celelalte coronavirusuri în circulație și imunitatea parțială oferită de vaccinurile care sunt deja utilizate pentru alte boli, acordă deja o măsură de protecție împotriva covid-19. De asemenea, nu este la fel de contagios ca în cazul altor boli. Cea mai bună estimare actuală este că 30-60% din populația lumii va avea nevoie de un vaccin eficient pentru a opri pandemia. „Din fericire, nu este rujeolă. Nu avem nevoie ca peste 90% dintre oameni să se vaccineze”.

În 2000, când domnul Gates a demisionat în funcția de director executiv al Microsoft, Gates Foundation a lansat GAVI, o alianță globală pentru furnizarea de vaccinuri în țările sărace. Implicarea sa în vaccinurile pentru poliomielită și rujeolă l-a făcut expert în asigurarea unei distribuții echitabile, în special în țările sărace. Iar aici este partea cea mai pozitivă a perspectivei domnului Gates. El consideră că vaccinul contra covid-19 va fi cel mai rapid obținut vreodată. Dacă va fi gata de distribuție în timpul prevăzut de acesta, va fi de departe cel mai rapid vaccin pus vreodată pe piață.

Lumea este pe cale să atingă această țintă. Peste 150 de vaccinuri sunt dezvoltate la nivel mondial, cu șase intrate în studiile clinice finale pe scară largă. Domnul Gates a donat deja sute de milioane pentru cauză. El este dispus să doneze mult mai mult. Dar banii de la fundațiile private au limite – guvernele trebuie să preia conducerea, atât pentru că infrastructura lor de îngrijire a sănătății va trebui folosită pentru distribuție, cât și pentru a obține sprijin și încredere publică. Până acum s-au pus la bătaie doar 10 miliarde de dolari în eforturile globale de fabricare și distribuire a vaccinurilor. Acest lucru nu este suficient.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro