VIDEO În sfârșit, a vorbit Iohannis! Mesaje așteptate și corecte. Apel la o IMPLICARE CIVICĂ MAXIMĂ!

VIDEO În sfârșit, a vorbit Iohannis! Mesaje așteptate și corecte. Apel la o IMPLICARE CIVICĂ MAXIMĂ!

În sfârșit, a vorbit Iohannis! Mesaje așteptate și corecte. Președintele Klaus Iohannis a declarat că Rovana Plumb și Sevil Shhaideh, vizate de anchete DNA, ar fi trebuit să demisioneze sau să fie retrase din funcție. A cerut implicare civică maximă. L-a izbit cu capul de pereți pe slugoiul penalilor, Toader. A criticat ferm tentativa PSD/ALDE de modificare a legilor justiției. A dat un semnal clar de susținere pentru DNA și CSM.

 

 "Vreau să cred că România este o ţară care întăreşte statul de drept. Într-un stat de drept, persoanele urmărite penal, judecate penal, condamnate penal nu trebuie să fie în conducerea statului", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

El a afirmat că Rovana Plumb și Sevil Shhaideh trebuiau "să demisioneze sau să fie retrase".
"Da, doamnele ministru trebuiau, în varianta optimală, să demisionse. A doua variantă acceptabilă - trebuiau să fie retrase", a spus Iohannis.
"Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu e de bun augur", a adăugat el.

„Nu mă antepronunţ şi nici nu cunosc detaliile din dosar. Vorbesc din punctul de vedere al preşedintelui. Îmi doresc un Guvern care să nu fie supus suspiciunilor. Nu e treaba PSD să stabilească vinovăţia. Vinovăţia se stabileşte de către judecători.

Pentru Guvern ar trebui să devină normalitate ca persoanele urmărite penal, judecate penal, condamnate penal să nu fie în conducerea statului sau în Guvern”, a subliniat preşedintele.

„Nu am niciun temei pentru suspendarea acestora. În cazul lui Sevil Shhaideh, faptele se referă la cariera în calitate de secretar de stat, în cazul Rovanei Plumb e nevoie să se ceară urmărirea penală de către Parlament, apoi se poate discuta alt curs al acţiunii”, a adăugat Iohannis.

 Video INTEGRAL:

Klaus Iohannis: Am atras atentia ca ar fi foarte grav ca persoane condamnate penal sa ajunge in conducerea statului/Acest lucru s-a intamplat/E nevoie de o implicare civica maxima

Presedintele Klaus Iohannis afirmat marti seara, inainte de alegerile prezidentiale, a atras atentia ca "ar fi foarte grav" ca persoane condamnate penal sa ajunga in conducerea statului, dar "acest lucru s-a intamplat" iar acum este nevoie de "o implicare civica maxima". Seful statului a precizat insa ca aceasta declaratie nu inseamna ca vrea sa cheme oamenii la proteste.

Inaintea de alegerile prezidentiale, "am atras atentia in repetate randuri alegatorii ca ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penali, pe care ii numesc generic penali, sa ajunga in conducerea statului, pentru ca automat apare o presiune imensa asupra justitiei. Iata ca acest lucru s-a intamplat", a spus Iohannis, intr-o discutie cu ziaristii la Palatul Cotroceni.

In aceste conditii, "este nevoie de o implicare civica maxima, este nevoie ca toti cei care doresc o Romanie stat de drept si justitie independenta sa se anunte si sa isi spuna opinia", considera Klaus Iohannis.

"Nu putem sa nu constatam ca de la alegeri incoace un numar impresionant de politicieni se ocupa cu a ataca justitia, procurorii, procedurile din justitie, inducand in populatie impresia ca justitia nu functioneaza. S-a putut constata foarte usor ca mai multi din acesti politicieni influenti sunt condamnati penali, fie in curs de a fi judecati penal fie sunt urmariti penal", a continuat presedintele.

Seful statului a subliniat insa ca nu e vorba de o chemare la proteste. "Nu doresc prin asta sa se creeze impresia ca vreau sa chem oamenii sa protesteze, dar o societate sanatoasa e obligata sa discute public aceste chestiuni fiindca ele ne afecteaza in definitiv pe toti", a explicat Klaus Iohannis.

Iohannis, "ingrijorat profund" de reforma justitiei propusa de ministrul Tudorel Toader

Klaus Iohannis s-a declarat marti "ingrijorat profund" de propunerile de reforma a Justitiei promovate de Tudorel Toader, exemple concrete fiind eliminarea presedintelui din procedura de numire a procurorilor sefi si trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea ministrului Justitiei.

"Multe puncte de acolo mi se par eronate si abordarile gresite", a spus Iohannis, raspunzand la intrebarile ziaristilor.

Acesta a caracterizat drept o "greseala fundamentala" propunerea ca presedintele Romaniei sa fie scos din procedura de numire a procurorilor sef, in conditiile in care doar prin prezenta presedintelui in aceasta procedura "Romania a ajuns sa aiba o activitate anticoruptie consistenta, recunoscuta la nivel european si mondial", a argumentat el.

"Presedintele este garantul ca lupta anticoruptie nu e subjugata politic", crede Klaus Iohannis.

Al doilea exemplu din aceasta "asa-zisa reforma care ma ingrijoreaza profund e ca se propune ca Inspectia Judiciara sa nu mai fie subordonata CSM, care garanteaza independenta Justitiei, ci sa fie subordonata ministerului Justitiei, un organism eminamente politic", a continuat Iohannis.

In opinia sa, "subordonare Inspectiei Judiciare unui ministru evident aduce cu ea riscul unei presiuni politice asupra IJ".

Seful statului a comentat si declaratia facuta in cursul diminetii de ministrul Justitie, care spunea ca "legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorii, ci judecatorii de contencios administrativ", apreciind ca acesta a "confundat pozitia domniei sale de acum cu pozitia de profesor universitar sau rector".

"Dl Toader nu e profesor universitar iar din pozitia de ministru al Justitiei daca a constatat ca anumite lucruri nu sunt clarificate bine in justitie nu trebuia sa faca afirmatii teoretice ci sa vina cu un act prin care corecta codul de procedura civila".

"Abordarea dl ministru mi se pare inadecvata", a mai comentat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Sunt multumit de activitatea DNA/Am incredere in CSM

Klaus Iohannis a afirmat marti seara ca este "multumit" de activitatea DNA iar daca exista plangeri legate de aceasta institutie acestea "se vor rezolva cu siguranta la Consiliul Superior al Magistraturii".

Iohannis a fost intrebat de ziaristi daca este in continuare multumit de activitatea DNA, in ciuda vocilor critice legate de Directie. "Da, eu sunt multumit de activitatea DNA. Daca exista plangeri se vor rezolva cu siguranta la CSM", a raspuns el.

Presedintele a precizat ca are incredere si in CSM si nu considera o problema discutiile in contradictoriu din cadrul Consiliului.

"Aceste discutii arata ca exista opinii diferite si ca ele se discuta. Mai rau ar fi fost sa nu se discute nimic", a comentat el.

Klaus Iohannis a precizat ca a lucrat si el in cadrul unei Inspectii, nu judiciare, ci Scolare.

Acest lucru "m-a facut sa stau sa ma gandesc un pic ce se intampla in sistem. Niste procurori sunt eliminati din DNA pentru ca nu si-au facut treaba. Poate sunt foarte buni, dar s-a decis ca trebuie sa isi continue activitatea la alte parchete. Chiar aceste persoane incrimineaza conducerea institutiei de unde au fost trimisi acasa. Poate totusi e un joc care merge un pic prea departe", a subliniat Klaus Iohannis.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria