VIDEO CSM își alege noua conducere pesedistă în prezența lui Iohannis. Toader este absent

VIDEO CSM își alege noua conducere pesedistă în prezența lui Iohannis. Toader este absent

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) isi alege miercuri noua conducere, mandatele de un an ale presedintelui Simona Marcu (judecator) si vicepresedintelui Codrut Olaru (procuror) urmand sa expire la inceputul lunii ianuarie.

La sedinta CSM participa si presedintele Klaus Iohannis, care, conform Constitutiei, prezideaza sedintele de plen la care este prezent, dar nu are drept de vot, conform legii de functionare a CSM.

Sectia pentru procurori si-a desemnat candidatul pentru functia de vicepresedinte, in persoana lui Andrei Solomon, in timp ce sectia pentru judecatori s-a reunit la ora 11:00 pentru a alege candidatul la functia de presedinte.

Pe ordinea de zi a plenului CSM se afla si Raportul de activitate al Consiliului pe anul 2018.

Sedinta poate fi urmarita live aici:

Conisarul.ro transmite principalele momente si declaratii in format LIVE text:

12:13 - Ia cuvantul Klaus Iohannis:

- Prezenta mea e o incurajare institutionala. Felicit conducerea care isi incheie mandatul pentru munca depusa. A fost un an foarte greu, va felicit pentru echilibrul pe care ati reusit sa il pastrati in sistem

- Am avut un an dificil in sistem. Punerea in acord a legilor justitiei cu standardele europene este obligatorie.

- CSM-ului in revine misiunea importanta de afirmare a rolului de garant al indepedentei justitiei.

- CSM a ramas un factor de echilibrul, va rog sa ramaneti la fel. Asigurati independenta judecatorilor si procurorilor, si a sistemului in ansamblu.

- Izolarea si divizarea corpului magistratilor nu duc la nimic productiv.

- Legislatia modificata in cursul anului a fost contestata. PE a adoptat o rezolutie, prin MCV Guvernul are de indeplinit noi conditionalitati. Toate acestea reprezinta premise ingrijoratoare.

- Tot ce s-a intamplat in justitie in ultimii doi ani e un semnal puternic ca Romania poate progresa doar daca ramane conectata la valorile europene. CSM e autoritatea care exprima vocea sistemului de justitie.

- E nevoie de o analiza de impact prin evaluarea riscurilor si beneficiilor modificarilor aduse legilor justitiei.

- Ministrul Justitiei (are astazi alta treaba) este principalul promotor.

- In 2018 romanii v-au fost alaturi in apararea independentei justitiei. Ii veti avea in continuare aliat.

- Justitia independenta e cea mai importanta reduta impotriva arbitrariului Puterii, iar CSM are o misiune extrem de grea: sa militati pentru independenta si sa actionati impotriva atacurilor la adresa judecatorilor si procurorilor.

- Eu voi face tot ce depinde de mine ca Romania sa nu se intoarca in timp. Va asigur de sprijinul meu neconditionat, aveti in mine un partener.

- Va doresc mult succes. Stiu ca astazi veti avea alegeri, faza care se va desfasura fara prezenta mea. Le doresc celor care vor fi alesi succes!

---------

12:10 - Sedinta a inceput, in absenta ministrului Justitiei, Tudorel Toader.

11:58 - Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la CSM unde a fost intampinat de Simona Marcu si Codrut Olaru. Seful statului nu a facut declaratii.

11:50 - Noua conducere a CSM va avea un rol decisiv in numirea sefilor sectiei speciale de anchetare a magistratilor. In plus, de sefa CSM va depinde numirea noii conduceri a Inspectiei Judiciare, precum si numirile noilor sefi de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Parchetul General, in conditiile in care la anul expira si mandatul judecatoarei Cristina Tarcea, si al lui Augustin Lazar.

11:34 - Lia Savonea a declarat in sectia de judecatori ca are "cinci obiective importante: protectia si independenta Justitiei, modul in care functioneaza justitia, rezolvarea problemelor din justitie, leadership si comunicarea".

"Avem uneori incalcari ale legii care sunt intentionate, lucru care este extrem de grav. Ne confruntam cu o puternica criza de incredere si asta e nedrept. Din cauza abuzurilor, a erorilor care urmaresc activitatea pozitiva a sistemului judiciar. Cea mai mare problema a noastra este criza de identitate a liderilor din Justitie", a mai afirmat judecatorul, citat de Mediafax.

"Îmi doresc un Consiliu pe care procurorii și judecătorii să îl vadă ca partener, dar care să și asume felul în care funcționează justiția. Cred că justiția are nevoie de figuri care să își impună respectul. Justiția nu are nevoie de jubilație, ostentație. Uneori am văzut în sala de judecată, dar și în mesajul public al liderilor de vârf din justiție. Vârfurile din justiție trebuie să ne fie repere. Sunt ele azi?", s-a întrebat Lia Savonea.

11:31 - Singurul candidat la sefia CSM este judecatorul Lia Savonea, transmite Digi24. Magistratul si-a prezentat proiectul in fata colegilor din Sectia pentru judecatori, care urmeaza sa ii valideze sau nu candidatura.

11:30 - "E o zi importanta, asteptam sedinta", a declarat procurorul general Augustin Lazar la sosirea la CSM.

Este asteptat sa soseasca si presedintele Klaus Iohannis.

Conform Regulamentului de organizare si functionare al CSM, mandatele presedintelui si vicepresedintelui sunt de un an si nu pot fi reinnoite. Ei sunt alesi in prezenta a cel putin 15 membri ai plenului, cu votul majoritatii.



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...