VIDEO Erdogan, încă palid la față, și-a reluat aparițiile publice, la braț

VIDEO Erdogan, încă palid la față, și-a reluat aparițiile publice, la braț

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, palid la față, a apărut sâmbătă în public, după peste trei zile de când se anunţase că este bolnav, lansând atacuri la adresa adversarilor electorali, cu două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, relatează AFP.

Recep Tayyip Erdogan la brat cu Ilham Aliev, presedintele AzerbaidjanuluiFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

El a apărut fiind susținut de braț de președintele Ilham Aliev.

Șeful statului, încă palid, s-a prezentat într-un costum roșu de pilot pe fostul aeroport Atatürk din Istanbul, unde are loc salonul aeronautic Teknofest. Turcia prezintă această expoziție care permite industriei militare turce să-și expună dronele ca pe „cea mai mare din lume”.

Afectat de un virus intestinal, potrivit anturajului său, Erdogan, în vârstă de 69 de ani, dintre care douăzeci la putere, abia a vorbit săptămâna aceasta prin videoconferință, ridicând întrebări despre starea sa de sănătate în preajma scrutinului din 14 mai.

Și-a numit rivalii „agenți” ai Occidentului

Reluând tonul voit polemic care îi place, președintele și-a lansat imediat atacurile împotriva adversarilor, fără a menționa în mod explicit starea de sănătate.

„Cu declarațiile scandaloase pe care le-au făcut în ultimele zile își dezvăluie ura și ranchiunile”, a spus el în fața mulțimii, înainte de a poza în mijlocul femeilor și copiilor care i s-au alăturat pe scenă.

„Dar orice ar încerca să facă, nu vor ajunge nicăieri”, a continuat el, acuzându-i pe membrii opoziției că sunt „agenți” Occidentului, hotărâți să submineze Turcia.

Erdogan a fost însoțit de președintele Ilham Aliev al Azerbaidjanului și de prim-ministrul Libiei Abdel Hamid Dbeibah, două țări cărora Turcia le furnizează drone de luptă.

Hotărât să-și reia cursul campaniei și să pună capăt zvonurilor, trebuie să meargă la un miting electoral la Izmir, pe coasta de vest, conform programului său oficial din timpul zilei.

Erdogan își reia campania electorală

De asemenea, este așteptat la Ankara, duminică, cu exact două săptămâni înainte de primul tur de scrutin, pentru a-și relua cursul campaniei electorale.

Fusese nevoit să-și adapteze agenda încă de marți seară și să anuleze toate călătoriile planificate, inclusiv cea pentru inaugurarea de joi foarte așteptată a primei centrale nucleare din Turcia, pentru care se așteptase chiar la sosirea președintelui rus Vladimir Putin.

În cele din urmă, cei doi au vorbit prin videoconferință, în timp ce Erdogan era palid și tras la față.

Recep Tayyip Erdogan a fost forțat marți seară să întrerupă un interviu de televiziune în direct.

Șeful statului a reapărut un sfert de oră mai târziu, înainte de a scurta interviul, explicând că are o „gripă stomacală”.

Episodul i-a căzut prost în campanie președintelui turc, care și-a programat mai multe întâlniri înainte de desfășurarea dublului scrutin prezidențial și legislativ.

Starea de sănătate a liderului turc alimentase deja speculațiile după o operație la intestinul gros la sfârșitul anului 2011, urmată de alte intervenții chirurgicale în anul următor.

Erdogan, pe atunci prim-ministru, negase public că suferea de cancer de colon, explicând că operațiile aveau ca scop îndepărtarea polipilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...