VIDEO Cîţu: Vom anula acele bariere puse în Parlament care opresc capitalizarea companiilor româneşti pe piaţa de capital

VIDEO Cîţu: Vom anula acele bariere puse în Parlament care opresc capitalizarea companiilor româneşti pe piaţa de capital

Barierele puse în Parlament care opresc capitalizarea companiilor româneşti pe piaţa de capital vor fi anulate imediat după ce se va schimba majoritatea parlamentară, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

"Ce an aţi avut! Un an în care aţi trecut la statutul de piaţă emergentă. Deci un an aş spune fantastic. Şi sărbătoriţi 25 de ani de piaţă de capital în România. Cred că nu se putea mai bine să se alinieze astrele. În acelaşi timp două emisiuni Fidelis, în acelaşi an, ale Ministerului de Finanţe, chiar într-o perioadă dificilă. Într-o perioadă în care am fi putut face mai mult dacă nu eram opriţi de Parlamentul României. Aşa că astăzi vă promit că imediat după ce se va schimba majoritatea parlamentară vom anula acele bariere puse în Parlament care opresc capitalizarea companiilor româneşti pe piaţa de capital. Pentru că despre asta este vorba când vorbim de companiile de stat, nu este vorba de vânzare, de a preda străinilor şi aşa mai departe. E vorba de capitalizare. E vorba de a injecta capital în companii pentru a le face mai profitabile, pentru a păstra locuri de muncă şi pentru a crea profit. Despre asta este vorba. Şi aceasta face piaţa de capital şi o face cel mai bine pentru că o face obiectiv. Deci acest lucru îl vom face imediat după ce se schimbă majoritatea parlamentară", a spus Florin Cîţu, la evenimentul "25 de ani de istorie la Bursa de Valori Bucureşti".

 El a menţionat că, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituţia lucrează la un plan de dezvoltarea pieţei de capital cu asistenţă tehnică de la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

"Ideea este simplă. Trebuie să găsim, să identificăm acele bariere din legislaţie în economie care au făcut ca până acum piaţa de capital să nu funcţioneze la potenţialul maxim", a afirmat şeful de la Finanţe.

Totodată, Cîţu a subliniat că în cazul în care acele bariere care opresc capitalizarea companiilor româneşti pe piaţa de capital sunt legate de fiscalitate ele vor fi eliminate.

"Dacă este nevoie vom face acest lucru pentru a susţine piaţa de capital în perioada următoare. Este nevoie de această sursă alternativă de finanţare pentru că totuşi România este o ţară în curs de dezvoltare şi resursele la buget sunt limitate pentru a susţine toate proiectele şi de aceea pentru multe companii este de recomandat să se finanţeze de pe piaţa de capital. E un mod transparent şi de multe ori mult mai ieftin decât alternativele", a mai spus ministru Finanţelor.

Bursa de Valori Bucureşti celebrează vineri 25 de ani de la redeschidere. Instituţia bursei de valori a fost restabilită în anul 1995, iar pe 20 noiembrie au fost realizate primele tranzacţii. În prima şedinţă au fost realizate 45 de tranzacţii, cu volum total de 905 acţiuni care au aparţinut unui număr de 6 companii listate. În prezent, la BVB sunt 352 de companii listate pe segmentul principal şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) şi se tranzacţionează zilnic, în medie, peste 42 milioane de acţiuni.

Capitalizarea companiilor româneşti listate pe Piaţa Principală a BVB a ajuns, pe 10 noiembrie 2020, la aproximativ 100 miliarde lei, respectiv 20 miliarde euro, iar capitalizarea companiilor listate pe SMT la aproape 10 miliarde lei (2 miliarde euro). lei.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cică Stroe „chiloțarul” s-ar da la vitrega lui Vela

2 Tudose, umilit de primarii PSD, la Iași!

3 „Ești o curvă, mi-ai furat bărbatul! Știu că acum este la tine și v-o trageți” / Caz stupefiant în Capitală. Soț…

4 Păduchele din frunte / Ghiță, în coasta președintelui Vucic la înmormântarea patriarhului Serbiei

5 Scandal sexual în una dintre cele mai bogate familii din lume. Suma primită de garda de corp de la Prinţesa Ha…