VIDEO Coronavirus/ Iohannis: Este nevoie de creşterea finanţării disponibile pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinuri

VIDEO Coronavirus/ Iohannis: Este nevoie de creşterea finanţării disponibile pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinuri

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că, odată ce va fi disponibil, vaccinul anti-COVID va fi furnizat statelor membre ale UE şi a subliniat că este nevoie de creşterea finanţării disponibile în cadrul Instrumentului pentru Sprijin de Urgenţă, pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinuri."Cu privire la vaccinul anti-COVID-19, odată ce va deveni disponibil, sperăm cât mai repede, el va fi furnizat către toate statele membre. Este însă nevoie - şi voi sublinia acest lucru - de creşterea finanţării disponibile în cadrul Instrumentului pentru Sprijin de Urgenţă, pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinuri", a spus preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului va participa la videoconferinţa cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei de COVID-19.

El a arătat că periodic se vor desfăşura astfel de reuniuni pentru a analiza evoluţia răspunsului Uniunii Europene la pandemie, cu scopul de a consolida cooperarea dintre statele membre, în vederea limitării răspândirii virusului şi contracarării efectelor acestuia.

Iohannis a punctat necesitatea solidarităţii statelor membre UE.

"Ne aflăm, din păcate, într-un veritabil val doi al pandemiei, iar dacă ne uităm la cifrele raportate zilnic observăm că se înregistrează recorduri negative la nivelul tuturor indicatorilor în majoritatea ţărilor europene. La nivel european, efortul de a reduce curba infecţiilor trebuie să fie unul colectiv, pentru că, până când nu vom fi cu toţii în siguranţă, nimeni nu va fi cu adevărat ferit de pericolul contaminării. Solidaritatea este cuvântul de ordine şi, cred eu, cheia care ne va permite să depăşim această teribilă încercare", a spus Iohannis.

El a subliniat că schimbul de informaţii şi bune practici între statele membre trebuie accelerat şi este nevoie, în continuare, de o coordonare sporită în multe domenii, precum şi de măsuri urgente pentru a răspunde adecvat la noul val al pandemiei.

Preşedintele Iohannis a arătat că discuţiile din cadrul reuniunii vor viza elemente relevante din perspectiva gestionării coordonate a pandemiei de COVID-19, cu accent pe stadiul achiziţionării de medicamente necesare tratamentului, procesul de achiziţie de vaccinuri, strategiile de testare, recunoaşterea reciprocă a testelor, abordarea privind carantina şi urmărirea contactelor transfrontaliere.

"Eu mi-am propus să subliniez, în faţa partenerilor europeni, importanţa asigurării unei bune funcţionări a Pieţei Unice şi a liberei circulaţii în cadrul Uniunii Europene. Totodată, vom discuta despre necesitatea asigurării de rezerve adecvate şi suficiente de medicamente şi echipamente medicale în toate statele membre. Avem experienţa primului val, când achiziţionarea acestora a fost extrem de dificilă şi, până la urmă, foarte costisitoare, şi acum trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru a evita o situaţie similară. Soluţii sunt şi le voi reaminti şi în cadrul reuniunii - mă refer la rezervele de stocare RescEU, cum se numesc, şi achiziţiile comune, care s-au dovedit deosebit de utile", a spus şeful statului.

El a indicat faptul că este absolut necesară o abordare unitară la nivelul statelor UE, prin convenirea unor criterii şi instrumente comune în ceea ce priveşte recunoaşterea reciprocă a rezultatelor testelor pentru COVID. AGERPRES/(A - autor: Florentina Peia, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Cresc frustrările printre soldații ruși” / Interceptări ale serviciilor de informații poloneze

2 Pe unde își țin banii miliardarii României / Detaliile inedite din dosarul furtului din casa „regelui pavelelor”

3 „Putin ar putea invada Europa anul viitor, posibil state membre ale alianței”

4 Începutul sfârșitului pentru Putin? Prețul acțiunilor Gazprom s-a prăbușit joi după ce a refuzat să plătească dividende

5 VIDEO „Pământul le ardea sub picioare, marea fierbea” / Cum i-au alungat ucrainenii pe ruși de pe Insula Șerpilor